- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο πάπας Φραγκίσκος καθαίρεσε πρώην επίσκοπο που κακοποίησε σεξουαλικά τους ανιψιούς του
Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν θεωρεί εαυτόν παιδόφιλο
Βέλγιο: Ο πάπας Φραγκίσκος καθαίρεσε πρώην επίσκοπο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Ο πάπας Φραγκίσκος καθαίρεσε σήμερα έναν βέλγο πρώην επίσκοπο, ο οποίος είχε παραδεχθεί πριν από 14 χρόνια ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δύο ανιψιούς του.
Ο Ροζέρ Βανχέλουε, 87 ετών σήμερα, ήταν επίσκοπος Μπριζ από το 1985 μέχρι το 2010 όταν παραιτήθηκε μετά τον σάλο που προκάλεσε η παραδοχή του ότι επί 13 χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά έναν ανιψιό του. Έναν χρόνο αργότερα, αποκάλυψε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και δεύτερο ανιψιό του, υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του παιδόφιλο.
Βέλγοι εισαγγελείς εξήγησαν τότε πως δεν ήταν δυνατόν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Βανχέλουε, αφού τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης προέτρεψε το Βατικανό να του επιβάλει αυστηρή ποινή.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα ότι Βανχέλουε καθαιρέθηκε με απόφαση του πάπα Φραγκίσκου. Διευκρίνισε πως ο 87χρονος θα παραμείνει στο αβαείο, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια απομονωμένος.
Ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε προτρέψει το Βατικανό να ενεργήσει γρήγορα. «Είναι σωστή απόφαση. Καθυστέρησε, αλλά ήταν απαραίτητη για τα θύματα που ζητούσαν δικαίωση», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Τα τελευταία χρόνια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συγκλονίζεται από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης με πρωταγωνιστές ιερείς σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επικριτές του πάπα Φραγκίσκου καταλογίζουν στον ποντίφικα ότι δεν έκανε αρκετά για να εκδιώξει τους δράστες από τους κόλπους της Εκκλησίας και να βοηθήσει τα θύματά τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.