Κοσμος

Η «Πράκτορας του Πενταγώνου» Τέιλορ Σουίφτ και οι πιο παράξενες θεωρίες συνωμοσίας

Οι 10 πιο δημοφιλείς μύθοι για αστέρια της μουσικής

Γεωργία Ζερβογιάννη
Γεωργία Ζερβογιάννη
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «Πράκτορας του Πενταγώνου» Τέιλορ Σουίφτ και οι πιο παράξενες θεωρίες συνωμοσίας
Η «Πράκτορας του Πενταγώνου» Τέιλορ Σουίφτ και οι πιο παράξενες θεωρίες συνωμοσίας © CAROLINE BREHMAN/ EPA

Τέιλορ Σουίφτ: Πρωταγωνίστρια σε μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας -  Οι φήμες που ακολουθούν τα αστέρια της μουσικής και ο λόγος πίσω από αυτό

Η Τέιλορ Σουίφτ έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνίστρια για λόγους που δε σχετίζονται άμεσα ούτε με τη μουσική αλλά ούτε και μετην πολυφωτογραφημένη σχέση της με τον σταρ του NFL, Τράβις Κέλσι. Η παγκοσμίου φήμης ποπ σταρ έχει γίνει το επίκεντρο θεωρίων συνομωσίας σε ολόκληρο τον πλανήτη

Όλα ξεκίνησαν εδώ και αρκετούς μήνες ενώ όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το συντηρητικό δίκτυο Fox News ρίχνει όλο και περισσότερο φως στις θεωρίες αυτές «ενημερώνοντας» τους Αμερικανούς πολίτες ότι η Τέιλορ Σουίφτ είναι πράκτορας των Δημοκρατικών και επιστρατευμένη για να εμπλακεί στις εκλογές.

Τέιλορ Σουίφτ και θεωρίες συνωμοσίας
Τέιλορ Σουίφτ και θεωρίες συνωμοσίας © Instagram/Taylor Swift

Η τραγουδίστρια, η οποία σύμφωνα με το TIME είναι το πρόσωπο του 2023, θεωρείται από 1 στους 5 Αμερικανούς «Πράκτορας του Πενταγώνου» σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Η θεωρία συνωμοσίας γύρω από την Τέιλορ Σουίφτ

Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας άρχισε να κυκλοφορεί σε συντηρητικά ΜΜΕ όταν έγινε γνωστή η σχέση της Τέιλορ Σουίφτ με τον σταρ του NFL, Τράβις Κέλσι. Μάλιστα, η εν λόγω θεωρία συνωμοσίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στήθηκε» το Super Bowl, για να το κατακτήσει η ομάδα του αγαπημένου της ποπ σταρ.

Η συνωμοσία με την Τέιλορ Σουίφτ φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση σε ένα μεγάλο αριθμό υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ. Στις προεδρικές εκλογές του 2020, η Τέιλορ Σουίφτ υποστήριξε τον Τζο Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος φέρεται να επιδιώκει να επαναληφθεί αυτό φέτος. Πριν από το Super Bowl, κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Τέιλορ Σουίφτ θα έκανε κάποιου είδους παρέμβαση στο ημίχρονο, για να υποστηρίξει τον Τζο Μπάιντεν.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ, αλλά οι Chiefs του Τράβις Κέλσι νίκησαν, κάτι που υποτίθεται ότι ήταν κομμάτι του «πανούργου» σχεδίου του Μπάιντεν, σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας.

Η αγκαλιά της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι μετά το Super Bowl
Η αγκαλιά της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι μετά το Super Bowl © EPA

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει πως θα ήταν «προδοσία» από μέρους της Τέιλορ Σουίφτ να στηρίξει τον Τζο Μπάιντεν, επειδή η τραγουδίστρια έχει επωφεληθεί από νόμο για τα δικαιώματα από τις υπηρεσίες streaming, που πέρασε επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου.

«Η πεποίθηση ότι ορισμένα γεγονότα ή καταστάσεις αποτελούν αντικείμενο μυστικού και παρασκηνιακού χειρισμού από ισχυρές δυνάμεις, με κακή πρόθεση» αποτελεί τον ορισμό αυτού που ονομάζουμε θεωρία συνωμοσίας. Γιατί όμως οι άνθρωποι αγαπούν αυτές τις θεωρίες; Ο λόγος πίσω από την ύπαρξή τους είναι απλός. Συχνά εμφανίζονται ως η λογική εξήγηση δυσεξήγητων γεγονότων ή καταστάσεων και δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ελέγχου των πραγμάτων.

Οι θεωρίες συνωμοσίας γίνονται όλο και περισσότερο ανεξέλεγκτες και παράξενες όταν αφορούν στη μουσική βιομηχανία και τα παγκοσμίου βεληνεκούς αστέρια της. Ακολουθούν μερικές από τις πιο παράξενες ιστορίες μουσικής παραδοξότητας.

O Πολ ΜακΚάρτνεϊ είναι νεκρός

O Πολ ΜακΚάρτνεϊ των Beatles είναι ίσως ο κορυφαίος πρωταγωνιστής των μουσικών θεωριών συνωμοσίας. Όλα ξεκίνησαν το 1966, όταν πρωτοκυκλοφόρησε η θεωρία συνωμοσίας που έλεγε ότι ο Πολ έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αντικαταστάθηκε από τον Μπίλι Σέαρ.

Η αλήθεια ήταν πως πράγματι το αυτοκίνητο του «σκαθαριού» είχε εμπλακεί σε τροχαίο όμως ο ίδιος δεν βρισκόταν μέσα σε αυτό. Τον Ιανουάριο του 1967 η φήμη για τον «θάνατο» του ΜακΚάρτνεϊ φούντωσε εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κιθαρίστας των Beatles είχε σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και παρέμενε απομονωμένος με την σύντροφό του στην Σκωτία.

Οι θεωρίες συνωμοσίας συνέχισαν να «παίρνουν» φωτιά. Στο τραγούδι «Revolution 9» υπήρχε ένα κρυφό μήνυμα και αν κάποιος έπαιζε ανάποδα το τραγούδι ακουγόταν η φράση «turn me on, dead man».

Κάτι αντίστοιχο, συνέβαινε σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές και με το τραγούδι «Strawberry Fields Forever», στο οποίο ο Λένον φαινόταν να τραγουδά «I buried Paul», δηλαδή «έθαψα τον Πολ». Λίγο αργότερα ο Λένον ανέφερε ότι αρχικά ήθελε να πει «cranberry sauce» και ότι ανάποδα ακουγόταν η φράση «I am very bored», δηλαδή «βαριέμαι πολύ».

Ακόμη ένα σημαντικό σημείο για τους συνωμοσιόλογους που λάτρευαν τις θεωρίες αυτές ήταν το εξώφυλλο του «Abbey Road» όπου τα τέσσερα «σκαθάρια» διασχίζουν τον δρόμο και που για εκείνους ήταν ουσιαστικά η νεκρώσιμη πομπή για τον ΜακΚάρτνεϊ. Ο Πολ ήταν άλλωστε ο μοναδικός που διέσχιζε τον δρόμο ξυπόλητος, γεγονός που σχετίστηκε με τους λαούς που θάβουν τους νεκρούς τους χωρίς παπούτσια.

«Ο Πολ είναι νεκρός»: Η φήμη που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο
«Ο Πολ είναι νεκρός»: Η φήμη που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο © Iain Macmillan/The Beatles/Apple (Parlophone)/EMI

Ο Έλβις Πρίσλεϊ δεν πέθανε

Πολλοί ήταν εκείνοι που δε μπορούσαν να πιστέψουν ότι στις 16 Αυγούστου 1977 ο Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Από τότε πολλές και με διαφορετική έκβαση ήταν οι θεωρίες συνωμοσίας που κυριαρχούσαν γύρω από τον θάνατό του ή μάλλον σχετικά με το πώς πέθανε και κυρίως αν όντως πέθανε. Η επικρατέστερη φημολογία που υπήρξε ήταν πως ο Έλβις Πρίσλεϊ είχε σκηνοθετήσει τον θάνατό του και είχε εξαφανιστεί μακριά από όλους και από όλα, επειδή σιχάθηκε τα φώτα της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν μαρτυρίες πως ένα μαύρο ελικόπτερο προσγειώθηκε στη Graceland λίγο πριν βρεθεί το πτώμα του Έλβις, ενώ θεωρήθηκε από εκείνους που αγαπούν τις θεωρίες αυτές πως το ελικόπτερο τον μετέφερε στις Βερμούδες. Άλλοι βέβαια πίστευαν ότι ο Έλβις αυτοκτόνησε, ή ότι αλλαξε καριέρα κι έγινε κομπάρσος κι άλλοι ότι είχε μπλέξει με τη μαφία και ήταν προστατευόμενος μάρτυρας.

Έλβις Πρίσλεϊ
Έλβις Πρίσλεϊ © Wikimedia Commons

Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανήκει σε ελίτ ερπετών

Μια Έρευνα Ανάλυσης της Κοινής Γνώμης που πραγματοποιήθηκε το 2016 αποκάλυψε ότι σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ότι μια ελίτ τάξη ερπετών κυβερνούν τον κόσμο. Μια τέτοια σαύρα είναι και ο Τζάστιν Μπίμπερ, για τους συνωμοσιολόγους, που φημολογείται ότι στη μέση μιας συναυλίας του μεταμορφώθηκε σε ένα γιγάντιο ερπετό με «μεγάλα νύχια με λέπια» και «μια μαύρη ρίγα στη μέση».

Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανήκει σε ελίτ ερπετών
Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανήκει σε ελίτ ερπετών © CAROLINE BREHMAN/ EPA

O Jay Z είναι illuminati

Πολλοί υποστηρίζουν πως οι «πεφωτισμένοι» υπάρχουν και εξουσιάζουν τον κόσμο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως ο γνωστός ράπερ Jay Z ανήκει στη συγκεκριμένη οργάνωση. Η αρχή για τις φήμες έγινε εξαιτίας των ρούχων και της χρήσης διαφόρων των συμβόλων, που φαίνεται πως είναι εμπνευσμένα από τους illuminati.

O Jay Z είναι illuminati
O Jay Z είναι illuminati © JOHN MABANGLO/ EPA

Η Μπιγιόνσε είναι κι αυτή illuminati

Εκτός από τον Jay Z και η Μπιγιόνσε σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας ανήκει στους illuminati, συνδέοντας μέχρι και βίντεο κλιπ της με τελετουργίες και θεότητες. Σύμφωνα με τους λάτρεις των συνομωσιών στο βίντεο κλιπ της που ερμηνεύει το κομμάτι «Halo» μία από τις χορεύτριες των backups σηκώνει τα χέρια της ψηλά, κρατώντας ένα άγνωστο άλμπουμ. Το σκηνικό φαινόταν επίσης να δείχνει θρησκευτικά αγάλματα.

Ένα άλλο βίντεο έδειχνε μια αεροφωτογραφία του ξενοδοχείου του Ντουμπάι όπου έκανε τις εμφανίσεις της η τραγουδίστρια να φωτίζεται με κάτι που έμοιαζε με πυροτεχνήματα πριν η Beyoncé παρουσιαστεί στη σκηνή. Η ίδια φορούσε επίσης κίτρινο χρώμα για να ταιριάζει φαινομενικά με το σκηνικό που εμπνέεται από τον ήλιο. Η αφίσα πίστευε ότι αυτή ήταν η προσπάθεια της τραγουδίστριας να παρομοιάσει τον εαυτό της με μια «θεότητα».

Beyoncé
Beyoncé © ETIENNE LAURENT/ EPA

Η Avril Lavigne έχει αντικατασταθεί από σωσία της

Η τραγουδίστρια Avril Lavigne πρωταγωνιστεί σε μια από τις πιο κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας όλων των εποχών. Σύμφωνα με τη θεωρία, η Lavigne πέθανε το 2003, λίγο μετά την κυκλοφορία του επιτυχημένου ντεμπούτου της στούντιο άλμπουμ, «Let Go», και οι δικοί της άνθρωποι προσέλαβαν μια σωσία ονόματι Melissa Vandella για να συνεχίσει την καριέρα της. Οι αλλαγές στις εμφανίσεις της και μια «φωτογράφιση» όπου γράφει το όνομα «Melissa» στο χέρι της έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις θεωρίες αυτές. Υπάρχει μια ακόμη εκδοχή της θεωρίας ότι η Lavigne δεν ήθελε να είναι πλέον διάσημη και προσέλαβε τη Melissa για να γίνει η σωσίας της. Η Lavigne απάντησε τελικά σε όλα αυτά λέγοντας ότι «είναι απλώς μια ανόητη φήμη στο Διαδίκτυο και σοκάρομαι που υπάρχουν άνθρωποι την πιστεύουν».

Η Avril Lavigne είναι νεκρή
«Η Avril Lavigne είναι νεκρή» © Antonio Lacerda © EPA

Ο Μάικλ Τζάκσον ζει

Η τραγική και μονίμως παράξενη ζωή του Μάικλ Τζάκσον έχει δημιουργήσει αμέτρητες εικασίες και ανεπιβεβαίωτες φήμες. Από τα οστά του ανθρώπου-ελέφαντα μέχρι το να κοιμάται σε σκηνή οξυγόνου με μια μαϊμού, ο βασιλιάς της ποπ συνδέθηκε αμέτρητες φορές με περίεργες ιστορίες για τα κατορθώματά του. Μετά τον θάνατό του οι εικασίες ότι τον ξεφορτώθηκαν οι Illuminati ή ότι είναι ολοζώντανος ή ακόμη και ότι ο Μάικλ και η αδελφή του LaToya είναι το ίδιο πρόσωπο επειδή ποτέ δεν φωτογραφήθηκαν μαζί πήραν φωτιά.

«O Μάικλ Τζάκσον ζει»
«O Μάικλ Τζάκσον ζει» © Steve Granitz/WireImage

Η CIA σκότωσε τον Bob Marley

Ακόμα και η επίσημη εκδοχή του θανάτου του Bob Marley είναι αρκετά περίεργη. Πέθανε τον Μάιο του 1981, μετά από έναν τραυματισμό στο δάχτυλο από έναν αγώνα ποδοσφαίρου που αποκάλυψε μια βλάβη κάτω από το νύχι. Διαγνωσμένος με κακοήθες μελάνωμα, ο Marley αρνήθηκε να ακρωτηριάσει το δάχτυλο του ποδιού. Ο καρκίνος εξαπλώθηκε σε όλο το σώμα του Marley, σκοτώνοντάς τον τελικά.

Οι λάτρεις της συνωμοσίας λένε ότι ο θάνατός του δεν ήταν κάτι τόσο απλό. Η CIA υποτίθεται ότι είχε βάλει στο στόχαστρο τον Marley, του οποίου η αυξανόμενη επιρροή και το μήνυμα ειρήνης ήταν αντίθετα με τους στόχους της. Ο γιος του πρώην διευθυντή της CIA William Colby φέρεται να έδωσε στον Marley ένα ζευγάρι μπότες προσαρμοσμένες με ένα επικαλυμμένο με δηλητήριο χάλκινο σύρμα κοντά στο δάχτυλο του ποδιού. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Marley δοκίμασε τις μπότες και επισφράγισε κατά λάθος το τέλος του.

H CIA σκότωσε τον Bob Marley
H CIA σκότωσε τον Bob Marley © HO/ AFP/EPA

Το «Hotel California» των Eagles αφορούσε τη λατρεία του διαβόλου

Το single «Hotel California» των Eagles, το οποίο κατέκτησε τα charts το 1977, έχει από καιρό συνδεθεί με τον σατανισμό από λάτρεις των θεωριών συνομωσίας. Οι στίχοι - διάχυτοι με μια μάταιη προσπάθεια να σκοτωθεί ένα θηρίο, συγκεκριμένες αναφορές στην κόλαση και μια προειδοποίηση ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να φύγουν ποτέ - πιθανώς έκαναν την αρχή αυτής της φήμης.

Τα μέλη των Eagles και μια ομάδα οπαδών φαίνονται να στέκονται στην αυλή ενός πανδοχείου ισπανικού στυλ. Πάνω τους, σε ένα μπαλκόνι, ξεπροβάλλει μια μυστηριώδης φιγούρα που κάποιοι θεωρούν ότι είναι ο Anton LaVey, ιδρυτής της Εκκλησίας του Σατανά. Οι φωτογραφίες, σύμφωνα με μια θεωρία, τραβήχτηκαν στον χώρο της εκκλησίας. Ορισμένα από τα στοιχεία αυτής της θεωρίας έφτασαν μέχρι έγκυρες πηγές των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Milwaukee Sentinel.

Το «Hotel California» των Eagles αφορούσε τη λατρεία του διαβόλου
Το «Hotel California» των Eagles αφορούσε τη λατρεία του διαβόλου © Wikimedia Commons

Ο Stevie Wonder δεν είναι τυφλός

Η ιδέα ότι ο Stevie Wonder μπορεί να δει στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια περιθωριακή άποψη πριν από το 2010. Τότε ήταν που ο Wonder, στη σκηνή για μια εμφάνιση του Πολ ΜακΚάρτνεϊ στο East Room του Λευκού Οίκου, εμφανίστηκε να πιάνει αδιάφορα μια βάση μικροφώνου που ο πρώην σταρ των Beatles έριξε κάτω.

Ο Wonder τυφλώθηκε ως παιδί, όταν πέρασε παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε θερμοκοιτίδα με υπερβολική οξυγόνωση, αφού γεννήθηκε έξι μήνες νωρίτερα. Για κάποιους, η βάση του μικροφώνου απλώς επιβεβαίωσε ότι αυτή η πολυδιαφημισμένη ιστορία ήταν απλώς ένα τέχνασμα. Εξάλλου, ο Wonder ήταν τακτικός θαμώνας στους αγώνες μπάσκετ, ενώ είχε εκφράσει ακόμη και ενδιαφέρον για τη φωτογραφία και την αγορά αεροπλάνου.

Φαίνεται ότι αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα της αλλόκοτης αίσθησης του χιούμορ του. Ο Wonder έχει μάλιστα διασκεδάσει με όλες αυτές τις εικασίες για την όρασή του. Το 2017 δήλωσε ότι σκόπευε να τα πει όλα: «Φέτος, θα αποκαλύψω την αλήθεια». 

Ο Stevie Wonder δεν είναι νεκρός
Ο Stevie Wonder δεν είναι νεκρός © KEVORK DJANSEZIAN / POOL

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ