Κοσμος

Πέντε νεκροί από την ψιττάκωση στη Ευρώπη – Τι λέει ο ΠΟΥ για τον πυρετό των παπαγάλων

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος από πτηνό που έχει μολυνθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέντε νεκροί από την ψιττάκωση στη Ευρώπη – Τι λέει ο ΠΟΥ για τον ιό των παπαγάλων
© Unsplash

Πυρετός των παπαγάλων: Πέντε νεκροί από την ψιττάκωση στη Ευρώπη

Τα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θανάτων στη Ευρώπη από ψιττάκωση αύξησαν το επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προειδοποιεί για τη βακτηριακή αναπνευστική ασθένεια που προέρχεται από πτηνά.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο με συνολικά 120 άτομα να χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω πνευμονίας από τα τέλη του 2023 μέχρι σήμερα.

gidprq3wwae3g6j

Πέντε νεκροί από την ψιττάκωση στη Ευρώπη – Τι λέει ο ΠΟΥ για τον πυρετό των παπαγάλων

Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων» που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς. Και αυτό γιατί σε αρκετά από τα κρούσματα στην Ευρώπη, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά, ένδειξη περιβαλλοντικής έκθεσης.

Η λοίμωξη εκδηλώνεται έπειτα από περίοδο επώασης 5-19 ημερών και είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ήπια, με πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και πνευμονία. Λιγότερο από το 1% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία χάνει τη ζωή του.

Μετάδοση

Η νόσος στον άνθρωπο εμφανίζεται συνήθως μετά την εκθεσή του σε μικροοργανισμούς του αέρα ή της σκόνης. Αυτό σημβαίνει σε χώρους ύποπτους της νόσου. Τέτοιοι χώροι είναι οι κλωβοστοιχίες πτηνών, τα πτηνοτροφεία, τα καταστήματα με πουλιά (pet shop). Επίσης εμφάνιση της νόσου παρατηρείται, μετά απο πολύ στενή επαφή ανθρώπου έστω και με ένα μολυσμένο πτηνό. Συνήθως η νόσος εμφανίζεται και προσβάλλει άτομα με καταπονημένο και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πιθανή αλλά σπάνια, όπως δείχνουν οι μελέτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι κολλούν τη λοίμωξη από εξημερωμένα ή άγρια πτηνά που έχουν μολυνθεί, ανέφερε ο ΠΟΥ. Τα μολυσμένα πουλιά δεν φαίνονται πάντα άρρωστα, αλλά αποβάλλουν τα βακτήρια όταν αναπνέουν ή μέσω των εκκριμάτων τους, κυρίως μέσω των κοπράνων.

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος από πτηνό που έχει μολυνθεί.

Ψιττάκωση: Τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπια νόσηση που ξεκινά πέντε έως 14 ημέρες μετά την έκθεση σε άρρωστο πουλί και μπορεί να περιλαμβάνει πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ξηρό βήχα, πυρετό και ρίγη. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη λοίμωξη και σπάνια είναι θανατηφόρος για τον άνθρωπο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ