Κοσμος

Νέο μήνυμα Πούτιν: «Θέλουμε να δούμε ποιοι τους έδωσαν τις εντολές» για την επίθεση στη Μόσχα

Ριζοσπάστες ισλαμιστές οι δράστες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέο μήνυμα Πούτιν για την επίθεση στη Μόσχα
Νέο μήνυμα Πούτιν για την επίθεση στη Μόσχα © PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL/ EPA

Νέο μήνυμα Πούτιν για την επίθεση στη Μόσχα: «Δείχνει» ξανά τους Ουκρανούς

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέο μήνυμα του μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, «έδειξε» και πάλι τους Ουκρανούς ως υπαίτιους πίσω από την αιματηρή αυτή πράξη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχισοτν 137 ανθρώπους. Μάλιστα, ανέφερε ότι η επίθεση αυτή ήταν συνέχεια των επιθέσεων των ναζί του Κιέβου.

Ο Πούτιν είπε ότι η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα διαπράχθηκε από «ακραίους ισλαμιστές» και «τώρα θέλουμε να μάθουμε ποιος τη διέταξε».

«Γνωρίζουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από τα χέρια ακραίων ισλαμιστών, την ιδεολογία των οποίων ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος πολεμά εδώ και αιώνες», δήλωσε.

Όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος οι έρευνες θα συνεχιστούν και πρόσθεσε πως οι δράστες ήθελαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, αφήνοντας αιχμές για ουκρανική ανάμιξη

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν «ποιος το διέταξε».

Θέλουμε να μάθουμε ποιος επωφελήθηκε από την επίθεση στη Μόσχα, λέει ο Πούτιν

«Μας ενδιαφέρει ποιος επωφελείται από αυτό», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η επίθεση είναι μια «πράξη εκφοβισμού».

«Αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά συνάντησαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα να αντισταθούμε σε αυτό το κακό» τόνισε.

 Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν τη στάση του Πούτιν μετά την επίθεση

Tο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα προκάλεσε πλήθος σχολίων στα διεθνή ΜΜΕ τόσο για το σύστημα Πούτιν όσο και για τις προειδοποιήσεις της Δύσης που αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Ο Πούτιν, αναφέρουν, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια.

Η Ρωσία του Πούτιν πιο ευάλωτη από ποτέ
Πολίτες αφήνουν λουλούδια για τα θύματα στο Crocus City Hall © EPA/MAXIM SHIPENKOV

«Η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο πρόβλημα, η καταπολέμησή της απαιτεί στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία. Η δημόσια περιφρόνηση των αμερικανικών προειδοποιήσεων από τον Πούτιν ήταν απρόσεκτη και αμελής. Σε όσους πήγαν στη συναυλία δόθηκε μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας» αναφέρει σε σχόλιό της αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall της Μόσχας η FAZ και σημειώνει:

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν είναι εύκολο να αποφευχθούν. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει λόγος να υποθέτει κανείς ότι ο ρωσικός μηχανισμός ασφαλείας είχε πιεστεί, αν όχι αποσπάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πολιτική καταστολής στο εσωτερικό. Ο Πούτιν δεν έκανε τη Ρωσία ισχυρότερη, όπως διαρκώς ισχυρίζεται, αλλά μάλλον πιο ευάλωτη».

RND: «Ένας λαός σε λήθαργο»

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της DW, από την πλευρά του Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND σχολιάζει: «Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα δείχνει ότι ο τεράστιος μηχανισμός ασφαλείας της Ρωσίας προστατεύει μόνο τον εαυτό του και όχι τους πολίτες της χώρας. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αγνόησε ρητά τις προειδοποιήσεις της Δύσης για την τρομοκρατία. Αυτό που τώρα απομένει είναι περισσότερη καταπίεση και περισσότερα ψέματα».

«Επί δύο χρόνια ο Πούτιν παρουσιάζει στον λαό του ως τη μεγαλύτερη απειλή εναντίον της Ρωσίας τους 'ναζί' στο Κίεβο. Λίγες ώρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση, ρωσικά κρατικά ΜΜΕ είχαν ανακοινώσει ότι και το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα προστίθεται στον επίσημο κατάλογο των τρομοκρατών» σημειώνει η εφημερίδα Welt. «Το ότι η πραγματική απειλή πιθανότητα προήλθε από το Ισλαμικό Κράτος και το γεγονός ότι ο Πούτιν είχε προειδοποιηθεί από τις ΗΠΑ κάνει το ψέμα του να καταρρέει. Η ισχύς όμως του Πούτιν δεν απειλείται από αυτό. Η ελπίδα ότι ο κόσμος θα αφυπνιστεί μαζικά έχει εξαφανιστεί εντελώς με τα χρόνια. Οποιαδήποτε αντίσταση από λίγους γενναίους τιμωρείται με θάνατο. Η πλειονότητα των Ρώσων μοιάζει με έναν λαό σε λήθαργο που έχει αφεθεί στη μοίρα του» συνεχίζει το σχόλιο.

Η πραγματική απειλή δεν είναι η Ουκρανία

Η ελβετική εφημερίδα ΝΖΖ εντοπίζει πού εν τέλει βρίσκονται οι πραγματικές απειλές για τη Ρωσία και σημειώνει: «Η κήρυξη πολέμου από το Iσλαμικό Κράτος του Χορασάν αποτελεί σοβαρή πρόκληση, ειδικά επειδή εκατομμύρια Μουσουλμάνοι και φιλοξενούμενοι εργάτες από χώρες της Κεντρικής Ασίας ζουν στη Ρωσία. Μεταξύ αυτών, τρομοκράτες μπορούν να στρατολογούν συνεργούς.Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια απειλή που επινοήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος από το καθεστώς Πούτιν(...) Επομένως, οι προτεραιότητες του Πούτιν είναι εντελώς λανθασμένες. Αυτό καταδεικνύει ότι η Ρωσία στερείται ηγεσίας, η οποία ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια της χώρας και του λαού της».

Σε ανάλυσή της, τέλος, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί: «Ίσως να μην αποκαλυφθεί ποτέ απολύτως καθαρά ποιος ήταν πραγματικά πίσω από την επίθεση εναντίων αθώων πολιτών που ήθελαν να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Αυτό μάλλον δεν έχει σημασία για τον Πούτιν διότι προφανώς έχει αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό να εκμεταλλευτεί την επίθεση για δικούς του σκοπούς.

Ο επικεφαλής Κρεμλίνου πιστεύει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση. Ο εκπρόσωπός του μιλά πλέον επίσημα για πόλεμο με την Ουκρανία - όχι μόνο για ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Και δεν σταματά μόνο στα λόγια: Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, ο μαζικός εξοπλισμός και η στρατολόγηση επιπλέον εφέδρων έχουν υπερβεί προ πολλού τους πόρους που απαιτούνται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όλα αυτά βολεύουν τον Πούτιν ώστε να ικανοποιήσει τις φαντασιώσεις του περί ρωσικής υπερδύναμης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ