Κοσμος

Το «Goblin Mode» είναι η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης

Τι ακριβώς σημαίνει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλες σε κρεβάτι
Goblin Mode, η λέξη της χρονιάς για την Οξφόρδη © Sinitta Leunen/Unsplash

Λεξικό της Οξφόρδης: Το «Goblin Mode» είναι η λέξη της χρονιάς - Τι ακριβώς σημαίνει - Ποια συμπεριφορά ορίζεται ως τέτοια

Ανακοινώθηκε η πρώτη λέξη της χρονιάς της Οξφόρδης που θα επιλεγεί με δημόσια ψηφοφορία. Η λέξη που κέρδισε, το «goblin mode», είναι ένας αργκό όρος που περιγράφει «αδιαμαρτύρητα εγωκεντρική, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη» συμπεριφορά.

Ήταν μία από τις τρεις πιθανές επιλογές που επέλεξαν οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης. Χιλιάδες άνθρωποι κατάφεραν να... βγουν από το goblin mode για να ψηφίσουν, καθώς η φράση κέρδισε με συντριπτικό ποσοστό 318.956 ψήφων, αποτελώντας το 93% του συνόλου.

Τι ακριβώς σημαίνει η φράση goblin mode;

Σύμφωνα με το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary, πρόκειται για έναν αργκό όρο που χρησιμοποιείται συχνά σε εκφράσεις όπως «είμαι σε goblin mode» ή «πέφτω σε goblin mode».

Εξηγεί ότι πρόκειται για «ένα είδος συμπεριφοράς που είναι αδιαμαρτύρητα αυταρχική, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει τους κοινωνικούς κανόνες ή τις προσδοκίες».

Ο όρος άρχισε να εμφανίζεται στο διαδίκτυο το 2009, αλλά έγινε viral νωρίτερα φέτος με αφορμή ένα φανταστικό σκάνδαλο με πρωτοσέλιδα που αφορούσε την ηθοποιό και μοντέλο Julia Fox, καθώς και μια δημοφιλή ανάρτηση στο Reddit που περιγράφει κάποιον που συμπεριφέρεται σαν καλικάντζαρος.

Καθώς οι περιορισμοί του Covid χαλάρωναν, ο όρος συνέχισε να αναπτύσσεται καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν ότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν στον τρόπο ζωής που ήταν πριν.

Αυτό προκάλεσε μια εκστρατεία για την επιλογή του, με το περιοδικό PC Gamer να ζητά από τους αναγνώστες να «αφήσουν στην άκρη τις μικροδιαφορές μας και να ψηφίσουν το "goblin mode" αντί του "metaverse" ως τη λέξη της Οξφόρδης της χρονιάς», επειδή το «goblin mode» είναι φοβερό.

Είναι ίσως δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτή τη λογική, όταν πολλοί από εμάς μπορεί να αισθανόμαστε περιστασιακά λίγο σαν goblin.

Είναι η πρώτη φορά που η λέξη της χρονιάς επιλέγεται από το κοινό, μια απόφαση που ελήφθη σε μια χρονιά που οι διοργανωτές περιέγραψαν ως «πιο διχασμένη από ποτέ».

Ο Casper Grathwohl, πρόεδρος του Oxford Languages, δήλωσε ότι οι άνθρωποι αγκάλιασαν τον εσωτερικό τους καλικάντζαρο.

«Δεδομένης της χρονιάς που μόλις ζήσαμε, το goblin mode βρίσκει απήχηση σε όλους εμάς που αισθανόμαστε λίγο καταβεβλημένοι αυτή τη στιγμή. Είναι μια ανακούφιση να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμαστε πάντα ο εξιδανικευμένος, επιμελημένος εαυτός που μας ενθαρρύνουν να παρουσιάζουμε στις ροές μας στο Instagram και το TikTok».

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το metaverse με 14.484 ψήφους και στην τρίτη το #IStandWith με 8.639 ψήφους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ