- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρωσία: Ορίστηκαν οι προεδρικές εκλογές για τις 17 Μαρτίου 2024
«Η απόφαση αυτή δίνει πρακτικά το εναρκτήριο λάκτισμα στην προεκλογική εκστρατεία»
Ρωσία: Ορίστηκαν οι προεδρικές εκλογές - «Η απόφαση αυτή δίνει πρακτικά το εναρκτήριο λάκτισμα στην προεκλογική εκστρατεία»
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, όρισε σήμερα την 17η Μαρτίου 2024 ως την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία στη διάρκεια συνεδρίασής του που μεταδόθηκε απευθείας από τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα.
Η απόφαση, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, «ορίζει (τη διεξαγωγή) των προεδρικών εκλογών στις 17 Μαρτίου 2024». «Η απόφαση αυτή δίνει πρακτικά το εναρκτήριο λάκτισμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές» εκλογές στη Ρωσία, σημείωσε η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Kαταδικάστηκε σε φυλάκιση Ρώσος που έγραψε στο χιόνι «Όχι στον πόλεμο»
Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 10 ημερών έναν άνδρα, που έγραψε με τα δάχτυλα του το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο» πάνω σε ένα καλυμμένο με χιόνι τουρνικέ στην είσοδο μιας πίστας παγοδρομίου στο Πάρκο Γκόρκι της Μόσχας.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το περιστατικό συνέβη στις 23 Νοέμβριου και ο άνδρας με το όνομα Ντμίτρι Φιόντοροφ, εστάλη στη φυλακή την επόμενη μέρα αφού συνελήφθη από την αστυνομία.
Η αστυνομία αποφάσισε ότι οι ενέργειες του θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αστικό αδίκημα βάσει ενός νόμου που στοχεύει οποιονδήποτε θεωρείται ότι έχει ενεργήσει δημόσια για να δυσφημίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, ένα αδίκημα που στην περίπτωσή του τιμωρείται με πρόστιμο.
Σχεδόν 20.000 συλλήψεις διαφωνούντων μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Οι νέοι νόμοι για την καταστολή της διαφωνίας θεσπίστηκαν αμέσως μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, την οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Για όσους αντιτίθενται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το να μιλούν δημόσια έχει γίνει έκτοτε ένα επικίνδυνο πράγμα και οι επικριτές του λένε, ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και έχουν ανοίξει πάνω από 800 ποινικές υποθέσεις.
Ο Φιόντοροφ, ο οποίος παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι είχε γράψει το αντιπολεμικό σύνθημα, καταδικάστηκε σε δέκα ημέρες φυλάκιση για ανυπακοή στην αστυνομία και δήθεν άρνηση να πάει σε αστυνομικό τμήμα, κάτι που αρνήθηκε σύμφωνα με τη δικογραφία.
Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο άγνωστου ποσού - προφανώς επειδή έγραψε το «Όχι στον πόλεμο» - σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, αν και δεν υπήρχε καμία αναφορά σε αυτό στα δικαστικά έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Σε πλήρη εφαρμογή η «επιβεβλημένη ενότητα» του Πούτιν
Οι αρχές λένε ότι η μέγιστη δυνατή ενότητα είναι απαραίτητη σε μια εποχή που η Ρωσία είναι εγκλωβισμένη σε αυτό που ο Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει άλλη μια εξαετή θητεία στο αξίωμα το επόμενο έτος, έχει περιγράψει ως μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση.
Οι επικριτές κατηγορούν τις αρχές ότι κλείνουν βίαια και τιμωρούν κάθε διαφορετική φωνή.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη επέβαλλε ποινή φυλάκισης επτά ετών σε μια ζωγράφο που αντικατέστησε τις ετικέτες τιμών των σούπερ μάρκετ με μηνύματα που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μια ετυμηγορία που οι υποστηρικτές της χαρακτήρισαν επαίσχυντη παρωδία της δικαιοσύνης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απέρριψε το σενάριο να υπάρξει πάλι στροφή προς τη Ρωσία για το αέριο
Δήλωσε ότι ορισμένες χώρες έχουν ξεκινήσει προσπάθειες διαμεσολάβησης στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Ποιο ήταν το γεγονός με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα;
Ενισχύεται συνεχώς η άμυνα του νησιού
Συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών
Δεν ξέρω τι πνευματικά θέματα έχει ο Τραμπ, αλλά το ότι αυτή η διαταραγμένη προσωπικότητα (ή αδίστακτη απατεώνισσα) τον συμβουλεύει είναι κάπως τρομακτικό
Ο Ισπανός πρωθυπουργός απορρίπτει τις αμερικανικές πιέσεις για τον πόλεμο στο Ιράν
Προειδοποιήσεις για κυβερνοτρομοκρατικές επιθέσεις σε δημόσιες υποδομές από ομάδες Ιρανών χάκερ που έχουν χτυπήσει τα συστήματα ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων των ΗΠΑ
Ποια η στάση που τηρούν μέχρι σήμερα
Αραβικά μέσα υποστηρίζουν ότι ήδη έχει εκτελεσθεί
Τα μέτρα που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Ο ουρανός γέμισε με τις άσπρες γραμμές που αφήνουν πίσω τους τα αντιαεροπορικά πυρά
«Η χώρα έχει τα δικά της συστήματα που έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά»
Δείτε το εξώφυλλο του περιοδικού
«Ξεκίνησαν τον πόλεμο πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την πρωτοβουλία Board of Peace»
Οι πύραυλοι Blue Sparrow και η τεχνολογία που δυσκολεύει την αναχαίτισή τους
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράν εισέρχεται σε νέα φάση
Οι ΗΠΑ βύθισαν πλοίο με drone, μπαράζ χτυπημάτων του Ιράν σε χώρες του Κόλπου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.