Κοσμος

Το «rizz» ανακηρύχθηκε λέξη της χρονιάς για το 2023 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Κυκλοφόρησε και διαδόθηκε στα social media από τη Gen Z

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rizz: Λέξη της χρονιάς για το 2023 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Τι σημαίνει η έκφραση της διαδικτυακής αργκό της Gen Ζ που διαδόθηκε στα social media.
Το rizz είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης © Unsplash+/Getty Images

Rizz: Λέξη της χρονιάς για το 2023 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Τι σημαίνει η έκφραση της διαδικτυακής αργκό της Gen Ζ που διαδόθηκε στα social media.

Είστε καλοί στο να συζητάτε ή να φλερτάρετε με πιθανούς παρτενέρ; Αν ναι, μπορεί να έχετε ήδη το rizz, ακόμη και αν δεν το ξέρατε.

Η λέξη της χρονιάς του 2023, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποτελεί τη διαδικτυακή αργκό για τη γοητεία και τη ρομαντική αύρα, και χρησιμοποιείται κυρίως από νέους.

Ήταν μία από τις οκτώ λέξεις σε μια βραχεία λίστα, όλες επιλεγμένες για να αντικατοπτρίζουν τις τάσεις του 2023.

Άλλες λέξεις-φιναλίστ ήταν το Swiftie, δηλαδή θαυμαστής της Τέιλορ Σουίφτ, το «beige flag», δηλαδή κάτι που δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, αλλά σου τραβά την προσοχή για ένα λεπτό όταν το παρατηρήσεις και μετά απλώς συνεχίζεις, και το «situationship», δηλαδή μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση, που όμως δεν είναι δεσμευτική.

Ο κατάλογος περιορίστηκε σε μια δημόσια ψηφοφορία, πριν οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης πάρουν την τελική απόφαση.

Η λέξη μπορεί να μη σημαίνει τίποτα για όσους δεν ανήκουν στη Generation Z, αλλά χρησιμοποιείται μαζικά στο διαδίκτυο, με δισεκατομμύρια προβολές του hashtag «rizz» στο TikTok.

Τι είναι το rizz και πώς έγινε ευρέως διαδεδομένο

Σύμφωνα με το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το Λεξικό της Οξφόρδης, ως rizz ορίζεται το στιλ, η γοητεία ή η ελκυστικότητα και η ικανότητα να προσελκύεις έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο.

Ο όρος θεωρείται ότι είναι μια συντομευμένη μορφή της λέξης «χάρισμα».

Το rizz έγινε ευρέως γνωστό καθώς άρχισαν να το χρησιμοποιούν youtubers και influencers.

Πέρασε μάλισα και σε μεγαλύτερο κοινό, όταν δημόσια πρόσωπα κλήθηκαν να απαντήσουν για το αν έχουν rizz. Σε σχετική ερώτηση, ο ηθοποιός Τομ Χόλαντ απάντησε: «Εγώ δεν έχω καθόλου rizz. Έχω πολύ περιορισμένο rizz» και εξήγησε πως κέρδισε τη σύντροφό του Ζεντάγια χάρη στην επιμονή του και όχι μέσω της γοητείας του.

Υπενθυμίζεται ότι η λέξη που κέρδισε το 2022, το «goblin mode», είναι ένας αργκό όρος που περιγράφει «αδιαμαρτύρητα εγωκεντρική, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη» συμπεριφορά.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ