Κοσμος

24 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης: Πώς καθιερώθηκε - Η σημασία του εορτασμού της

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και δράσεις παγκοσμίως με αφορμή την επέτειο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2024: Σήμερα 24 Ιανουαρίου - Ο ρόλος της στην προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών.
Στις 24 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης © Unsplash+/Getty Images

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2024: Σήμερα 24 Ιανουαρίου - Ο ρόλος της στην προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 24 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης.

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2024: Σήμερα 24 Ιανουαρίου - Ο ρόλος της στην προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση © Unsplash+/ Ahmet Kurt

Η ημέρα έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για να επισημάνει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προώθηση της ειρήνης και της αειφορίας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενισχύσει τη δέσμευση για τη βελτίωση της πρόσβασης σε εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για όλους.

Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση - 24 Ιανουαρίου: Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες παγκοσμίως για να υπογραμμιστεί η σημασία της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των ατόμων και των κοινωνιών.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης είναι να επισημάνει την ανάγκη για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση που είναι προσιτή σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξης. Επιπλέον, προωθεί την ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της εκπαίδευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εκπαίδευση συμβάλλει στη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών.

Σε αυτήν την ημέρα, διάφοροι οργανισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις και δήμοι παγκοσμίως επιδιώκουν να ενισχύσουν την επίγνωση για τη σημασία της εκπαίδευσης ως βασικού μέσου για την προώθηση της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παγκόσμιας ειρήνης.

UNESCO Futures of Education Report: Reimagining our futures together

Είναι μια ευκαιρία για την ανταλλαγή ιδεών, τη συζήτηση προκλήσεων και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας της εκπαίδευσης παγκοσμίως.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε στις 3 Δεκεμβρίου 2018, την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Η UNESCO από την πλευρά της καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών της και όλους τους εταίρους της να θέσουν την ποιοτική εκπαίδευση ως κύρια προτεραιότητα παγκοσμίως.

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2024: Σήμερα 24 Ιανουαρίου - Ο ρόλος της στην προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών.
Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη © Unsplash+/ Semenay Erdogan

Ο ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη. Χωρίς ανοικτή και ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση και ευκαιρίες δια βίου για όλους, οι χώρες δεν θα πετύχουν την ισότητα των φύλων και δεν θα μπορέσουν να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας που αφήνει πίσω της εκατομμύρια παιδιά, νέους και ενηλίκους.

Σήμερα, 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι εξακολουθούν να μην φοιτούν στο σχολείο. 617 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν τα βασικά μαθηματικά. Λιγότερο από το 40% των κοριτσιών στην Υποσαχάρια Αφρική ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση, ενώ περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και νέοι πρόσφυγες είναι εκτός σχολείου.

Το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση παραβιάζεται και είναι απαράδεκτο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ