Κοσμος

Σαν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου 1734 πέθανε ο αληθινός Ρομπέν των Δασών

Οι εκβιασμοί, οι κλοπές και η εξέγερση των Ιακωβιτών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
rob-roy

Σαν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου 1734 πέθανε ο αληθινός Ρομπέν των Δασών - Οι εκβιασμοί, οι κλοπές και η εξέγερση των Ιακωβιτών

Ο Ρομπ Ρόι γνωστός παράνομος των Highland, που αποτέλεσε έμπνευση για τον Ρομπέν των Δασών, πέθανε σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου 1734.

Η δράση του υπερτονίστηκε στο μυθιστόρημα του Sir Walter Scott και σε ορισμένα αποσπάσματα των ποιημάτων του William Wordsworth.

Οι εκβιασμοί, οι κλοπές και η εξέγερση των Ιακωβιτών

Ο Ρόμπερτ ΜακΓκρέγκορ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1671 στο Γκλένγκαϊλ των Highlands. Ο Ρομπ υπήρξε ληστής με αμφίβολη πίστη στον βασιλιά και ασχολήθηκε από μικρός με τις κλοπές βοοειδών και τον εκβιασμό, πατροπαρά­δοτες - και σεβαστές εκείνη την εποχή - ασχολίες των κατοίκων της περιοχής.

Στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα, ο Ρομπ Ρόι ΜακΓκρέγκορ είχε καθιερώσει μια ακμάζουσα επιχείρηση προστασίας, χρεώνοντας τους αγρότες κατά μέσο όρο 5% του ετήσιου ενοικίου τους για να εξασφαλίσει ότι τα βοοειδή τους παρέμεναν ασφαλή.

Είχε τον πλήρη έλεγχο των άλλων επιδρομέων στο Argyll, το Stirling και το Perth και έτσι μπορούσε να εγγυηθεί ότι τα βοοειδή που έκλεβαν από τους πελάτες του θα τους επιστρέφονταν. Όσοι δεν πλήρωναν, το μετάνιωναν καθώς τους λήστευε τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία τους.

Ο πατέρας του, ο Ντόναλντ ΜακΓκρέγκορ, μικρότερος αδελφός του αρχηγού της φατρίας των ΜακΓκρέγκορ, έλαβε στρατιωτική θέση από τον βασιλιά Ιάκωβο Β' όταν αυτός επανήλθε στην εξουσία μετά την Ένδοξη Επανάσταση (1688-89). Και ο ίδιος ο Ρομπ, ωστόσο, συμμετείχε στην εξέγερση των Ιακωβιτών (1715), που στόχευε στην επάνοδο στο θρόνο των απογόνων του Ιάκωβου Β’, του τελευταίου καθολικού μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας, που είχε απομακρυνθεί από την «Ένδοξη Επανάσταση» του Όλιβερ Κρόμγουελ, το 1688.

Η φυλάκιση, η απονομή χάρης και ο θάνατός του

Λόγω της συμμετοχής του στην επάνοδο του Ιακώβου Β' στον θρόνο του συμπεριφέρθηκαν με επιείκεια. Σε αυτό μεσολάβησε και ο Τζον Κάμπελ, δεύτερος δούκας του Αργκάιλ. Η δράση του, ωστόσο, τον καθιστούσε επικίνδυνο για την εξουσία και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ήταν φανερή. Έτσι, σύντομα συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Νιούγκεϊτ του Λονδίνου.

Παρά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, του απονεμήθηκε χάρη το 1727, ενώ επρόκειτο να εξοριστεί στο νησί Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ρομπ ασπάστηκε τον Ρωμαιοκαθολικισμό ζώντας σαν νομοταγής πολίτης. Μάλιστα, η αλληλογραφία του που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει έναν αρκετά μορφωμένο άνθρωπο και ανατρέπει την εικόνα του άξεστου ληστή.

Σαν σήμερα, στις 28 Δεκεμβρίου 1734, ο Ρομπ Ρόι πέθανε στο σπίτι του στο Μπαλγουίντερ σε ηλικία 63 ετών.

Σαν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα στην ιστορία. Γεννήσεις και θάνατοι προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία έγιναν σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου.

Γεγονότα

1832: Ο Τζον Καλχούν γίνεται ο πρώτος αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. που παραιτείται από τη θέση του.

1836: Η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Μεξικού.

1849: Η αμερικανίδα ράφτρα Τζόλι Μπέλιν ρίχνει κατά λάθος τον λαμπτήρα που περιέχει τερεβινθίνη πάνω στα ρούχα της και ανακαλύπτει το στεγνό καθάρισμα.

1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.

n

1895: Ο γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή ακτίνων Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμήν του.

1904: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη του καιρού, σε εφημερίδα του Λονδίνου.

1908: Ισχυρός σεισμός στη Μεσσίνα της Ιταλίας αφήνει πάνω από 75.000 νεκρούς.

1918: Οι γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζουν για πρώτη φορά σε γενικές εκλογές.

1973: Ο ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κυκλοφορεί το αριστούργημά του «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».

Γεννήσεις

1775: Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, γνωστότερος ως Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, ελβετός φιλέλληνας. Προσέφερε χρήματα για τον αγώνα των Ελλήνων και υποστήριζε την ιδέα για την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας ονομάστηκε επίτιμος διοικητής.

1888: Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου, γερμανός σκηνοθέτης, από τους σημαντικότερους δημιουργούς του βωβού κινηματογράφου («Νοσφεράτου»).

n

1922: Σταν Λι, Αμερικανός δημιουργός κόμικς

1932: Μάγκι Σμιθ, Αγγλίδα ηθοποιός.

1954: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Αμερικανός ηθοποιός.

n

1955: Λιου Σιαομπό, Κινέζος ακτιβιστής, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης.

1967: Αν Νικόλ Σμιθ, μοντέλο του Playboy και χήρα του πολυεκατομμυριούχου Τζ. Χάουαρντ Μάρσαλ.

1980: Λομάνα Λούα Λούα, Κονγκολέζος ποδοσφαιριστής.

1981: Ελίζαμπεθ Τζόρνταν Καρ, το πρώτο παιδί του σωλήνα.

Θάνατοι

1937:  Μορίς Ραβέλ, γάλλος συνθέτης.

1966: Γιώργος Μόσχος, πλέι μέικερ της ΑΕΚ. Πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία μόλις 29 ετών. Προς τιμήν του η «Ένωση» θα δώσει το όνομά του στο κλειστό γήπεδο της.

1971: Μαξ Στάινερ, γερμανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής.

1984: Σαμ Πέκινπα, αμερικανός σκηνοθέτης (Άγρια Συμμορία)

n

1989: Χέρμαν Όμπερθ, Γερμανός φυσικός και πρωτοπόρος των πυραύλων.

2015: Λέμι (Lemmy), Βρετανός τραγουδιστής και μπασίστας, ιδρυτικό μέλος των Motörhead.


2016: Ντέμπι Ρέινολντς, Αμερικανίδα ηθοποιός. Πέθανε μια ημέρα μετά το θάνατο της κόρης της και ηθοποιού, Κάρι Φίσερ. 

2019: Θάνος Μικρούτσικος, Έλληνας πιανίστας και συνθέτης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ