Κοσμος

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Πάπα για παράδοση των Ουκρανών και λευκή σημαία

«Μίλησε κανείς, ποτέ, για διαπραγμάτευση με τον Χίτλερ;»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιδράσεις από τις δηλώσεις του Πάπα για παράδοση των Ουκρανών και λευκή σημαία
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του μίλησε για παράδοση των Ουκρανών προκαλώντας αντιδράσεις © ΕΡΑ / ETTORE FERRARI

Μίλησε κανείς ποτέ για διαπραγμάτευση με τον Χίτλερ;, διερωτάται η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βατικανό, μετά τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βατικανό αναφέρθηκε, με ανακοίνωσή της, στις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τόνισε ότι επείγει μια διαπραγμάτευση και συνέστησε στη χώρα «να υψώσει λευκή σημαία».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czpyihtnfoi1)

Τι αναφέρει η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βατικανό

Η πρεσβεία της Ουκρανίας παρά την Αγία Έδρα στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Είναι πολύ σημαντικό να φέρεται κανείς με συνοχή. Όταν γίνεται αναφορά σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο ζούμε τώρα, πρέπει να μας γίνει μάθημα ο Β': την περίοδο εκείνη, υπήρξε κανείς ο οποίος μίλησε για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ και για λευκή σημαία για να τον ικανοποιήσουν; Το μάθημα είναι μόνο ένα: αν θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σκοτώσουμε τον Δράκο».

Η συνέντευξη του Πάπα που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Πάπας Φραγκίσκος παραχώρησε συνέντευξη στην Ελβετική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση RSI η οποία θα προβληθεί στις 20 Μαρτίου. Ο Ιταλικός Τύπος έδωσε στη δημοσιότητα ένα μικρό απόσπασμα από τις κύριες δηλώσεις.

«Κάθε μέρα στις επτά το απόγευμα τηλεφωνώ στην ενορία της Γάζας», επισήμανε ο Πάπας. «Εξακόσιοι άνθρωποι ζουν εκεί και μου λένε τι βλέπουν: είναι πόλεμος. Και ο πόλεμος διεξάγεται από δύο, όχι από έναν. Οι ανεύθυνοι είναι αυτοί οι δύο που κάνουν πόλεμο», τόνισε ο Πάπας.

«Έπειτα δεν υπάρχει μόνο ο στρατιωτικός πόλεμος, υπάρχει και ο ανταρτοπόλεμος, ας πούμε, της Χαμάς, ενός κινήματος που δεν είναι στρατός. Είναι ένα κακό πράγμα».

Αντιδράσεις από τις δηλώσεις του Πάπα για παράδοση των Ουκρανών και λευκή σημαία
© ΕΡΑ / ETTORE FERRARI

Πάπας: Είναι ισχυρότερος αυτός έχει το θάρρος να σηκώσει λευκή σημαία

Ο Πάπας αναφέρθηκε και στην Ουκρανία,  λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ισχυρότερος αυτός που βλέπει την κατάσταση, που σκέφτεται τους ανθρώπους, που έχει το θάρρος να σηκώσει λευκή σημαία, να διαπραγματευτεί».

«Σήμερα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων. Η λέξη διαπραγμάτευση είναι θαρραλέα», τόνισε ο Πάπας στην RSI.

«Μην ντρέπεστε να διαπραγματευτείτε»

«Όταν βλέπεις ότι έχεις ηττηθεί, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε ο Πάπας «πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς. Ντρέπεσαι, αλλά με πόσους θανάτους θα τελειώσει; Διαπραγματευτείτε εγκαίρως, αναζητήστε κάποιες χώρες για να μεσολαβήσουν. Στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν πολλές. Η Τουρκία, έχει προσφερθεί. Και άλλες. Μην ντρέπεστε να διαπραγματευτείτε πριν τα πράγματα χειροτερέψουν».

Ο όρος «λευκή σημαία» έκανε εντύπωση στον Ιταλικό Τύπο. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ansa, αργότερα, ο διευθυντής της Αίθουσας Τύπου του Βατικανού, Ματέο διευκρίνισε ότι «ο Πάπας χρησιμοποιεί τον όρο λευκή σημαία για να υποδηλώσει με αυτήν την παύση των εχθροπραξιών, την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με το θάρρος της διαπραγμάτευσης», ενώ διευκρίνισε πως «σε άλλο σημείο της συνέντευξης, μιλώντας για μια άλλη σύγκρουσης (…) ο Πάπας δήλωσε σαφώς: «η διαπραγμάτευση δεν είναι ποτέ παράδοση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ