Κοσμος

ΟΗΕ: Συντονίστρια για τη βοήθεια στη Γάζα αναλαμβάνει η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας

Η επιτάχυνση των αποστολών στον άμαχο πληθυσμό βασική της αρμοδιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Ζίγκριντ Κάαγκ συντονίστρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
H Ζίγκριντ Κάαγκ συντονίστρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα © ROBIN UTRECHT/ EPA

ΟΗΕ: Συντονίστρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα η Ζίγκριντ Κάαγκ -Στόχος η επιτάχυνση των αποστολών

Η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Ζίγκριντ Κάαγκ θα αναλάβει συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανοικοδόμησης της Γάζας, κατ’ εφαρμογή του ψηφίσματος που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τον διορισμό της, εξηγώντας ότι η Κάαγκ «θα διευκολύνει, θα συντονίζει, θα ελέγχει και θα επαληθεύει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» ενώ στα καθήκοντά της θα είναι η «εφαρμογή ενός μηχανισμού για την επιτάχυνση των αποστολών» με τη μεσολάβηση κρατών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο.

Η Κάαγκ θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις 8 Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ δεν ζητούσε την κατάπαυση του πυρός, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις μίας εβδομάδας, προκειμένου να αποφευχθεί το βέτο εκ μέρους των ΗΠΑ. Ζητά όμως να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων στην ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών.

Η Κάαγκ ήταν μέχρι σήμερα υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος στην απερχόμενη κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε.

«Σπαρακτικές» μαρτυρίες από τον ΠΟΥ μετά τον βομβαρδισμό καταυλισμού προσφύγων στη Γάζα

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε σε «σπαρακτικές» μαρτυρίες που συγκέντρωσε την Τρίτη (26.12) ομάδα του σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διακομίστηκαν θύματα του βομβαρδισμού στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι.

«Ομάδα του ΠΟΥ άκουσε σπαρακτικές αφηγήσεις από το ιατρικό προσωπικό και θύματα για τα δεινά που προκάλεσαν οι εκρήξεις», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter). «Παιδί έχασε όλη του την οικογένεια στον βομβαρδισμό του καταυλισμού. Νοσηλεύτρια του νοσοκομείου υπέστη την ίδια απώλεια, όλη της η οικογένεια σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 70 άνθρωποι χάθηκαν στον βομβαρδισμό προχθές Κυριακή του καταυλισμού προσφύγων αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «επαληθεύει το συμβάν». Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών με ανεξάρτητο τρόπο.

Δεκάδες άψυχα σώματα σε λευκούς σάκους 

Δεκάδες άψυχα σώματα μέσα σε λευκούς νεκρικούς σάκους ήταν αραδιασμένα κάτω στο νοσοκομείο αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει κηδειών. Το νοσοκομείο ανέφερε ότι εισήγαγε περίπου εκατό τραυματίες έπειτα από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ. «Ο αριθμός των ασθενών που διακομίζονται στο νοσοκομείο ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές του σε όρους κλινών και προσωπικού», υπογράμμισε. «Πολλοί δεν θα βγουν ζωντανοί από τις αίθουσες αναμονής. Αυτή η τελευταία επιδρομή σε κοινότητα της Λωρίδας της Γάζας δείχνει γιατί χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα», πρόσθεσε.

Ο Σον Κέισι, μέλος της αποστολής του ΠΟΥ, είπε πως ήταν παρών όταν οι γιατροί χειρίστηκαν την περίπτωση 9χρονου αγοριού τραυματισμένου πολύ σοβαρά στο κεφάλι. Το έλεγαν Άχμεντ. «Του δόθηκε απλά αναισθησία, για να ανακουφιστεί ο πόνος προτού πεθάνει», περιέγραψε σε βίντεο γυρισμένο στο νοσοκομείο, καταβάλλοντας εμφανώς προσπάθεια να συγκρατήσει τα δάκρυά του. «Πέρναγε τον δρόμο μπροστά στο καταφύγιο όπου βρισκόταν η οικογένειά του και το κτίριο πλάι του βομβαρδίστηκε», εξήγησε. Το παιδί «χτυπήθηκε από θραύσματα, συντρίμμια, τραυματίστηκαν εγκεφαλικοί ιστοί... Κανένας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτόν. Όπως σε τόσες περιπτώσεις εδώ, δεν υπάρχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών περιστατικών, περίπλοκων τραυματισμών», συνέχισε. «Τα χειρουργεία δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν ξεπεράσει πολύ, πάρα πολύ, τις δυνατότητές τους», πρόσθεσε το στέλεχος αυτό του ΠΟΥ.

«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε οργισμένα ο Σον Κέισι. «Πρέπει να σταματήσει».

Διαβάστε περισσότερα για την κατάσταση στη Γάζα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ