Κοσμος

Time's Up: Η ΜΚΟ που υποστηρίζει τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Πώς η σεξουαλική παρενόχληση πέρασε ως παραβίαση του νόµου στις περισσότερες δυτικές χώρες

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
ΤΕΥΧΟΣ 21ος αιώνας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Time’s Up

Time’s Up, ένα κίνηµα που αποσκοπεί στην καταπολέµηση της σεξουαλικής κακοµεταχείρισης

Το Times Up είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που συγκεντρώνει χρήµατα για την υποστήριξη των θυµάτων σεξουαλικής παρενόχλησης. Ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2018, από διασηµότητες του Χόλιγουντ ως απάντηση στο φαινόµενο Weinstein και στο κίνηµα #MeToo. Πρόκειται για την απτή απόδειξη ότι ήρθε ο καιρός να ελεγχθεί η παραβατική συµπεριφορά και τα παιχνίδια εξουσίας, ιδιαίτερα στον χώρο της εργασίας.

Το Times Up συνεργάστηκε με το National Womens Law Center για τη δηµιουργία του Times Up Legal Defense Fund (TULDF), το οποίο παρέχει νοµική υποστήριξη σε άτοµα που έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω φύλου στον χώρο εργασίας, όπως σεξουαλική παρενόχληση. Βέβαια η οργάνωση δέχθηκε πυρά µετά την εµπλοκή της ηγεσίας της σε απόπειρα συγκάλυψης των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση του Andrew Cuomo, κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης από το 2011. Τον Σεπτέµβριο του 2021, το Times Up διέλυσε το 71µελές συµβούλιο, το οποίο περιλάµβανε εξέχοντες ηθοποιούς, ως αποτέλεσµα των συνεχιζόµενων επιπτώσεων από τον χειρισµό της διαµάχης από τον όµιλο. Το 2022 ολόκληρο το διοικητικό συµβούλιο αντικαταστάθηκε.

Μετά την αποκάλυψη των εκτεταµένων ισχυρισµών σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον του Harvey Weinstein στις αρχές του Οκτωβρίου 2017, µεγάλος αριθµός γυναικών περιέγραψαν τις δικές τους εµπειρίες στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιµοποιώντας το hashtag #MeToo. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, µια µικρή οµάδα γυναικών µάνατζερ ταλέντων στο Λος Άντζελες, που συναντήθηκε για να βρει λύσεις σε προβλήµατα σεξουαλικής παρενόχλησης στη βιοµηχανία του θεάµατος, επεκτάθηκε γρήγορα, αυξήθηκε σε 150 µέλη και άρχισε να διοργανώνει εβδοµαδιαίες συναντήσεις και συχνά εργαστήρια για να συζητούν σχετικά θέµατα και λύσεις.

Το Times Up εµφανίστηκε δηµόσια τον Ιανουάριο του 2018, όταν οι ιδρυτές του δηµοσίευσαν µια ανοιχτή επιστολή ως ολοσέλιδη διαφήµιση στους «The New York Times» και στην ισπανόφωνη εφηµερίδα του Λος Άντζελες «La Opiniοn». Την επιστολή υπέγραψαν η Shonda Rhimes, η Jessica Capshaw, η Kate Capshaw, η Ava DuVernay, η Reese Witherspoon, η Eva Longoria και η Natalie Portman, µεταξύ άλλων γυναικών υψηλού προφίλ στον χώρο της ψυχαγωγίας. Στην ανοιχτή επιστολή του δήλωσε ότι στόχος του ήταν να προστατεύσει τις γυναίκες της εργατικής τάξης από το να γίνουν θύµατα σεξουαλικής κακοµεταχείρισης και ανακοίνωσε τη δηµιουργία του Ταµείου Νοµικής Υπεράσπισης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Νοµικού Κέντρου Γυναικών. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2018, είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 15 εκατοµµύρια δολάρια για το Ταµείο Νοµικής Υπεράσπισης το οποίο αναλαµβάνει τα δικαστικά έξοδα τέτοιων υποθέσεων.

Ήρθε ο καιρός να ελεγχθούν τα παιχνίδια εξουσίας, ιδιαίτερα στον χώρο της εργασίας.

Μια ολοσέλιδη διαφήμιση της 1ης Ιανουαρίου 2018 κάλεσε επίσης τις γυναίκες στο κόκκινο χαλί της 75ης τελετής «Χρυσή Σφαίρα» να φορέσουν µαύρα και να µιλήσουν για τη σεξουαλική παρενόχληση. Μέλη του Time's Up είχαν καλέσει ακτιβιστές, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης, έκανε παρέµβαση και η Oprah Winfrey. Κάτι παρόµοιο έγινε και στα 60ά Βραβεία Grammy: στην τελετή απονοµής, η Lady Gaga, η Lana Del Rey, η Kesha και η Cyndi Lauper φορούσαν λευκά τριαντάφυλλα ή ολόµαυρα ρούχα, και η Janelle Monae στην οµιλία της αναφέρθηκε στο Time's Up καλώντας για ισότητα αµοιβών στη µουσική βιοµηχανία και τερµατισµό της σεξουαλικής παρενόχλησης. Στα βραβεία BAFTA Film Awards στο Λονδίνο, τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, κάποιοι συµµετέχοντες ντύθηκαν στα µαύρα και φορούσαν καρφίτσες του Times Up.

Αλλά οι επικρίσεις δεν έχουν τέλος: επικεντρώνονται κυρίως στην «υποκρισία» του κινήµατος και των εκφραστών του, καθώς και στη χλιαρή ανταπόκριση των ελίτ του Χόλιγουντ. Πολλοί παρατηρούν ότι το Χόλιγουντ ενστερνίζεται τα µηνύµατα του κινήµατος, χωρίς όµως να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη βιοµηχανία. Άλλοι επικρίνουν το κίνηµα για έλλειψη πολυµορφίας των εκπροσώπων του, η πλειονότητα των οποίων είναι ιδιαίτερα πλούσιοι και διάσηµοι.

Ως κίνηµα που αποσκοπεί στην καταπολέµηση της σεξουαλικής κακοµεταχείρισης σε πολλές βιοµηχανίες, οι επικριτές φοβούνται ότι η εστίασή του στο Χόλιγουντ υποβιβάζει τους άλλους τοµείς εργασίας. Επιπλέον, πολλοί αναφέρουν ότι το Times Up αντλεί έµπνευση από το κίνηµα #MeToo, µια εκστρατεία που ξεκίνησε και οργανώθηκε από έγχρωµους ακτιβιστές, όπως η Tarana Burke, χωρίς να πιστώνει τη δηµιουργία του στην Burke. Τέλος, οι εργαζόµενοι στο Times Up έχουν επικρίνει την οργάνωση για τα µεγάλα κεκφάλαια που διοχετεύονται σε µισθούς στελεχών και για την «υποτέλειά της σε ισχυρούς πολιτικούς συµµάχους».

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση για τα 20 χρόνια Athens Voice «Επιβιώνοντας στον 21ο αιώνα - Οι πολιτικές, οι τάσεις, τα ρεύµατα της εποχής µας», σε επιµέλεια Σώτης Τριανταφύλλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ