- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Ελβετία διοργανώνει διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία
Θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας
Ελβετία: Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία θα διεξαχθεί στις 15-16 Ιουνίου - Δεν προβλέπεται η συμμετοχή της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση της Ελβετίας θα φιλοξενήσει διήμερη διάσκεψη στις 15 και 16 Ιουνίου με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, αν και η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.
Η χώρα είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Ε.Ε., τα κράτη-μέλη της G7 και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για να συγκεντρώσει την υποστήριξή τους.
Ελβετία: Διάσκεψη «για μια βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία
«Είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας για μια βιώσιμη ειρήνη», είπε η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη.
«Δεν θα υπογράψουμε το ειρηνευτικό σχέδιο σε αυτή τη σύνοδο», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη Διάσκεψη. «Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία», εξήγησε.
Δίπλα της, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάσιο Κασίς είπε ότι οι Ρώσοι «δεν προβλέπεται να έρθουν» αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει ειρήνη αν δεν μετέχουν όλες οι εμπόλεμες πλευρές».
Σε αυτήν την πρώτη Διάσκεψη «μπορούμε να συμφωνήσουμε πώς θα μπορούσαμε να προσκαλέσουμε τη Ρωσία» στην επόμενη, διευκρίνισε.
Ρωσία: «Σχέδιο των Αμερικανών Δημοκρατικών» του Μπάιντεν η διάσκεψη
Η Ρωσία χαρακτήρισε τη Διάσκεψη «σχέδιο των Αμερικανών Δημοκρατικών», του κόμματος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι Δημοκρατικοί που θέλουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο ενός τέτοιου γεγονότος για να δηλώσουν ότι το σχέδιο "Ουκρανία" παραμένει επίκαιρο», είπε στο πρακτορείο Tass η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι οι προσεχείς εκλογές, στις οποίες θα αναμετρηθούν ο Μπάιντεν με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του οποίου μπλοκάρει εδώ και μήνες τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται το Κίεβο. "Οι εκλογές είναι το παν για αυτούς, η Ουκρανία δεν είναι τίποτα", πρόσθεσε η Ζαχάροβα, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι "θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες Ουκρανούς".
Περισσότερες από 100 χώρες στη σύνοδο της Ελβετίας
Ο Κασίς είπε ότι θα προσκληθούν στη σύνοδο περισσότερες από 100 χώρες και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης, παρών θα είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η διάσκεψη θα φιλοξενηθεί στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπίργκενστοκ, που βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, στην πλαγιά ενός λόφου, σε ύψος 450 μέτρων πάνω από τη λίμνη της Λουκέρνης.
Τον Ιανουάριο η πρόεδρος της Ελβετίας είχε υποδεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες στη Βέρνη. Τότε, τον είχε διαβεβαιώσει ότι στηρίζει την οργάνωση μιας ειρηνευτικής συνόδου στην Ελβετία. Στο μεσοδιάστημα, η Ελβετία εξέτασε, σε επαφές που είχε με πολλές άλλες χώρες, τις δυνατότητες και τους τρόπους έναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Ο Τραμπ αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις του προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία
Διαδηλώσεις έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.