Κοσμος

Πεντάγωνο: Τα UFO ήταν μυστικά αμυντικά προγράμματα, δεν υπάρχουν αποδείξεις εξωγήινων

Δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση που παρήγγειλε το Κογκρέσο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
FBI και NASA εξετάζουν ολοένα και περισσότερες αναφορές για εμφανίσεις UFO στις ΗΠΑ
FBI και NASA εξετάζουν ολοένα και περισσότερες αναφορές για εμφανίσεις UFO στις ΗΠΑ © YouTube/Guardian

UFO: Έκθεση του Πενταγώνου μετά από παραγγελία του Κογκρέσου δεν βρήκε αποδείξεις και συγκάλυψη

Τη δεκαετία του 1960, οι μυστικές δοκιμαστικές πτήσεις προηγμένων κυβερνητικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών δημιούργησαν αίσθηση θεάσεων UFO. Πιο πρόσφατα, τα κυβερνητικά και εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα νέα είδη δορυφόρων και τα μετεωρολογικά μπαλόνια οδήγησαν νέο ενδιαφέρον και θεωρίες συνομωσίας. Αλλά, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, καμία από αυτές τις παρατηρήσεις δεν ήταν εξωγήινο διαστημόπλοιο.

Η νέα έκθεση του Πενταγώνου, η οποία έχει συνταχθεί με εντολή του Κογκρέσου, δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει τη γνώση εξωγήινης ύπαρξης και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Πρόκειται για την σημαντικότερη διάψευση που έχει δημοσιεύσει το Πεντάγωνο τα τελευταία χρόνια για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι διαθέτει πληροφορίες για εξωγήινες επισκέψεις. «Αλλά εν μέσω της ευρέως διαδεδομένης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, η έκθεση είναι απίθανο να κατευνάσει την αυξανόμενη εμμονή με τους εξωγήινους», σχολιάζουν οι New York Times.

Ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο προσέγγισε την έκθεση με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις, αλλά απλώς δεν βρήκε στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς για μυστικά προγράμματα, κρυμμένη εξωγήινη τεχνολογία ή οτιδήποτε άλλο εξωγήινο.

Πεντάγωνο: Δεν υπάρχει εξωγήινο υλικό

Εξαιτίας αυτών των ελλιπών στοιχείων, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου στο παρελθόν συχνά δίσταζαν να μιλήσουν με σαφήνεια για διάφορα περιστατικά, λέγοντας ότι δεν έχουν πληροφορίες. Όμως, ελλείψει συμπερασμάτων, οι θεωρίες συνωμοσίας άνθισαν, ακόμη και όταν επιστήμονες και ανεξάρτητοι ερευνητές έκαναν λόγο για οπτικές ψευδαισθήσεις, καιρικά φαινόμενα, επιστημονικά μπαλόνια ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως εύλογες αιτίες σχεδόν όλων των ανεξήγητων περιστατικών.

Η έκθεση αμφισβητεί επίσης τις μαρτυρίες πληροφοριοδοτών και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων που δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκρύπτουν από το κοινό στοιχεία για εξωγήινους ή εξωγήινο υλικό.

Αξιωματούχοι έχουν καταθέσει στο Κογκρέσο ότι η κυβέρνηση δεν έχει στην κατοχή της κανένα εξωγήινο υλικό -πόσο μάλλον ένα διαστημόπλοιο-. Το Πεντάγωνο και η NASA έχουν χρησιμοποιήσει βασική τριγωνομετρία για να δείξουν γιατί τα δημοσιευμένα στρατιωτικά βίντεο δεν δείχνουν κάτι εξαιρετικό ή εξωγήινο. 

Κυβερνητικά πρόγραμματα και θεωρίες συνομωσίας 

Η νέα έκθεση σημειώνει ότι στο παρελθόν, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1950, υπήρχε ενδιαφέρον για τα UFO's, αλλά σήμερα η προσοχή στις ανεξήγητες εμφανίσεις είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το Πεντάγωνο, βαδίζοντας προσεκτικά και γράφοντας με ακριβή γλώσσα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση και η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται πλέον η παραπληροφόρηση έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την ανατροπή των ισχυρισμών για εξωγήινες επισκέψεις.

«Εκτός από τις φάρσες και τις πλαστογραφίες, η παραπληροφόρηση είναι πιο διαδεδομένη και πιο εύκολο να διαδοθεί σήμερα από ποτέ, ειδικά με τα σημερινά προηγμένα εργαλεία φωτογραφιών, βίντεο και εικόνων που δημιουργούνται από υπολογιστή», διαπιστώθηκε στην έκθεση. «Οι αλγόριθμοι αναζήτησης στο Διαδίκτυο και οι αλγόριθμοι σύστασης περιεχομένου χρησιμεύουν για να ενισχύσουν τις προκαταλήψεις και τις προκαταλήψεις επιβεβαίωσης των ατόμων εξίσου με το να βοηθούν στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση», σημειώνεται.

Η έκθεση τονίζει ότι στη δεκαετία του 1950, πολλές αναφορές του UFO προέκυπταν από δημόσιες θεάσεις ή απόρρητα κυβερνητικά προγράμματα. Η έκθεση απαριθμεί κυβερνητικά προγράμματα, όπως το «Σχέδιο Μανχάταν» και η μυστική ανάπτυξη του stealth drone της Πολεμικής Αεροπορίας, το RQ-170, που μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση των αναφορών αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων ή φαινομένων.

Υπάρχουν πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι που πιστεύουν ακράδαντα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες για εξωγήινους ή έχουν ακούσει αναφορές για μυστικά προγράμματα μελέτης εξωγήινης τεχνολογίας. Αυτοί οι πρώην αξιωματούχοι έχουν γίνει βασικοί μάρτυρες σε ακροάσεις στο Κογκρέσο. Στο πλαίσιο της έρευνας, το Πεντάγωνο πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που ισχυρίστηκαν στο Κογκρέσο ότι είχαν άμεση γνώση για κυβερνητική συγκάλυψη και άλλους που λέγεται ότι είχαν επιβεβαιωτικές πληροφορίες. Μια επισκόπηση των μαρτυριών τους καθιστά σαφές ότι οι περισσότερες από τις αναφορές για εξωγήινη τεχνολογία είναι, στην καλύτερη περίπτωση, από «δεύτερο χέρι». Και καμία από τις αναφορές από πρώτο χέρι δεν επιβεβαιώθηκε από άλλους μάρτυρες.

Πηγή: New York Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ