Αθλητισμος

Τζένι Ερμόσο: «Καμία συναίνεση στο φιλί του Ρουμπιάλες»

Για «ψευδή φεμινισμό» είχε κάνει λόγο ο Λούις Ρουμπιάλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
FIFA: Προσωρινή αργία στον Ρουμπιάλες
© EPA/Juan Carlos Hidalgo

 Ισπανία: Τι υποστήριξε η Τζένι Ερμόσο στο δικαστήριο - Για «ψευδή φεμινισμό» είχε κάνει λόγο ο Λούις Ρουμπιάλες

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Τζένι Ερμόσο επανέλαβε σήμερα (2/1) στο δικαστήριο, ότι το φιλί που δέχθηκε από τον πρώην πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Λουίς Ρουμπιάλες, «δεν ήταν συναινετικό» και ότι είχε υποστεί έντονη πίεση.

Η διεθνής, η οποία μόλις υπέγραψε με τον μεξικανικό σύλλογο Τίγκρες, έφτασε λίγο πριν τις 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας) στο εθνικό δικαστήριο της Μαδρίτης.

Χαμογελώντας, έκανε ένα μικρό νεύμα στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο κτίριο, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

H δεύτερη ακρόαση της Ερμόσο

Αρχικά προγραμματισμένη για τις 28 Νοεμβρίου, η πολυαναμενόμενη ακρόαση της Ερμόσο, η οποία υπέβαλε καταγγελία κατά του Ρουμπιάλες τον Σεπτέμβριο, αναβλήθηκε για λόγους προγραμματισμού.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η παίκτρια επανέλαβε ότι αυτό το φιλί «δεν είχε συναίνεση σε καμία στιγμή».

Ανέφερε επίσης ότι έπεσε θύμα «παρενόχλησης» από τον Ρουμπιάλες και τη συνοδεία του μετά τον παγκόσμιο τίτλο που κέρδισε στο Σίδνεϊ, κάτι που «άλλαξε τη ζωή της, δημιουργώντας μια κατάσταση αναταραχής και θλίψης», πρόσθεσε αυτή η πηγή.'

Η κατάθεση του Ρουμπιάλες

Κατηγορούμενος για «σεξουαλική επίθεση» και το αδίκημα του «καταναγκασμού», για την υποτιθέμενη πίεση στην Ερμόσο, ο Λουίς Ρουμπιάλες κατέθεσε ήδη τον Σεπτέμβριο στο δικαστή. Έκτοτε του απαγορεύτηκε να πλησιάζει σε απόσταση 200 μέτρων την Ερμόσο.

Τρία άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προπονητή της γυναικείας εθνικής ομάδας, Χόρχε Βίλντα, κατηγορήθηκαν επίσης για αυτήν την υπόθεση από τον ανακριτή.

Μετά από μια πρόσφατη μεταρρύθμιση του Ισπανικού Ποινικού Κώδικα, ένα μη συναινετικό φιλί μπορεί να θεωρηθεί σεξουαλική επίθεση, μια εγκληματική κατηγορία που συγκεντρώνει όλα τα είδη σεξουαλικής βίας. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι ποινές που πρόκειται να επιβληθούν στον Ρουμπιάλες κυμαίνονται από πρόστιμο έως τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Το χρονικό του φιλιού και οι έντονες αντιδράσεις

Στις 20 Αυγούστου, λίγα λεπτά μετά την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλο στο Σίδνεϊ, ο 46χρονος Ισπανός φίλησε αιφνιδιαστικά στο στόμα την επιθετικό, προκαλώντας αντιδράσεις στην Ισπανία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αρνούμενος να παραιτηθεί για «ένα μικρό συναινετικό φιλί», επιτέθηκε, κατά τη διάρκεια μιας ηχηρής ομιλίας πέντε ημέρες αργότερα, σε έναν υποτιθέμενο «ψευδή φεμινισμό» και υποστήριξε ότι είχε λάβει την εξουσιοδότηση της παίκτριας πριν τη φιλήσει.

Μια εκδοχή που διέψευσε η Τζένι Ερμόσο, η οποία είπε ότι «αισθάνθηκε ευάλωτη και θύμα μιας παρορμητικής και σεξιστικής πράξης, ακατάλληλης και χωρίς καμία συγκατάθεση εκ μέρους της».

Κάτω από πίεση, ο Ρουμπιάλες κατέληξε να παραιτηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι έπεσε θύμα μιας «δυσανάλογης εκστρατείας». Έκτοτε έχει τεθεί σε αναστολή για τρία χρόνια από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο από τη FIFA, απόφαση που θα ασκήσει έφεση.

Η Τζένι Ερμόσο, 33 ετών, έχει γίνει άθελά της ένα παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για την ισότητα των φύλων. Εξελέγη γυναίκα της χρονιάς 2023 από την ισπανική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού GQ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ