Κοσμος

Πούτιν: Η Ρωσία θα αναπτύξει νέα τεχνολογία AI για να αντιμετωπίσει το δυτικό μονοπώλιο

Φόβοι για «ψηφιακή κατάργηση» του ρωσικού πολιτισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πούτιν: Η Ρωσία θα αναπτύξει νέα τεχνολογία AI για να αντιμετωπίσει το δυτικό μονοπώλιο
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι το δυτικό μονοπώλιο στην ΑΙ είναι «απαράδεκτο και επικίνδυνο» © ΕΡΑ / MIKHAEL KLIMENTYEV

Πούτιν: Η Ρωσία θα αναπτύξει νέα τεχνολογία AI για να αντιμετωπίσει το δυτικό μονοπώλιο - Φόβοι για «ψηφιακή κατάργηση» του ρωσικού πολιτισμού

Η Ρωσία διεκδικεί την πρωτιά στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης. Στο συνέδριο Artificial Intelligence Journey στη Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια νέα εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την αντιμετώπιση της δυτικής επιρροής στην νέα τεχνολογία.

Putin says boost in supercomputers part of Russia's new AI strategy

«Τα εγχώρια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μας πρέπει να αντικατοπτρίζουν ολόκληρο τον πλούτο και την ποικιλομορφία του παγκόσμιου πολιτισμού, την κληρονομιά, τη γνώση και τη σοφία όλων των πολιτισμών», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν, ο οποίος περιέγραψε τους στόχους της νέας στρατηγικής, είπε ότι η Ρωσία θα εντείνει την έρευνά της για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, σύμφωνα με το Business Insider.

Για να το πετύχει αυτό, η χώρα θα αυξήσει την υπολογιστική της δύναμη και θα βελτιώσει την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης ανώτατου επιπέδου. Η Ρωσία θα εργαστεί επίσης για να αλλάξει τους νόμους και να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για να επιτύχει τους στόχους της, είπε ο Πούτιν.

Τα υπάρχοντα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αγνοούν την ρωσική κουλτούρα

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του που τα υπάρχοντα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται λειτουργούν με «επιλεκτικούς» ή «προκατειλημμένους» τρόπους, ενδεχομένως αγνοώντας τη ρωσική κουλτούρα, επειδή συχνά εκπαιδεύονται να επιλύουν εργασίες χρησιμοποιώντας σύνολα δεδομένων μόνο στα αγγλικά ή σύνολα δεδομένων που είναι «βολικά» ή «ευνοϊκά» στους προγραμματιστές αυτών των μοντέλων.

Ως αποτέλεσμα, ένας αλγόριθμος μπορεί «να πει στη μηχανή ότι η Ρωσία, ο πολιτισμός μας, η επιστήμη, η μουσική, η λογοτεχνία απλά δεν υπάρχουν», είπε, οδηγώντας σε «ένα είδος κατάργησής μας στον ψηφιακό χώρο».

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή της τεχνολογίας ΑΙ

Οι αγγλόφωνες χώρες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην έρευνα τεχνητής νοημοσύνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τις πρώτες θέσεις σε μια κατάταξη με τον υψηλότερο αριθμό σημαντικών συστημάτων μηχανικής μάθησης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης του Στάνφορντ (HAI).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 16 σημαντικά συστήματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει οκτώ. Η Ρωσία έχει μόνο ένα, σύμφωνα με τον λογαριασμό της HAI και σχεδόν 300 προγραμματιστές αυτών των συστημάτων προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλοι 140 είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο τρεις προέρχονται από τη Ρωσία.

Οι ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη για την ανθρωπότητα έχουν διχάσει ακόμη και τους πιο αφοσιωμένους ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης και ορισμένοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι η τεχνολογία σε λάθος χέρια θα ήταν προβληματική.

Ο Τζέφρι Χίντον, ο Βρετανο-Καναδός ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», για παράδειγμα, έχει πει ότι ανησυχεί για τους «κακούς παίχτες» όπως ο Πούτιν. Ο Πούτιν, ωστόσο, λέει ότι το δυτικό μονοπώλιο στην τεχνητή νοημοσύνη είναι από την πλευρά του «απαράδεκτο και επικίνδυνο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ