Κοσμος

«Καταγράψατε μια νίκη, στρατιωτικά ανώτερο το Ισραήλ»: «Όχι» Μπάιντεν σε επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν

Αποφασίζει για «απάντηση» το Ισραήλ εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Ο Μπάιντεν βάζει φρένο σε επιθετικές κινήσεις
Ισραήλ: Ο Μπάιντεν βάζει φρένο σε επιθετικές κινήσεις © MIRIAM ALSTER / POOL/ EPA

Ισραήλ: Ο Μπάιντεν βάζει φρένο σε επιθετικές κινήσεις μετά την επίθεση του Ιράν - Τι θα αποφασίσει ο Νετανιάχου

Αγωνία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα μετά την επίθεση με drones και πυραύλους από το Ιράν στο Ισραήλ και η προσοχή στρέφεται πλέον στο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Θα αρκεστεί το Ισραήλ στην επιτυχία της αναχαίτισης του 99% των βλημάτων της επίθεσης, ή θα επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση προχωρώντας σε αντίποινα;

Στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως βάζει φρένο για το ενδεχόμενος απάντησης στο Ιράν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ότι δεν θα τον στηρίξει σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jpguzyl0c1)

Ο Μπάιντεν βάζει φρένο σε επιθετικές κινήσεις του Ισραήλ - Δε θα το στηρίξει

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN αποκάλυψαν λεπτομέρειες από το περιεχόμενο της συνομιλίας του Μπένζαμιν Νετανιάχου με τον Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το CNN ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν.

Την ίδια ώρα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες της συνομιλίας των Μπάιντεν-Νετανιάχου. Κατά τον ίδιο, ο Αμερικανός πρόεδρος  είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει απόψε ότι κατέγραψε μια νίκη γιατί η τρέχουσα εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι οι επιθέσεις του Ιράν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς και έδειξαν την ανώτερη στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ απόψε ήταν ότι σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 βαλλιστικών πυραύλων - που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν είχαν αναχαιτιστεί. Κανένας πύραυλος κρουζ δεν είχε αντίκτυπο, είπε ο αξιωματούχος, και δεν χτυπήθηκε τίποτα «αξίας».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jrp1b79tf5)

Ανάλυση BBC: Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν;

Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό. Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους.

Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές. Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει. Έτσι, βρισκόμαστε τώρα στο «μεσαίο σκαλοπάτι», όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης.

Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή «κρατούν την ανάσα τους» καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της απάντησης του Ισραήλ.

Η Δρ Lina Khatib, συνεργάτης του Chatham House, δήλωσε στο BBC Radio 5 Live ότι η επίθεση «είχε στόχο να είναι ένα είδος θεάματος που το Ιράν ήθελε να παρακολουθήσει ο κόσμος».

Η Δρ Khatib, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στο Λίβανο, δήλωσε ότι η επίθεση στην πραγματικότητα «ήταν αρκετά περιορισμένη». Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Ιράν, πριν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φτάσουν στους στόχους τους στο Ισραήλ.

«Αυτό λοιπόν δείχνει ότι το Ιράν ήθελε απλώς να στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, για να σώσει τα προσχήματα, ώστε να θεωρηθεί ότι απάντησε άμεσα στο Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα σίγουρα δεν θέλει να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jrgpa6og41)

Ιράν: «Λήξαν το θέμα - Πιο σοβαρή απάντηση αν το Ισραήλ διαπράξει νέο σφάλμα»

Tο Ιράν κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Κανένας ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας για να δικαιολογήσει αυτή την πρώτη επίθεση που στοχοθέτησε άμεσα στο Ισραήλ μετά την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jlt4xrrzux)

Επίθεση - απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό του καθεστώτος, οι οποίοι εξαπέλυσαν δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς την κατεύθυνση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτή «η στρατιωτική ενέργεια του Ιράν αποτελεί απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών γραφείων μας στη Δαμασκό», εξήγησε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.

«Πραγματοποιήθηκε βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη θεμιτή άμυνα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως «τιμωρία» 

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές είχαν δηλώσει τη βούλησή τους να «τιμωρήσουν» το Ισραήλ μετά το θάνατο επτά Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί της Δύναμης Κοντς, κατά την καταστροφή του ιρανικού προξενείου στη Συρία την 1η Απριλίου από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

«Θα δοθεί ένα χαστούκι» στο Ισραήλ, είχε προειδοποιήσει έτσι ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Από την επανάσταση του 1979, η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, την καταστροφή του οποίου ζητάει για να δημιουργηθεί στη θέση του ένα παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο μέχρι τώρα η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί μετωπικά, προτιμώντας να υποστηρίζει τις ενέργειες άλλων μελών του «άξονα της αντίστασης», μεταξύ των οποίων η λιβανική Χεζμπολάχ και οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι, μετά την έναρξη του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Μερικές ώρες πριν από τα πλήγματα, το Ιράν κατέλαβε χθες, Σάββατο, στα ύδατα του Κόλπου ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 25μελές πλήρωμα, το οποίο κατηγόρησε ότι «συνδέεται» με το Ισραήλ. «Μια ενέργεια πειρατείας», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε «σθεναρά» τη «σοβαρή κλιμάκωση» που αποτελεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε «να τερματιστούν αμέσως οι εχθροπραξίες αυτές».

Πρόσθεσε πως είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο καταστροφικής κλιμάκωσης σε περιφερειακή κλίμακα», σημειώνοντας πως «καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή».

ΥΠΕΞ: Η ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις 

«Η ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή», τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Όλοι οι παράγοντες να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση

«Kαταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, καλώντας «το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις».

Η ίδια υπογραμμίζει ότι «όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».

Τζουζέπ Μπορέλ: Σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω X ο ύπατος εκπρόσωπος της Τζουζέπ Μπορέλ, βλέποντας στην ενέργεια αυτή «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Σαουδική Αραβία

Το υπουργείο Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου απηύθυνε έκκληση σε «όλα τα μέρη να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν την περιοχή και τους λαούς της από τους κινδύνους του πολέμου».

Εκφράζοντας την «ανησυχία» του Ριάντ για την «κλιμάκωση», κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Αίγυπτος

Η διπλωματία του Καΐρου κάλεσε να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση», προσθέτοντας πως «βρίσκεται σε άμεση επαφή με όλα τα μέρη» προκειμένου να «περιοριστεί η κατάσταση», προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου εξάπλωσης της σύρραξης στην περιοχή».

Κίνα

«Η Κίνα εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την τρέχουσα επιδείνωση (της κατάστασης) και καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση» των εντάσεων, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Βρετανία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταδίκασε « με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Στο πλευρό των συμμάχων μας, εργαζόμαστε κατεπειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέα αιματοχυσία», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου πως στέλνει στην περιοχή περισσότερα βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη.

Γαλλία

Το Παρίσι καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ανέβασε το επίπεδο «των αποσταθεροποιητικών ενεργειών» της Τεχεράνης, ήταν η αντίδραση μέσω X του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.

Αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αυτή την «ενέργεια άνευ προηγουμένου» η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναλαμβάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης», σημείωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και το διαβεβαιώνει για την αλληλεγγύη της».

Γερμανία

«Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και αδικαιολόγητη», έκρινε μέσω X ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη διακινδυνεύει «ανάφλεξη» της περιοχής. «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος,», πλειοδότησε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» την επίθεση αυτή, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του Βερολίνου στο Ισραήλ.

Ιταλία

Η Ρώμη παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. «Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι ) και τον υπουργό Άμυνας (Γκουίντο Κροσέτο)» και η ιταλική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Καναδάς

«Ο Καναδάς καταδικάζει απερίφραστα» τις ιρανικές επιθέσεις, υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στο Ισραήλ. Η επίθεση, έκρινε, καταδεικνύει «για άλλη μια φορά την περιφρόνηση του Ιράν για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Βενεζουέλα

«Εξαιτίας της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη και του παραλογισμού του ισραηλινού καθεστώς, καθώς και της απραξίας του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η κατάσταση αστάθειας στην περιφέρεια χειροτέρεψε πολύ τις τελευταίες εβδομάδες», έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ.

Δεν θα υπάρξει ειρήνη παρά μόνο «όταν αποκατασταθούν η δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο, ειδικά όσον αφορά τον παλαιστινιακό λαό και το κράτος της Παλαιστίνης».

Αργεντινή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εξέφρασε την «αλληλεγγύη» και τη «δέσμευσή» του υπέρ του Ισραήλ.

Μεξικό

Η μεξικανική διπλωματία εξέφρασε μέσω X την «ανησυχία» της για την επίθεση απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί «περαιτέρω κλιμάκωση» που θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες» και προκαλούσε «μεγαλύτερη αστάθεια»

Χιλή

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Χιλής, ο Αλβέρτο φαν Κλάβερεν, έκανε λόγο μέσω X για την «ανησυχία» του Σαντιάγο μπροστά «στη σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ