HΠΑ: Η Κίνα στόχευσε Ευρωπαίους νομοθέτες με κυβερνοεπιθέσεις
Δεκάδες Ευρωπαίοι νομοθέτες έγιναν στόχος κινεζικών κυβερνοεπιθέσεων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αργά τη Δευτέρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε κατηγορητήριο στο οποίο αναφέρεται ότι Κινέζοι χάκερς με διασυνδέσεις με την εθνική υπηρεσία κατασκοπείας, το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, στόχευσαν «κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα (IPAC), ενός συνασπισμού νομοθέτων που επικρίνουν το Πεκίνο.
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ανέφεραν επίσης στο κατηγορητήριό τους ότι η κινεζική ομάδα χάκερ πραγματοποίησε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων τουλάχιστον από το 2015, παριστάνοντας μεταξύ άλλων τους διακεκριμένους δημοσιογράφους για να εξαπατήσουν τα θύματα ώστε να κάνουν κλικ σε συνδέσμους που αντλούν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και τις ψηφιακές συσκευές τους.
Οι χάκερς το 2021 έστειλαν «περισσότερα από 1.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περισσότερους από 400 μοναδικούς λογαριασμούς ατόμων που συνδέονται με την IPAC» για να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με τις δραστηριότητες των μελών στο διαδίκτυο και τις ψηφιακές συσκευές τους, αναφέρει το κατηγορητήριο.
Περίπου 66 νομοθέτες της ΕΕ από εθνικά κοινοβούλια μπορούσαν να εντοπιστούν από τον ιστότοπο της IPAC. Τα μέλη προέρχονται από 12 χώρες της ΕΕ, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Υπάρχουν δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ο Γερμανός Reinhard Bütikofer και η Σλοβάκα Miriam Lexmann - που αναφέρονται ως συμπρόεδροι της IPAC. Άλλοι 17 ευρωβουλευτές συμμετέχουν στην ομάδα.
Αρνείται το ευρωκοινοβούλιο
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέμεινε μέσω εκπροσώπου του ότι οι δικοί του νομοθέτες δεν αποτέλεσαν στόχο, «σύμφωνα με όλα τα στοιχεία των πληροφοριών που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα», ανέφερε το POLITICO's Brussels Playbook.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ανέλαβαν δράση τη Δευτέρα, με το Λονδίνο να επιβάλλει κυρώσεις και τις αρχές των ΗΠΑ να δρομολογούν νομικές ενέργειες. «Αλλά στην Ευρώπη, η είδηση ότι οι κινεζικοί κρατικά υποστηριζόμενοι χάκερς έκλεψαν εκατομμύρια δεδομένα ψηφοφόρων και εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις κατά των νομοθετών αντιμετωπίστηκε με συλλογική σχεδόν σιωπή», σχολιάζει το Politico.
Ο Samuel Cogolati, Βέλγος βουλευτής των Πρασίνων και συμπρόεδρος της IPAC, δήλωσε στο Playbook ότι στοχοποιήθηκε το 2021, την ίδια χρονιά που το Πεκίνο του επέβαλε κυρώσεις, μαζί με άλλους νομοθέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Bütikofer και Lexmann.
Οι κυβερνοεπιθέσεις υπέπεσαν στην αντίληψη του Cogolati μόλις το 2023, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Βελγίου. Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο είδε το Brussels Playbook, ο βελγικός φορέας κυβερνοχώρου ανέφερε ότι οι χάκερ ήταν μέρος της APT31, της ίδιας ομάδας που υφίσταται τώρα κυρώσεις της Βρετανίας.
Πηγή: Politico
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.