Κοσμος

DW: Ένας απαγορευμένος έρωτας στην κυβέρνηση του Βερολίνου;

Ο δήμαρχος του Βερολίνου σε σχέση με την υπουργό Παιδείας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δύο χέρια γυναίκα και άνδρα που ενώνονται
Γερμανία: Απαγορευμένος ο έρωτας μεταξύ μελών κυβέρνησης; © Unsplash / Erke Rysdauletov

Γερμανία: Ο έρωτας μεταξύ μελών της κυβέρνησης στο Βερολίνο και οι συζητήσεις για τη «νομιμότητά» του

Πόσο απαγορευμένος μπορεί να είναι ο έρωτας μεταξύ δύο μελών της ίδιας κυβέρνησης; Οι συζητήσεις στη Γερμανία έχουν «φουντώσει» για τη σχέση του Κάι Βέγκνερ, δημάρχου του Βερολίνου και τοπικού πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας, Καταρίνα Γκίντερ - Βινς

Σύμφωνα με την DW, ο Βέγκνερ είχε αποκαλύψει πως τον περασμένο χρόνο χώρισε με τη σύντροφό του και μητέρα των δύο παιδιών του. Όσον αφορά το νέο ειδύλλιο του επικεφαλής της κυβέρνησης της γερμανικής πρωτεύουσας, ο δικηγόρος Κρίστιαν Σερτς έγραψε πως «ανεξαρτήτως του ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν αντιτίθεται σε κάποια νομική διάταξη, είναι φυσικά αυτονόητο πως, αναφορικά με τα καθήκοντα που πηγάζουν από τα αξιώματά τους, οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να διαχωρίζουν σαφώς την ιδιωτική από την επαγγελματική τους ζωή».

Γερμανία: Γιατί μιλούν για «απαγορευμένο έρωτα»;

Οι δύο τους φυσικά και μπορούν να είναι ζευγάρι, μπορούν, όμως, να βρίσκονται στην ίδια κυβέρνηση; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στη Γερμανία. Όπως ρωτούν ορισμένοι δημοσιογράφοι: Έχει η Γκίντερ-Βινς τώρα μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει περισσότερα λεφτά για τα σχολεία του Βερολίνου, πολλά εκ των οποίων δεν είναι σε καλή κατάσταση, επειδή ο σύντροφός της είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης;

Από τότε που γνωστοποιήθηκε η ερωτική αυτή σχέση, τα ΜΜΕ του Βερολίνου ρωτούν νομικούς για το κατά πόσον η υπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί, προκειμένου να μην υπάρχουν υποψίες ευνοϊκότερης μεταχείρισής της. Ενίοτε διατυπώνονται αντίστοιχα ερωτήματα και όσον αφορά τη θέση του Βέγκνερ. Πάντως είναι σαφές ότι τον Φεβρουάριο του 2023 ο Βέγκνερ εξελέγη στο κοινοβούλιο του Βερολίνου. Και ότι έκτοτε κυβερνά τη γερμανική πρωτεύουσα σε συνεργασία με το SPD – δίχως αυτόν δηλαδή η κυβέρνηση της πόλης θα πέσει.

Η Καταρίνα Γκίντερ-Βινς, όμως, μπορεί να παραμείνει υπουργός; Οι ειδικοί συμφωνούν πως πράγματι μπορεί. Διότι, εν αντιθέσει με τα όσα ισχύουν για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή για ανώτερα αξιώματα, οι εκλεγμένοι πολιτικοί δεν οφείλουν να συμμορφώνονται προς ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφοράς, να υπακούουν δηλαδή σε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με τις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο πολιτικός επιστήμονας Τόρστεν Φάας για παράδειγμα δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel: «Πρόκειται για ξεχωριστές σφαίρες, καθώς οι πολιτικοί συχνά εκλέγονται και δεν διορίζονται απλώς στην εκάστοτε θέση. Παρ' όλα αυτά κάθε τέτοια περίσταση εγείρει ορισμένα ζητήματα, διότι μπορούν εύκολα να προκύψουν συγκρούσεις συμφερόντων». Η δε άποψη του Ούλριχ Μπάτες, ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ζήτημα: «Εν αντιθέσει με τη διοίκηση και τον στρατό, δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για μία τέτοια συγκυρία. Ωστόσο ο Κάι Βέγκνερ είναι εκπρόσωπος του εντολέα όλων των δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους ο νόμος απαγορεύει να συνάπτουν τέτοιου είδους σχέσεις»

«Νομικά δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό»

Σε τηλεφώνημα με την DW ο Νόρμαν Λέκελ, αυτές τις μέρες αποκλειστικά υπεύθυνος για ερωτήματα σχετικά με την ερωτική σχέση στην κυβέρνηση του Βερολίνου, τονίζει πως «από καθαρά νομική σκοπιά κανείς τους δεν είναι αξιόμεμπτος». Αυτό οφείλεται εν μέρει και στη φύση της πολιτικής στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. «Κάθε εκλεγμένος ή εκλεγμένη πολιτικός φέρει και μία συγκεκριμένη βαρύτητα, έχει εξασφαλίσει για παράδειγμα την παρουσία του στο εκάστοτε κόμμα μέσω εκλογών». Όπως συνοψίζει ο Λέκελ, «είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τις απαιτήσεις για παραίτηση των εμπλεκομένων». Προσθέτει ωστόσο ότι «το λιγότερο που μπορεί να γίνει τώρα είναι να επιφορτιστεί με τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης». Ακριβώς αυτό που έκανε δηλαδή ο Βέγκνερ την Τρίτη (9 Ιανουαρίου), καθώς η κριτική σε βάρος του ιδίου και της υπουργού Γκίντερ-Βινς εντεινόταν.

Εάν στο μέλλον υπάρχουν διαμάχες μεταξύ των υπουργών, στις οποίες να εμπλέκεται και το Υπουργείο Παιδείας, δεν θα επιτελεί ο Βέγκνερ τον ρόλο του διαμεσολαβητή, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Στέφαν Έβερς, ο οποίος ανήκει επίσης στο CDU.

Τα ζευγάρια της γερμανικής πολιτικής σκηνής

Στη γερμανική πολιτική έχουν υπάρξει και άλλα ζευγάρια – δίχως όμως να προκύπτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, όπως συμβαίνει εν προκειμένω. Ο καγκελάριος Σολτς (SPD) είναι για παράδειγμα παντρεμένος εδώ και 25 χρόνια με τη σοσιαλδημοκράτισσα Μπρίτα Ερνστ – η οποία από το 2017 έως το 2023 ήταν υπουργός Παιδείας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, δηλαδή και κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της καγκελαρίας Σολτς. Το ομοσπονδιακό σύστημα όμως διαχωρίζει σαφώς το ομοσπονδιακό από το ομόσπονδο, τοπικό επίπεδο – και επομένως δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων.

Περισσότερη συζήτηση είχε ξεσηκώσει ο γάμος μεταξύ της Κριστίνα και του Όλε Σρέντερ, μελών του CDU. Ο Όλε Σρέντερ κατείχε τη θέση του υφυπουργού στο Υπουργείο Εσωτερικών επί κυβερνήσεως Μέρκελ, ενώ η γυναίκα του περίπου το ίδιο διάστημα διετέλεσε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων έως το 2013. Αμφότεροι έχουν αποχωρήσει έκτοτε από την πολιτική. Ένα παντρεμένο ζευγάρι και με τους δύο συντρόφους να είναι μέλη στην κυβέρνηση; Και αυτό επετράπη, ακόμη και αν οι δύο τους χρειάστηκε να ανεχτούν ορισμένες επικρίσεις για τη σχέση τους.

Με πληροφορίες από DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ