Κοσμος

Η Ουάσινγκτον μεταβίβασε στην Ουκρανία κατασχεθέντα ιρανικά όπλα

Μικρή ανάσα ενώ οι ανάγκες εξοπλισμού αυξάνονται

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανός στρατιώτης της 214ης Ταξιαρχίας των Ειδικών Δυνάμεων φορτώνει με όλμο το τανκ στο πεδίον της μάχης
Ουκρανός στρατιώτης της 214ης Ταξιαρχίας των Ειδικών Δυνάμεων φορτώνει με όλμο το τανκ στο πεδίον της μάχης, κοντά στην Μπαχμούτ © Ignacio Marin/Anadolu Agency via Getty Images

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον μεταβίβασε στην Ουκρανία κατασχεθέντα ιρανικά όπλα

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταβίβασε την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος που είχαν σταλεί αρχικά από το Ιράν στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης αλλά κατασχέθηκαν από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

Ουκρανία: Μικρή ανάσα το φορτίο που στέλνουν οι ΗΠΑ

Αυτή η παράδοση οπλισμού αναμένεται να βοηθήσει το Κίεβο, που έχει μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών στον πόλεμό του απέναντι στη Ρωσία, αλλά δεν επιλύει το έλλειμμα βαρέος οπλισμού (βλήματα, πύραυλοι) του ουκρανικού στρατού, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει για την έγκριση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

Η αποστολή αυτή, που έγινε στις 4 Απριλίου, περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 επιθετικά τουφέκια AK-47, μυδραλιοβόλα, τουφέκια ακριβείας, εκτοξευτήρες ρουκετών και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια τουφεκιών, διευκρίνισε η αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) σε μια ανακοίνωση στο X (πρώην Twitter).

«Αυτά αποτελούν αρκετό εξοπλισμό προκειμένου να εξοπλιστεί μια ουκρανική ταξιαρχία με τουφέκια μικρού διαμετρήματος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτά τα φορτία όπλων είχαν «μεταφερθεί από το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στους Χούθι της Υεμένης κατά παράβαση» ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, προσθέτει η Centcom.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα σκάφη από τον Μάιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023, διευκρινίζει ο αμερικανικός στρατός, που υπόσχεται να «κάνει τα πάντα προκειμένου να εκθέσει και να θέσει τέλος στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν».

Ουκρανία: Παρόμοια μεταφορά είχε γίνει τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο είχε πραγματοποιηθεί μια παρόμοια μεταφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ουκρανία: επρόκειτο για 1,1 εκατ. φυσίγγια που είχαν κατασχεθεί ανάμεσα στο Ιράν και τους Χούθι.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι από το περασμένο φθινόπωρο θέτουν στο στόχαστρο τη θαλάσσια κυκλοφορία στον κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, αποσταθεροποιώντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Προχθές, Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως η χώρα του θα χάσει τον πόλεμο αν η αναμενόμενη αμερικανική βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων παραμείνει μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο, την ώρα που η Ρωσία αυξάνει την πίεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το αμερικανικό πρόγραμμα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 60 δισ. δολαρίων, είναι μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο από πέρυσι λόγω της εναντίωσης Ρεπουμπλικανών κοινοβουλευτικών καθώς οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου προβάλλουν στον ορίζοντα.

Oυκρανία: Βοήθεια από το Βερολίνο

H γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους 20 επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder (Marten), ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία στο Ντίσελντορφ.

Η αποστολή της παρτίδας αυτής, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση, συμπληρώνει τον αριθμό των 120 οχημάτων Marder τα οποία έχει λάβει η Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Τα εν λόγω οχήματα Marder προέρχονται από τα αποθέματα που διατηρεί η Rheinmetall και έχουν εκσυγχρονισθεί.

«Η έκδοση Marder 1Α3, που έχει τώρα παραγγελθεί, διαθέτει ενσωματωμένους ανιχνευτές λέιζερ εντοπισμού απόστασης και μπορεί αποτελεσματικά και με ακρίβεια να εξολοθρεύσει τον στόχο», ανέφερε η Rheinmetall.

Ο γερμανικός στρατός, η Μπούντεσβερ, έχει επίσης μεταβιβάσει στην Ουκρανία 20 Marder από τα αποθέματά του.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που είχαν σχεδιασθεί τη δεκαετία του 1960 και παράγονταν έως το 1975, έχουν αντικατασταθεί στον γερμανικό στρατό με τα Puma.

Η Rheinmetall έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά. Η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου στην Ουκρανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ