Κοσμος

Επίθεση του Πάπα Φραγκίσκου στην «κατάπτυστη» παρένθετη μητρότητα

Κατά την διάρκεια ετήσιας ομιλίας του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάπας Φραγκίσκος
© EPA / MAURIZIO BRAMBATTI

Πάπας Φραγκίσκος: Επίθεση στην παρένθετη μητρότητα 

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε τη Δευτέρα την καθολική απαγόρευση της «κατάπτυστης», όπως τη χαρακτήρισε, πρακτικής της παρένθετης μητρότητας στην ετήσια ομιλία του, όπου αναφέρθηξκε μεταξύ άλλων στις απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η μητρότητα στο επίκεντρο της ετήσιας ομιλίας

Σε μια ομιλία για την εξωτερική πολιτική προς τους πρεσβευτές που είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Έδρα, ο Πάπας εξέφρασε το παράπονο ότι το 2024 έχει ξημερώσει σε μια εποχή κατά την οποία η ειρήνη «απειλείται όλο και περισσότερο, αποδυναμώνεται και εν μέρει χάνεται».

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, τη μετανάστευση, την κλιματική κρίση και την παραγωγή πυρηνικών και συμβατικών όπλων, ο Φραγκίσκος στάθηκε επίσης στο ότι «η ζωή του αγέννητου παιδιού πρέπει να προστατεύεται και να μην μετατρέπεται σε αντικείμενο εμπορίας».

«Θεωρώ κατάπτυστη την πρακτική της λεγόμενης παρένθετης μητρότητας, η οποία αποτελεί σοβαρή παραβίαση της αξιοπρέπειας της γυναίκας και του παιδιού, που βασίζεται στην εκμετάλλευση καταστάσεων των υλικών αναγκών της μητέρας», είπε.

«Mήτρα προς ενοικίαση»

Ο Φραγκίσκος έχει εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεση της Καθολικής Εκκλησίας σε αυτό που έχει αποκαλέσει «μήτρα προς ενοικίαση». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το γραφείο δόγματος του Βατικανού έχει ξεκαθαρίσει ότι οι γονείς του ίδιου φύλου που καταφεύγουν στην παρένθετη μητρότητα μπορούν να βαφτίσουν τα παιδιά τους.

Οι επικριτές λένε ότι η πρακτική αυτή της παρένθετης μητρότητας στοχεύει σε γυναίκες που είναι φτωχές και προέρχονται από ευάλωτες κοινότητες. Οι υποστηρικτές λένε ότι η παρένθετη μητρότητα δίνει στις γυναίκες την ευκαιρία να προσφέρουν παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια και ότι τα εμπορικά συμβόλαια προστατεύουν τόσο τις παρένθετες μητέρες όσο και τους υποψήφιους γονείς.

Πηγή: Associated Press

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ