- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όσκαρ Πιστόριους: Την Παρασκευή θα εξεταστεί η αποφυλάκιση υπό όρους
Ο παραολυμπιονίκης είχε καταδικαστεί το 2014 για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ
Όσκαρ Πιστόριους: Την Παρασκευή η αποφυλάκιση υπό όρους - Το 2014 είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ
Ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ πριν από δέκα χρόνια, θα εξεταστεί για πιθανή υπό όρους αποφυλάκιση την προσεχή Παρασκευή (24/11), μετά από σχετικό αίτημα του.
Η επιτροπή «θα εξετάσει την υπόθεση του Όσκαρ Πιστόριους την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023» στην Πρετόρια, ανακοίνωσε το Τμήμα Υπηρεσιών Φυλακών σε σημερινό δελτίο Τύπου, προσθέτοντας: «Θα καθορίσει εάν ο κρατούμενος είναι κατάλληλος για κοινωνική επανένταξη». Εάν εγκριθεί, η ημερομηνία αποδέσμευσης υπό όρους θα οριστεί από την ίδια επιτροπή.
Το πρώτο αίτημα απορρίφθηκε τον Μάρτιο
Τον Μάρτιο, το πρώτο αίτημα του 37χρονου είχε απορριφθεί, μετά από αβεβαιότητα σχετικά με το ποσοστό της ποινής φυλάκισης που είχε ήδη εκτίσει ο κρατούμενος. Η νοτιοαφρικανική νομοθεσία προβλέπει ότι ένας κατάδικος μπορεί, μόλις λήξει το ήμισυ της ποινής του, να λάβει απόλυση υπό όρους.
Οι σωφρονιστικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι δεν είχε εκτίσει το ήμισυ της ποινής του. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο αντέκρουσε αυτήν την εκδοχή, αποφασίζοντας τον περασμένο μήνα ότι η καταμέτρηση πρέπει να ξεκινήσει την ημερομηνία που ο καταδικασθείς δολοφόνος βρέθηκε για πρώτη φορά στη φυλακή.
Τη νύχτα της 13ης προς 14η Φεβρουαρίου 2013, ο Νοτιοαφρικανός αθλητής, σκότωσε τη σύντροφό του, το 29χρονο μοντέλο Ρίβα Στέενκαμπ, πυροβολώντας τη στην οικία τους στην Πρετόρια.
Ένα χρόνο νωρίτερα, ο έξι φορές παραολυμπιονίκης με το παρατσούκλι «Blade runner», είχε γράψει ιστορία συμμετέχοντες με αρτιμελείς αθλητές στα 400 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Η ποινή που του επιβλήθηκε
Ο Όσκαρ Πιστόριους καταδικάστηκε το 2014, πρωτοδίκως, σε πέντε χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά από δίκη αρκετών μηνών που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.
Το 2016 του επιβλήθηκε νέα ποινή φυλάκισης έξι ετών, μετά από έφεση που είχε προηγηθεί, ποινή που εξακολουθεί να θεωρείται επιεικής από την εισαγγελία.
Βάζοντας τέλος σε ένα μακρύ νομικό έπος, το Ανώτατο Εφετείο καταδίκασε τελικά τον Όσκαρ Πιστόριους, τον Νοέμβριο του 2017, σε 13 χρόνια και 5 μήνες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Υπόσχεση για αμερικανική στήριξη σε πιθανή εξέγερση
«Φρικτή και επικίνδυνη ιδέα», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί
Απόφαση ανοίγει τον δρόμο για μαζικές επιστροφές χρημάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες εισαγωγείς
Μονταρισμένο βίντεο με πολεμικά πλήγματα και σκηνές από videogame προκαλεί έντονες αντιδράσεις
Ο γιος του τελευταίου σάχη δηλώνει ότι ο διάδοχος του Χαμενεΐ θα στερείται νομιμότητας
Νεότερες γενιές, πιο παραδοσιακές αντιλήψεις - Η ερμηνεία των ειδικών
Συνεργασία Lloyd’s με ΗΠΑ για την ασφάλεια της ναυτιλίας
«Ακούμε τις εκρήξεις και προσπαθούμε να μαντέψουμε πόσο μακριά είναι και πού έπεσαν», λένε τρεις Ιρανοί που επέλεξαν να παραμείνουν στην Τεχεράνη
Η απάντηση του Λονδίνου στα αιτήματα των συμμάχων της
Το Παρίσι ξεκαθαρίζει ότι επιτρέπονται μόνο αμερικανικά υποστηρικτικά αεροσκάφη στη βάση Ιστρ
Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «Roaring Lion»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.