Κοσμος

Παγκόσμιος αναβρασμός μετά το χτύπημα του Ιράν - Ζυγίζει την απάντησή του το Ισραήλ

Κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ
Πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ ©Israeli Government Press Office /Anadolu via Getty Images

Το Ισραήλ ζυγίζει την απάντηση στο Ιράν μετά το χτύπημα της Τεχεράνης - Συνεδριάζει G7, μήνυμα από τον Λευκό Οίκο προς Νετανιάχου για αυτοσυγκράτηση

Μηνύματα για αυτοσυγκράτηση λαμβάνει το Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα, μετά το χτύπημα του Ιράν και την ώρα που εξετάζεται ο τρόπος απάντησης στην Τεχεράνη.

Iran's Missile and Drone Attack on Israel: How the Conflict Escalated | WSJ

Ζυγίζει την απάντησή του το Ισραήλ

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σταθμίζει την απάντηση της χώρας στο άνευ προηγουμένου ολονύκτιο μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους από το Ιράν, το οποίο απειλεί να ανατρέψει την κρίση στη Μέση Ανατολή σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έχει εξουσιοδοτηθεί να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση, με ένα από τα μέλη του – τον ​​υπουργό Άμυνας Yoav Gallant – να προειδοποιεί ότι η υπόθεση «δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Ο Gallant δήλωσε ότι έχει «αποτραπεί αυτή η επίθεση με τρόπο απαράμιλλο» αλλά πρόσθεσε «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο».

Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε σήμερα ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς», δήλωσε ο Γκαντζ σε ανακοίνωση, ενόψει της σύγκλησης του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Στα πρώτα του σχόλια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε «αναχαιτίσαμε, συγκρατήσαμε. Μαζί θα νικήσουμε.»

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά το εύρος αυτής της επίθεσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN την Κυριακή. Ο αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσπαθήσει να «σπάσει όλα τα πιάτα» ή θα κάνει κάτι πιο μετρημένο.

Έκτακτες συνεδριάσεις G7 και ΕΕ μετά το χτύπημα του Ιράν
Έκτακτες συνεδριάσεις G7 και ΕΕ μετά το χτύπημα του Ιράν ©EPA

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τη διεθνή κοινότητα

Ωστόσο, το Ισραήλ καλείται από τους δυτικούς συμμάχους να αποκλιμακώσει μια έντονα δύσκολη κατάσταση την Κυριακή και να κλείσει, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα κεφάλαιο αβεβαιότητας και αντιπαράθεσης εβδομάδων που είχε ξεσπάσει από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Αυτήν την ώρα σε τηλεδιάσκεψη βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

«Η κυβέρνησή μας καθιστά και πάλι σαφή την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ», υπογράμμισε σε ανάρτησή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί για την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα "Χ".

Iran's attack on Israel: 'A psychological barrier has been crossed' • FRANCE 24 English

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έδειξε ότι είναι δυνατό και ότι μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα του απωθώντας την ιρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μαζί με ισχυρούς συμμάχους.

"Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική συμπεριφορά του με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή", δήλωσε. "Και οι ικανότητες του Ισραήλ είναι ισχυρές. Το Ισραήλ μπορεί να προστατέψει τη χώρα του".

Το Ιράν έφερε "συνειδητά" τη Μέση Ανατολή "στο χείλος του γκρεμού" μετά την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ, δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Το Ιράν "σχεδόν βύθισε μια ολόκληρη περιοχή στο χάος", επέμεινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας της στο Βερολίνο.

Η Μπέρμποκ κάλεσε το Ιράν να μην προβεί σε περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων μέσω αντιπροσώπων, καθώς μια περιφερειακή κλιμάκωση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Κάλεσε επίσης "όλους τους παράγοντες στην περιοχή να ενεργήσουν 'με σύνεση', γιατί "ο φαύλος κύκλος της κλιμάκωσης πρέπει να σπάσει".

Παράλληλα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τα ιρανικά πλήγματα. "Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους, και κυρίως το Ιράν, να μην συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο καγκελάριος κατήγγειλε τη "σοβαρή κλιμάκωση" της έντασης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την "αλληλεγγύη" του προς το Ισραήλ.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μπάιντεν για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μπάιντεν για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή ©EPA

Παρέμβαση Μπάιντεν σε Νετανιάχου κατά της κλιμάκωσης

Στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως βάζει φρένο για το ενδεχόμενος απάντησης στο Ιράν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ότι δεν θα τον στηρίξει σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN αποκάλυψαν λεπτομέρειες από το περιεχόμενο της συνομιλίας του Μπένζαμιν Νετανιάχου με τον Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το CNN ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν.

Την ίδια ώρα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες της συνομιλίας των Μπάιντεν-Νετανιάχου. Κατά τον ίδιο, ο Αμερικανός πρόεδρος  είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει απόψε ότι κατέγραψε μια νίκη γιατί η τρέχουσα εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι οι επιθέσεις του Ιράν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς και έδειξαν την ανώτερη στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ απόψε ήταν ότι σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 βαλλιστικών πυραύλων - που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν είχαν αναχαιτιστεί. Κανένας πύραυλος κρουζ δεν είχε αντίκτυπο, είπε ο αξιωματούχος, και δεν χτυπήθηκε τίποτα «αξίας».

Μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους από το Ιράν κατά του Ισραήλ μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου
Μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους από το Ιράν κατά του Ισραήλ μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ©EPA

Νέες προειδοποιήσεις από το Ιράν

Tο Ιράν κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Κανένας ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας για να δικαιολογήσει αυτή την πρώτη επίθεση που στοχοθέτησε άμεσα στο Ισραήλ μετά την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του καθεστώτος, οι οποίοι εξαπέλυσαν δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς την κατεύθυνση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτή «η στρατιωτική ενέργεια του Ιράν αποτελεί απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών γραφείων μας στη Δαμασκό», εξήγησε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ. «Πραγματοποιήθηκε βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη θεμιτή άμυνα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ