Κοσμος

Τρακτέρ στο Βερολίνο και το Παρίσι - Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις σε Γερμανία και Γαλλία

Όπως και αλλού, διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο ντίζελ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aγρότες: Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις σε Γερμανία και Γαλλία
© EPA/FILIP SINGER

Aγρότες: Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις σε Γερμανία και Γαλλία 

Μέρα παρά μέρα τα μπλόκα ανεβαίνουν προς τα βόρεια. Χθες οι Γάλλοι αγρότες υπέβαλαν στην κυβέρνηση 40 και πλέον αιτήματα και απειλούν ότι εάν δεν λάβουν απαντήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο τα μπλόκα θα προχωρήσουν προς το Παρίσι. Οι Γάλλοι αγρότες μπαίνουν για τα καλά στα βαθιά νερά της μάχης των ευρωπαίων αγροτών για την επιβίωσή τους.

Όπως και αλλού, διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο ντίζελ, για τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς των Βρυξελλών, την αγρανάπαυση, τα φυτοφάρμακα, για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τους ίδιους κανόνες, την ελαχιστοποίηση των κερδών τους στο εμπόριο λιανικής.

Οι αγρότες ξεκίνησαν προς τo Παρίσι

Η αγανάκτηση έχει φτάσει στο αποκορύφωμα σε συνδυασμό με το πένθος για την 36χρονη αγρότισσα Αλεξάνδρα, γνωστή συνδικαλίστρια, που σκοτώθηκε την Τρίτη από αυτοκίνητο που συγκρούστηκε σε μπλόκο. Σήμερα, ξεκίνησαν οι αγρότες προς την πρωτεύουσα. Από νωρίς το πρωί, με «επιχειρήσεις –σαλιγκάρι», όπως τις αποκαλούν, προκαλούν καθυστερήσεις στην εθνική που συνδέει τις Βερσαλλίες με το Παρίσι, με τα βλέμματά τους, παράλληλα, στραμμένα στις Βρυξέλλες για τη σημερινή συνάντηση.

Η κινητοποίηση των αγροτών έχει φέρει τους Οικολόγους σε δίλημμα: ανάμεσα στην υποστήριξη μιας μερίδας του λαού που αγωνίζεται σκληρά για την επιβίωσή του και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Χθες στο Κοινοβούλιο, απαντώντας «σε ερωτήσεις προς την κυβέρνηση» ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ δεν δίστασε να κατηγορήσει τους Οικολόγους ότι παρουσιάζουν τους αγρότες με τα μελανότερα χρώματα, «τραμπούκους, που ρυπαίνουν τη γη, κ.λπ».

Η απάντηση δεν άργησε από την επικεφαλής των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ που με συνέντευξη τύπου μίλησε για «νόμιμο θυμό» των Οικολόγων κατά της κυβέρνησης και κατήγγειλε τον Γκαμπριέλ Αττάλ για «πολιτική αποδιοπομπαίου τράγου» ως προς το κίνημα των Οικολόγων.

EPA/CAROLINE BLUMBERG
Τρακτέρ στο Βερολίνο και το Παρίσι - Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις σε Γερμανία και Γαλλία
© EPA/CAROLINE BLUMBERG

Γερμανία: Αγρότες με τρακτέρ θα επιδώσουν κείμενο με τις θέσεις τους στα κεντρικά γραφεία των κυβερνητικών κομμάτων

Αγρότες από το Βρανδεμβούργο, με 100-150 τρακτέρ, θα διασχίσουν σήμερα για δύο ώρες το κέντρο του Βερολίνου, προκειμένου να επιδώσουν κείμενο με τις θέσεις τους στα κεντρικά γραφεία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP).

Οι αγρότες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, κάτι που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, αντιπροτείνοντας μόνο την σταδιακή εφαρμογή της απόφασης. Το σχέδιο του προϋπολογισμού πέρασε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή της Bundestag και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή, δηλαδή στο καθεστώς πριν από την συζήτηση για το αγροτικό ντίζελ. Οι αποτυχίες της αγροτικής πολιτικής μέχρι σήμερα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν συζητήσουμε για το μέλλον του αγροτικού πετρελαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βρανδεμβούργου Χένρικ Βέντορφ.

Η αστυνομία εκτιμά ότι η κίνηση των τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας θα προκαλέσει περιορισμένα κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί μετά το μεσημέρι.

Τρακτέρ στο Βερολίνο και το Παρίσι - Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις σε Γερμανία και Γαλλία
© ΕPA/CAROLINE BLUMBERG

Πηγή: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ