Κοσμος

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν μπορούσε να διαβάσει, ούτε να κάνει μερικά βήματα

O 87χρονος ποντίφικας αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας Φραγκίσκος © EPA RICCARDO ANTIMIANI

Πάπας Φραγκίσκος: Ανησυχία για την υγεία του ποντίφικα 

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε και πάλι από έναν βοηθό του να διαβάσει το κείμενο του και δεν μπορούσε να ανέβει ξανά στο παπικό αυτοκίνητο, καθώς τα παρατεταμένα αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον 87χρονο ποντίφικα.

Την Τετάρτη, ο Φραγκίσκος φάνηκε να μην μπορεί να ανέβει τα λίγα σκαλοπάτια για να επιβιβαστεί στο παπικό του αυτοκίνητο στο τέλος της ομιλίας του, ακόμη και αν κρατιόταν από τα κιγκλιδώματα. Οι βοηθοί έφεραν γρήγορα πίσω το αναπηρικό του αμαξίδιο και κάθισε ξανά. Στη συνέχεια χαιρέτησε το πλήθος πριν βγει με το τροχήλατο από την πλατεία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Φραγκίσκος πήγε στο νοσοκομείο για απροσδιόριστες διαγνωστικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν ανακοινωθεί. Υποφέρει κατά διαστήματα αυτόν τον χειμώνα από κρυολόγημα, όπως έχει πει ο ίδιος και το Βατικανό, κρίσεις βρογχίτιδας και γρίπης.

Πάπας Φραγκίσκος: Προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια 

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Φραγκίσκος υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία που απέκλεισε την πνευμονία, αλλά ο Πάπας αναγκάστηκε να ακυρώσει ένα ταξίδι στον Κόλπο λόγω μιας σοβαρής κρίσης οξείας, μολυσματικής βρογχίτιδας.

Ο Φραγκίσκος υποφέρει επίσης από κάταγμα στο γόνατο και φλεγμονή των συνδέσμων  που από το 2022 τον ώθησε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Συνήθως όμως κατάφερνε να μετακινείται με μπαστούνι ή (και) με τη βοήθεια της συνοδείας του.

Ο Αργεντινός Πάπας είχε αφαιρέσει μέρος του ενός πνεύμονα όταν ήταν νέος εξαιτίας μιας αναπνευστικής λοίμωξης και συχνά μιλάει ψιθυριστά ακόμη και όταν δεν είναι άρρωστος. Το 2021 του αφαιρέθηκε ένα κομμάτι του παχέος εντέρου και πέρυσι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση μιας κήλης και αφαίρεση εντερικού ιστού.

Πηγή: Αssociated Press

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ