Κοσμος

Ο Πούτιν είχε αγνοήσει τις προειδοποίησεις των ΗΠΑ για την επίθεση στη Μόσχα

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη - Οι φωτογραφίες των τρομοκρατών στη δημοσιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πούτιν είχε αγνοήσει τις προειδοποίησεις των ΗΠΑ για την επίθεση στη Μόσχα
Ο Πούτιν είχε αγνοήσει τις προειδοποίησεις των ΗΠΑ για την επίθεση στη Μόσχα © MAXIM SHIPENKOV/ EPA

Επίθεση στη Μόσχα: Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τη Ρωσία για πιθανό  «χτύπημα» του Ισλαμικού Κράτους

Μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, όπου τουλάχιστον 62 άτομα έχουν σκοτωθεί, ολοένα περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτωντας ότι είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις προς την Ρωσία για ενδεχόμενη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους και την προτροπή αποφυγής συναυλιών λόγω αυτής της απειλής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d00x4v81vdwp)

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για την επίθεση

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπογράμμισαν ότι η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Μόσχα για την τρομοκρατική απειλή. «Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – πιθανόν εναντίον μεγάλων συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών – κάτι που ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει οδηγία προς τους Αμερικανούς στη Ρωσία», είπε η Άντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κοινοποίησε αυτές τις πληροφορίες στις ρωσικές αρχές», ακολουθώντας τη μακροχρόνια πολιτική για το «καθήκον προειδοποίησης», πρόσθεσε.

«Είχαμε προειδοποιήσει τους Ρώσους», διαβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφερόμενος στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

Ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «προκλητική» την προειδοποίηση της Δύσης για τρομοκρατικά χτυπήματα

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν πριν από τρεις ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για «προκλητικές δηλώσεις» αναφορικά με την προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα και τις απέρριψε.

«Θα σας υπενθυμίσω τις πρόσφατες, ας το πούμε ευθέως, προκλητικές δηλώσεις από ορισμένες επίσημες δυτικές δομές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Όλα αυτά μοιάζουν με προφανή εκβιασμό και μια προσπάθεια εκφοβισμού, αποσταθεροποίησης της χώρας μας», είπε ενώπιον της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα

Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, είπε ότι περιλαμβάνονται και παιδιά μεταξύ των θυμάτων του μακελειού, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε ο ISIS με ανάρτηση στο Telegram, που υποστηρίζει ότι οι τρομοκράτες υποχώρησαν με ασφάλεια στις βάσεις τους: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d00wr5avlw7d)

Πέντε ισλαμιστές από την περιοχή της Ινγκουσετίας, στα σύνορα της Ρωσίας με την Γεωργία, δείχνουν οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας, ως τους πιθανούς υπόπτους για το μακελειό στο συνεδριακό κέντρο. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν εντοπίσει τα πρόσωπα των πέντε τρομοκρατών και τα έδωσαν στη δημοσιότητα.

Για τρεις εξ αυτών, δόθηκαν και τα ονόματά τους: Γκουράζεφ Αμιρκάν (γεννημένος το 1989), Οζντόεφ Αντάμ (1987) και Τσουρόεφ Ζελιμκάν (2000)

Από τις φονικότερες επιθέσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Ρωσία

Περισσότεροι από 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 115 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε αίθουσα συναυλιών, κοντά τη Μόσχα. Πρόκειται για μια από τις φονικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Ρωσία.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει την 8η Μαρτίου ότι «εξτρεμιστές» σχεδίαζαν επικείμενη επίθεση στη Μόσχα, λίγες ώρες αφότου οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν ότι απέτρεψαν επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή που προετοίμαζαν τζιχαντιστές του αφγανικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση ύστερα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962. Το Κρεμλίνο λέει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν βρίσκονταν ποτέ σε χειρότερο σημείο και κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι μάχεται κατά της Μόσχας, ενισχύοντας στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο.

Καταδικάζει το τρομοκρατικό χτύπημα ο ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλεία του Οργανισμού, καταδίκασαν το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα.

«Ο ΟΗΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν, καθώς επίσης στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού.
Εν των μεταξύ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη καταδικάζουν απερίφραστα «την αποτρόπαια και άνανδρη, τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ.Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, αντιπροσωπεύει μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς», ζητώντας να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ