Κοσμος

Τι απέγινε ο Αλεξέι Ναβάλνι;

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατά του Πούτιν, με διαφημιστικές πινακίδες στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοσιμπίρσκ

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι απέγινε ο Αλεξέι Ναβάλνι;
© Getty Images Europe

Αλεξέι Ναβάλνι: Οι οπαδοί του κόμματος «Η Ρωσία του μέλλοντος» φοβούνται ότι οι ρωσικές αρχές θα εξοντώσουν τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του Πούτιν

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο φυλακισμένος Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, δεν έχει επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο για μια εβδομάδα και οι δικηγόροι του δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Ο Ναβάλνι, ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς που έγινε αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδικάστηκε για εξτρεμισμό και άλλες κατηγορίες και πρόκειται να παραμείνει στη φυλακή για τρεις δεκαετίες. Καθώς πρόκειται για καταδίκη με πολιτικά κίνητρα, ο Ναβάλνι πιστεύει ότι δεν θα αφεθεί ελεύθερος όσο ο Πούτιν είναι ζωντανός.

«Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμα για την κατάστασή του», είπε στην εφημερίδα Guardian η Kira Yarmysh, βοηθός του Nαβάλνι. Οι υποστηρικτές του λένε ότι την περασμένη εβδομάδα δεν εμφανίστηκε στην τηλεδιάσκεψη για μια δικαστική ακρόαση, κι ότιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επικαλέστηκαν διακοπή ρεύματος. Στο μεταξύ, οι δικηγόροι του ενημερώθηκαν ότι δεν ήταν πλέον καταγεγραμμένος ως κρατούμενος στο IK-6, το σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή Βλαντιμίρ κοντά στη Μόσχα όπου κρατείται. Υπάρχουν εικασίες ότι έχει μεταφερθεί αλλού χωρίς ωστόσο να έχει ενημερωθεί κανείς σχετικά. Ο Ναβάλνι κρατείται σε φυλακή «ειδικού καθεστώτος» όπου επικρατούν σκληρές συνθήκες.

Η φερόμενη ως εξαφάνιση του Ναβάλνι συνέπεσε με την ανακοίνωση του Πούτιν ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, προσβλέποντας σε πέμπτη θητεία του στην προεδρία. Ο Πούτιν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου μετά τον Στάλιν.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατά του Πούτιν, με διαφημιστικές πινακίδες στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοσιμπίρσκ και τον κωδικό QR που συνδέεται με έναν ιστότοπο ο οποίος καλεί τους επικριτές του Πούτιν να χρησιμοποιούν μη βίαιες «κομματικές» τακτικές για να εκφράσουν τη διαφωνία τους. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να επιδιώκει να φιμώσει τον Ναβάλνι και να τον αποκόψει από τους υποστηρικτές του πριν από το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας. Όσοι βρίσκονται κοντά στον Ναβάλνι λένε ότι υποφέρει από προβλήματα υγείας κι ότι υποσιτίζεται. Στο κελί του δεν υπάρχει αερισμός, ούτε ζεστό νερό.

Ο 49χρονος Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι είναι δικηγόρος και έχει συμμετάσχει στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Το 2012, η Wall Street Journal τον περιέγραψε ως «τον άνθρωπο που φοβάται περισσότερο ο Βλαντίμιρ Πούτιν». Τον Οκτώβριο του 2021 τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ. Τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν συμμετείχε στις δημαρχικές εκλογές της Μόσχας με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας, κέρδισε το 27% των ψήφων και βγήκε δεύτερος μετά τον τρέχοντα δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοι του επέμεναν ότι ο πραγματικός αριθμός ψήφων του Ναβάλνι ήταν υψηλότερος και ότι οι αρχές προέβησαν σε νοθεία για να αποτρέψουν επαναληπτική εκλογή.

Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο Live Journal και αργότερα από το YouTube όπου απέκτησε 2.9 εκατομμύρια συνδρομητές. Συνελήφθη και δικάστηκε πολλές φορές, ενώ στις 20 Αυγούστου 2020 μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο έπειτα από ύποπτη δηλητηρίασή του στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Τελικά, διακομίστηκε στο Βερολίνο όπου διέφυγε τον κίνδυνο μετά από νοσηλεία πολλών εβδομάδων. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, επέστρεψε στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη αμέσως, πράγμα που οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του. Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ των οποίων και της Μόσχας. Στις 2 Φεβρουαρίου 2021 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών. Έκτοτε καταγγέλει κακομεταχείριση, στέρηση ύπνου και άρνηση ιατρικής βοήθειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ