Κοσμος

Αποφυλακίζεται ο Όσκαρ Πιστόριους, 10 χρόνια μετά τη δολοφονία της φίλης του

Η πρώτη αντίδραση της μητέρας της Ρίβα Στέενκαμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Όσκαρ Πιστόριους
Ο Όσκαρ Πιστόριους (φωτογραφία αρχείου) © EPA/STRINGER

Όσκαρ Πιστόριους: Ελεύθερος υπό όρους ο πρώην παραολυμπιονίκης

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, ο πρώην παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους κέρδισε σήμερα την υπό όρους αποφυλάκισή του.

«Το τμήμα σωφρονιστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνει την υπό όρους αποφυλάκιση του κ. Όσκαρ Πιστόριους από τις 5 Ιανουαρίου 2024», αναφέρεται στην ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπηρεσιών, έπειτα από την απόφαση ad hoc επιτροπής στη φυλακή κοντά στην Πρετόρια όπου εκτίει την ποινή του ο Όσκαρ Πιστόριους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην παραολυμπιονίκης είχε δολοφονήσει τη φίλη του την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013. Η Στέενκαμπ βρισκόταν μέσα στο μπάνιο, όταν ο Πιστόριους άρχισε να πυροβολεί πολλές φορές από την άλλη πλευρά της πόρτας. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι την πέρασε για διαρρήκτη.

Ο 37χρονος σήμερα αθλητής, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νότιας Αφρικής το 2016 σε 13 χρόνια φυλάκισης.

Ο Όσκαρ Πιστόριους είχε ξακανάνει αίτηση για αναστολή της φυλάκισής του τον Μάρτιο, το οποίο είχε απορριφθεί επειδή δεν είχε συμπληρώσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης.

Η πρώτη αντίδραση της μητέρας της Στέενκαμπ

Η μητέρα της Ρίβα, Τζουν Στέενκαμπ, δεν αντιτάχθηκε στην αποφυλάκιση με εγγύηση, αλλά δήλωσε, με επιστολή που έστειλε στο συμβούλιο αναστολών, ότι αναρωτιέται αν τα «τεράστια προβλήματα θυμού» του Πιστόριους αντιμετωπίστηκαν πραγματικά στη φυλακή, προσθέτοντας ότι θα «ανησυχούσε για την ασφάλεια κάθε γυναίκας» που έρχεται τώρα σε επαφή μαζί του.

Η Τζουν επέλεξε να μην παραστεί στην ακρόαση για την αναστολή την Παρασκευή στη φυλακή Atteridgeville, κοντά στην Πρετόρια, λέγοντας: «Απλώς δεν μπορώ να συγκεντρώσω την ενέργεια να τον αντιμετωπίσω ξανά σε αυτό το στάδιο».

Η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ
Η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ © ΕPA/KIM LUDBROOK

Ο σύζυγός της και πατέρας της Ρίβα, Μπάρι, πέθανε νωρίτερα φέτος και η ίδια δήλωσε ότι η πίεση και για τους δύο ήταν τεράστια.

«Ο αγαπημένος μου Μπάρι άφησε αυτόν τον κόσμο εντελώς συντετριμμένος από τη σκέψη ότι απέτυχε να προστατεύσει την κόρη του... Η μόνη ελπίδα που του είχε απομείνει ήταν ότι ο Όσκαρ θα έβρισκε μέσα του το κουράγιο να πει τελικά την πλήρη αλήθεια» αναφέρεται στη δήλωση της κ. Στέενκαμπ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ