Κοσμος

Τι είναι η Υπερδνειστερία στην Μολδαβία; που ζητά προστασία από τον Πούτιν;

Η οικονομία της κυριαρχείται από τη Sheriff, έναν εκτεταμένο και ισχυρό όμιλο επιχειρήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Explainer: Τι είναι η Υπερδνειστερία στην Μολδαβία;
© EPA/DUMITRU DORU

Explainer: Η Υπερδνειστερία στην Μολδαβία που ζητά προστασία από τον Πούτιν

Η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας ζήτησε την Τετάρτη από τη Ρωσία να βοηθήσει την οικονομία της να αντέξει την «πίεση» της Μολδαβικής κυβέρνησης, σε μια συγκέντρωση αξιωματούχων που η κυβέρνηση του Κισινάου απέρριψε ως εκδήλωση προπαγάνδας.

Ακολουθεί μια επισκόπηση της περιοχής, που γειτνιάζει με την Ουκρανία και θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης με τη Ρωσία.

Τι είναι η Υπερδνειστερία;

Το μη αναγνωρισμένο, κυρίως ρωσόφωνο κρατίδιο καταλαμβάνει ένα κομμάτι γης κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Δνείστερου. Η περιοχή αποσπάστηκε από την τότε σοβιετική Μολδαβία, όπου κυριαρχεί η ρουμανική γλώσσα, το 1990. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, φιλορώσοι αυτονομιστές διεξήγαγαν έναν σύντομο πόλεμο με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Μολδαβίας.

Οι αυτονομιστές φοβήθηκαν ότι η Μολδαβία, η οποία έχει ρουμανόφωνη πλειοψηφία, θα μπορούσε μια μέρα να γίνει μέρος της Ρουμανίας, όπως ήταν πριν η Σοβιετική Ένωση αναλάβει τον έλεγχο το 1940.

Η οικονομία της Υπερδνειστερίας κυριαρχείται από τη Sheriff, έναν εκτεταμένο και ισχυρό όμιλο επιχειρήσεων, στον οποίο ανήκει η Sheriff FC, μια ποδοσφαιρική ομάδα από την πρωτεύουσα της περιφέρειας, την Τιράσπολ, η οποία νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League το 2021.

Γιατί έχει συμφέροντα η Ρωσία;

Η Μόσχα βοήθησε στη διαμεσολάβηση για τον τερματισμό των συγκρούσεων το 1992 και μια δύναμη σχεδόν 1.500 Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων και στρατιωτών εξακολουθεί να σταθμεύει στην Υπερδνειστερία, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές. Φρουρούν επίσης μια τεράστια αποθήκη όπλων που χρονολογείται από τη Σοβιετική Ένωση. Το άλυτο καθεστώς της Υπερδνειστερίας, δίνει στη Μόσχα ένα λόγο στη Μολδαβία, μια φτωχή χώρα της οποίας η σημερινή κυβέρνηση αγωνίζεται να απελευθερωθεί από τη ρωσική επιρροή και τελικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η περιοχή είναι φτωχή και εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο δεν πληρώνει. Σύμφωνα με τη ρωσική Gazprom, έχει συσσωρευτεί χρέος άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρωσία θεωρεί ότι το χρέος ανήκει στη Μολδαβία.

Από τους 450.000 κατοίκους, πολλοί έχουν περισσότερα από ένα διαβατήρια. Περισσότεροι από 250.000 έχουν μολδαβική υπηκοότητα, περισσότεροι από 220.000 έχουν ρωσική υπηκοότητα, σύμφωνα με την περιοχή- 130.000 έχουν ουκρανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρέσβη.

Γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να εισβάλλει δυτικά μέσω της νότιας Ουκρανίας στην Υπερδνειστερία. Αυτοί οι φόβοι εξανεμίστηκαν το 2022, καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ντνίπρο.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν περιοδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι σχέσεις της Μολδαβίας με τη Μόσχα έχουν φθαρεί καθώς η χώρα έχει ξεκινήσει την πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι προσηλωμένη σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία. Λέει επίσης ότι έχει κάνει «μικρά βήματα» προς την κατεύθυνση της «οικονομικής επανένταξης» της Μολδαβίας.

Τα μακρά σύνορα της Υπερδνειστερίας με την Ουκρανία έχουν κλείσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της πρέπει να γίνονται μέσω της Μολδαβίας.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.