Κοσμος

ΟΗΕ: Ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου από Χαμάς και Ισραήλ

Το 70% των πληγέντων είναι γυναικόπαιδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΗΕ: Ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου από Χαμάς και Ισραήλ
Ένας τραυματίας Παλαιστίνιος μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Yunis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας © ΕΡΑ / HAITHAM IMAD

ΟΗΕ: Ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου από Χαμάς και Ισραήλ - Το 70% των πληγέντων είναι γυναικόπαιδα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τουρκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των πυρών αδιακρίτως και της στρατιωτικής δράσης κατά μη στρατιωτικών υποδομών.

Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, ο Τουρκ δήλωσε στο DPA από τη Γενεύη: «Αν κοιτάξετε πώς αντέδρασε το Ισραήλ, έχω σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωσή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy41ql3lqxy1)

H πλειονότητα όσων έχουν πληγεί είναι άμαχοι

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 70% όσων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η πλειονότητα όσων έχουν πληγεί είναι άμαχοι», τόνισε ο Τουρκ στο DPA. «Επιπλέον, η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Φυσικά, τελικά τα δικαστήρια πρέπει να κρίνουν ποιος έχει διαπράξει ποιο αδίκημα».

ΟΗΕ: Ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου από Χαμάς και Ισραήλ
© ΕΡΑ / ALAA BADARNEH

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Με δεδομένους τους πολύ ισχυρούς βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες που πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ