Κοσμος

Ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν - Εκατοντάδες drones κατευθύνονται προς Ισραήλ

Νετανιάχου: «Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίθεση με drones κατά του Ισραήλ ξεκίνησε το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων
© Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Επίθεση με drones κατά του Ισραήλ ξεκίνησε το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων

Δεκάδες ιρανικά drones αλλά και πύραυλοι κατευθύνονται προς το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, ενώ έχουν κλείσει οι ενεάριοι χώροι όλων των περιοχών στην ευρύτερη περιοχή. Ορισμένοι από τους πυραύλους cruise καταρρίφθηκαν επάνω από την Συρία και την Ιορδανία, όπως μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV. Σύμφωνα με το σταθμό, τα ιρανικά drones αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0j83ro3a55t)

Εντοπίστηκαν drones πάνω από το Ιράκ να κινούνται προς Ισραήλ

Ισραηλινοί και Αμερικάνοι επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και μάλιστα οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι έχουν εκτοξεύσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και πυραύλους εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να διαρκέσει ώρες. Ειδικός που έδωσε συνέντευξη στο Channel12, ο στρατηγός εν αποστρατεία Amos Yadlin, λέει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και ότι η αεράμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη να τα καταρρίψει.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας του Reuters, drones εθεάθησαν να πετούν πάνω από την επαρχία Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.

Η επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ θα διαρκέσει «πιθανόν» «πολλές ώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Αντριεν Γουότσον επαναδιατυπώνοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς «τον λαό του Ισραήλ».

Κλείνουν οι εναέριοι χώροι Ισραήλ και Ιράκ

Το Ισραήλ κλείνει τον εναέριο χώρο του στις 21.30 GMT (00.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσαν οι αεροπορικές αρχές.

 Η ισραηλινή El Al Airlines ακύρωσε 15 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Σάββατο και την Κυριακή, ανακοίνωσε ο αερομεταφορέας.

Στους προορισμούς του εξωτερικού που επηρεάζονται περιλαμβάνονται το Παρίσι, η Ρώμη, η Βαρκελώνη, το Μιλάνο, το Βουκουρέστι, η Σόφια, η Αθήνα, το Ντουμπάι και η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση της El Al.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Al Mamlaka, αλλά στη συνέχεια ο ιορδανός υπουργός Μεταφορών διέψευσε με ανακοίνωσή του τις πληροφορίες για κλείσιμο του εναερίου χώρου.

Και το Ιράκ ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του και παύει κάθε εναέρια κυκλοφορία.

Ιορδανία: Θα καταρρίψει όποιο drone παραβιάσει τον εναέριο χώρο της

Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, δήλωσαν δύο ιορδανικές πηγές ασφαλείας.

Η Ιορδανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλούμενης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν τα κραιτκά μέσα ενημέρωσης.

Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει σε δήλωση με βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές».

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», λέει ο Νετανιάχου.

Το αεροπλάνο του Νετανιάχου απογειώθηκε για πρώτη φορά

Σύμφωνα με του Times of Israel, το αεροσκάφος με όνομα «Φτερά της Σιών», απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ. Το αεροπλάνο που κατασκευάστηκε για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ επίσημα.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξημένου συναγερμού στο Ισραήλ για μια ιρανική επίθεση στη χώρα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έχουν εκτιμήσει ότι το Ιράν πιθανότατα θα προσπαθήσει να στοχεύσει στρατιωτικές υποδομές και όχι πολιτικές τοποθεσίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ