Κοσμος

Διάγγελμα Πούτιν: Βρέθηκαν όλοι οι δράστες - Είχαν παράθυρο διαφυγής στην Ουκρανία

«Ημέρα εθνικού πένθους η 24η Μαρτίου»

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάγγελμα Πούτιν: Βρέθηκαν όλοι οι δράστες
Διάγγελμα Πούτιν: Βρέθηκαν όλοι οι δράστες © EPA/Mikhael Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool

Διάγγελμα Πούτιν: Βρέθηκαν όλοι οι δράστες - Eπιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στο Κίεβο

Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε μια «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», ενώ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και τις ειδικές υπηρεσίες για τις προσπάθειές τους και κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 24η Μαρτίου.

Επιπλέον, εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Πούτιν: Είχε ετοιμαστεί ένα «παράθυρο» υποδοχής στην Ουκρανία

Ο Πούτιν αναφερόμενος στους δράστες, τόνισε πως «κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου τους είχε ετοιμαστεί ένα "παράθυρο" υποδοχής», προσθέτοντας πως «οι εγκληματίες βγήκαν για να σκοτώσουν εν ψυχρώ, να πυροβολήσουν Ρώσους εξ επαφής, όπως ακριβώς έκαναν κάποτε οι Ναζί. Όλοι οι δράστες, οι οργανωτές και οι εκτελεστές της τρομοκρατικής επίθεσης θα υποστούν δίκαιη τιμωρία».

«Η Ρωσία έχει περάσει τις πιο δύσκολες δοκιμασίες περισσότερες από μία φορές, και έτσι θα γίνει και τώρα» είπε σε άλλο σημείο του διαγγέλματος ο Ρώσος πρόεδρος.

«Οι οργανωτές της τρομοκρατικής επίθεσης ετοίμαζαν μια επιδεικτική εκτέλεση και μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει όλους όσους προετοίμασαν την τρομοκρατική επίθεση. Μόνον αντίποινα και λήθη περιμένουν τους τρομοκράτες, δεν έχουν μέλλον.

Το κοινό καθήκον των Ρώσων τώρα είναι να είναι μαζί ως ένα, και έτσι θα είναι. Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει την ενότητα των Ρώσων πολιτών. Η Ρωσία πάντα γινόταν ακόμα πιο δυνατή στις πιο δύσκολες δοκιμασίες, και έτσι θα είναι και τώρα. Κανείς δεν θα μπορέσει να σπείρει δηλητηριώδεις σπόρους διχόνοιας ή πανικού στη Ρωσία Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για τον εντοπισμό συνεργών τρομοκρατών, είπε ο Πούτιν. Η έρευνα θα κάνει τα πάντα για να διαπιστωθούν όλες οι λεπτομέρειες της τρομοκρατικής επίθεσης», σημείωσε ο Πούτιν.

Η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στην επίθεση, λέει εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου

Η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στη χθεσινή επίθεση κοντά στη Μόσχα και οι ισχυρισμοί περί μιας ουκρανικής σύνδεσης «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανέφερε πως «και οι τέσσερις τρομοκράτες» πίσω από την επίθεση σε μια αίθουσα συναυλιών κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα συνελήφθησαν, ενώ κατευθύνονταν προς τα ουκρανικά σύνορα και ότι είχαν επαφές με την Ουκρανία.

«Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη ψέμα από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν αντέχει σε καμία κριτική», δήλωσε στο Reuters ο Αντρίι Γιούσοφ, της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. Η Ουκρανία υπερασπίζεται την εδαφική κυριαρχία της από τους Ρώσους εισβολείς, απελευθερώνει τα δικά της εδάφη και πολεμάει με τον στρατό των κατακτητών και εναντίον στρατιωτικών στόχων, όχι αμάχων».

Οι δηλώσεις του ακολουθούν εκείνες του προεδρικού συμβούλου Μικαΐλο Ποντόλιακ, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ουκρανική σχέση σε τοποθέτησή του χθες το βράδυ και εκ νέου σήμερα. Ο Ποντόλιακ έγραψε σήμερα στο Χ ότι «οποιαδήποτε απόπειρα να συνδεθεί η Ουκρανία στην τρομοκρατική επίθεση είναι απολύτως αβάσιμη».

«Αναμέναμε αυτήν την εκδοχή από τους Ρώσους αξιωματούχους, δηλαδή το «ουκρανικό σενάριο», σημείωσε ο Ποντόλιακ. «Οι δηλώσεις των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών σχετικά με την Ουκρανία είναι απολύτως αβάσιμες και παράλογες». «Η Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιστατικό», σημείωσε.

Ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμό ετων νεκρών μετά την επίθεση στον συναυλιακό χώρο «Crocus City Hall» του Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα αφού σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας - 143 άτομα, έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ αναφέρουν ότι «ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί».

Οι μουσικοί του συγκροτήματος Picnic δεν τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Γιούρι Τσερνισέφσκι.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d00x4v81vdwp)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες της επίθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το χρονικό της επίθεσης στη Μόσχα: Άνοιξαν πυρ αδιακρίτως

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

LIVE: Gunmen open fire at people at concert hall near Moscow, casualties reported

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποίησει τη Ρωσία για ενδεχόμενη επίθεση

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση. Υπενθύμισαν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.

Τουλάχιστον 62 οι νεκροι από την επίθεση
Τουλάχιστον 62 οι νεκροι από την επίθεση © EPA

Την ίδια ώρα, πάντως, ρωσικά μέσα μεταφέρουν προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει στη Μόσχα οι ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες για απειλές σχετικά με επιθέσεις

Πριν από δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, έγραψε ο ιστότοπος Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) στις 8 Μαρτίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d00ukujch3ll)

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές για τα επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πλήθος κόσμου τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε η ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στο μέγιστο βαθμό, στο τέσσερα, έγραφε η εφημερίδα Kommersant.

Η αμερικανική προειδοποίηση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν συνεχεία, το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας κάλεσε το πρωί της Παρασκευής (8ης Μαρτίου) τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία και όσους βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό ή τουλάχιστον να αποφύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (8 Μαρτίου), η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και ο Καναδάς προχώρησαν στην ίδια προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, κυρίως λόγω των πληροφοριών από τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές δεν σχολίασαν τις πληροφορίες. Στη Μόσχα στις 8 Μαρτίου είχε προγραμματισθεί πλήθος εκδηλώσεων με θέμα την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Στις 19 Μαρτίου - γράφει σήμερα ο ιστότοπος Svoboda.org - ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δυτικών χωρών σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία «προκλητικές», οι οποίες αποσκοπούν «στον εκφοβισμό και την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, την Πέμπτη 7 Μαρτίου ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε πως απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα που σχεδιάστηκε από πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους.

Η FSB δήλωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης σχεδίαζαν «να διαπράξουν τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ενός από τα εβραϊκά θρησκευτικά ιδρύματα στη Μόσχα», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το δημοσίευμα. Οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια της απόπειρας σύλληψης και «εξουδετερώθηκαν με ανταπόδοση», ανέφερε η FSB.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ