Κοσμος

Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ για επικείμενη Ιρανική επίθεση εντός 48 ωρών

Μήνυμα Μπάιντεν σε Ιράν: «Μην το κάνετε!»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Φόβοι για επικείμενη Ιρανική επίθεση εντός 48 ωρών
Ισραήλ: Φόβοι για επικείμενη Ιρανική επίθεση εντός 48 ωρών © IRANIAN MINISTRY OF DEFENSE/ EPA

Ισραήλ: Επικείμενη Ιρανική επίθεση εντός 48 ωρών - Το μήνυμα Μπάιντεν και η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

«εν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0iptrz7grep)

Το Ιράν ζυγίζει τα «κατάλληλα» αντίποινα στο ισραηλινό χτύπημα

Το Ιράν έχει διαμηνύσει στους συμμάχους και τα κράτη της Δύσης ότι θα προβεί σε αντίποινα με αφορμή την ισραηλινή αεροπορική επιδρομής στο προξενείο του στη Δαμασκό με «σωστό» τρόπο ώστε να μην υπάρξει ολοκληρωτική περιφερειακή σύγκρουση, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Η Τεχεράνη είναι απίθανο να βάλει στο στόχαστρο ισραηλινές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, δήλωσε αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, του κράτους του Κόλπου που συχνά διευκολύνει την διπλωματία μέσω παρασκηνιακής οδού με την Ουάσινγκτον.

Οι αμερικανικές πληροφορίες για οποιαδήποτε επικείμενη επίθεση φαίνεται να είναι «πολύ λεπτομερείς» σύμφωνα με τους αξιωματούχους που ενημερώνονται για την κατάσταση, δίνοντας στο Ισραήλ ένα παράθυρο για να προετοιμάσει την άμυνά του. Η αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στο διπλωματικό συγκρότημα του Ιράν στη Συρία, για την οποία το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει δημοσίως την ευθύνη, αύξησε δραματικά τις εντάσεις, απειλώντας να μετατρέψει έναν μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ των περιφερειακών εχθρών σε άμεση αντιπαράθεση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0invr75nj55)

Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί δύο φορές να κάνει το Ισραήλ να «μετανιώσει» για τη δολοφονία του Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, του διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds στη Συρία και τον Λίβανο, και έξι άλλων στρατιωτικών αξιωματούχων σε ιρανικό «έδαφος». Όμως οι διπλωματικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ιράν και των περιφερειακών συμμάχων του και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών οδήγησαν τουλάχιστον ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους στο συμπέρασμα ότι το Ιράν προετοιμάζει μια απάντηση που έχει στόχο να επιδείξει αποτρεπτική ισχύ, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αυτοσυγκράτηση.

Η Τεχεράνη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει περαιτέρω διεθνή απομόνωση χτυπώντας ισραηλινούς [διπλωματικούς] στόχους σε μια φιλική χώρα και δεν μπορεί εύκολα να στοχεύσει ισραηλινά διπλωματικά περιουσιακά στοιχεία σε μη φιλικά κράτη», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος. «Αυτό περιορίζει τις επιλογές τους», πρόσθεσε. Ακόμη και μια άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος θα ήταν πιθανώς με τρόπο που θα έδειχνε μια ισχυρή απάντηση, χωρίς να προκαλέσει αντίποινα που θα οδηγούσαν σε αποδεκατισμό ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στον Λίβανο και τη Συρία, δήλωσε ο δυτικός αξιωματούχος.

Ισραήλ: Οι προετοιμασίες για ιρανική επίθεση

Η αναμενόμενη απάντηση του Ιράν έχει ήδη δημιουργήσει ένα αίσθημα ανησυχίας στο Ισραήλ, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί τους πολίτες να συσσωρεύσουν γεννήτριες και βασικές προμήθειες. Αρκετοί παράγοντες μπορούν να σταματήσουν το Ιράν να προσπαθήσει να πλήξει μια ισραηλινή διπλωματική αποστολή.

Το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί για οποιονδήποτε συνδυασμό επιθέσεων, από ρουκέτες μεσαίου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από ιρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις πληρεξουσίων στο Λίβανο και τη Συρία, μέχρι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από πιο μακριά. Παρά τη μακρά ιστορία εχθρότητας που έχουν, το Ισραήλ και το Ιράν δεν έχουν ανταλλάξει ποτέ άμεσα πυρά. Μόνο μία φορά στο παρελθόν -το 2018- ιρανικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Συρία έβαλαν απευθείας πυρά κατά του Ισραήλ.

Το Ιράν έχει δαπανήσει σχεδόν μια δεκαετία για να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Συρία και τον Λίβανο, αλλά δεν την έχει αναπτύξει πλήρως εναντίον του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει επίσης επιμελώς αποφύγει τις άμεσες συγκρούσεις με το Ισραήλ, επιλέγοντας να μην απαντήσει στις δολοφονίες προσωπικού ασφαλείας στο εσωτερικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, για τις οποίες κατηγορεί την ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ.

Τι εξετάζει το Ισραήλ για την επίθεση από το Ιράν

Αναλυτές και αξιωματούχοι στην Τεχεράνη προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι ο Ισραηλινός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να ωθήσει το Ιράν σε μια άμεση σύγκρουση, την οποία το καθεστώς προσπαθεί να αποφύγει. Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα αντιδράσουν επιθετικά σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Αυτό περιλαμβάνει το άμεσο χτύπημα του Ιράν εάν το Ισραήλ στοχοποιηθεί από ιρανικό έδαφος. «Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς», δήλωσε την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανεχθεί μια επίθεση που θα προκαλούσε μόνο κάποιες υλικές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αλλά αν σκοτώνονταν πολίτες ή στρατιωτικό προσωπικό, αυτό θα προκαλούσε μια ευρύτερη  απάντηση.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ