Κοσμος

Βρετανία: Διακόπτει προσωρινά τη χρηματοδότηση προς τη Γάζα

Ισχυρίζεται ότι μέλη της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Διακόπτει προσωρινά τη χρηματοδότηση προς τη Γάζα
Χιλιάδες εκτοπισμένοι παλαιστίνιοι απομακρύνονται από τις πληγείσες περιοχές © ΕΡΑ / MOHAMMED SABER

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διακόψει προσωρινά τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διακόψει προσωρινά τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα λόγω ισχυρισμών ότι μέλη συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/1) ότι απέλυσε «αρκετούς» υπαλλήλους λόγω των κατηγοριών του Ισραήλ ότι 12 υπάλληλοι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cype2ifgmk8p)

Στον απόηχο των καταγγελιών, το Foreign Office  λέει ότι «παύει προσωρινά οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση της UNRWA, ενώ εξετάζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς». Επισημάνθηκε επίσης ότι  «Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους στη Γάζα που τη χρειάζονται απεγνωσμένα».

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται αφού οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς ανέστειλαν επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση για την υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ.

Βρετανία: Διακόπτει προσωρινά τη χρηματοδότηση προς τη Γάζα
Η κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων χειροτερεύει συνεχώς © ΕΡΑ / HAITHAM IMAD

Ιταλία: Η Ρώμη αναστέλλει τη χρηματοδότηση προς την UNRWA

Η Ιταλία αποφάσισε και αυτή να αναστείλει τη χρηματοδότησή της προς την UNRWA, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, για τους ίδιους λόγους με τη Βρετανία.

«Η ιταλική κυβέρνηση αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά την ειδεχθή επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Ταγιάνι στην πλατφόρμα Χ, προσθέτοντας ότι κάποιοι από τους συμμάχους της Ιταλίας είχαν ήδη λάβει αντίστοιχη απόφαση.

Το Ισραήλ επιθυμεί η UNRWA να μην διαδραματίζει ρόλο στη Γάζα

Το Ισραήλ επιθυμεί η UNRWA να μην διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στη Γάζα, ύστερα από τις κατηγορίες ότι εργαζόμενοί της είχαν ανάμιξη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του.

Η κυβέρνηση θέλει να «διασφαλίσει ότι η UNRWA δεν θα είναι μέρος» της λύσης στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε ο Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «σταματήσουν» όλες οι δραστηριότητες της υπηρεσίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyophhcfjz7t)

Παλαιστινιακή Αρχή: Η UNRWA έχει ανάγκη από την μέγιστη υποστήριξη  

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) έχει ανάγκη από την «μέγιστη υποστήριξη» και «όχι από την διακοπή της υποστήριξης και της βοήθειας», δήλωσε ο παλαιστίνιος υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Χουσέιν αλ-Σέιχ.

«Καλούμε τις χώρες που ανακοίνωσαν την διακοπή της βοήθειάς τους προς την UNRWA να αναθεωρήσουν αμέσως την απόφασή τους, που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους» για την ανθρωπιστική αρωγή, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, γράφει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Χουσέιν αλ-Σέιχ, ο οποίος έχει και την θέση του γενικού γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιταλία ανακοίνωσαν την διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA, μία ημέρα αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την διακοπή κάθε μελλοντικής χρηματοδότησης προς την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ