Κοσμος

Σε ψυχρό κλίμα η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο

Επίθεση του Τούρκου προέδρου προς το Ισραήλ: Έχει πολύ περισσότερους ομήρους στα χέρια του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία του Βερολίνου
Το παρασκήνιο του δείπνου εργασίας Σολτς-Ερντογάν © ΕΡΑ / FILIP SINGER

Σε ψυχρό κλίμα η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στο Ισραήλ λέγοντας ότι έχει πολύ περισσότερους ομήρους στα χέρια του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Βερολίνο και στην συνέχεια με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας και θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx1an3jm3teh)

Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ, τόνισε ο Ερντογάν

«Έχει το Ισραήλ επί του παρόντος πυρηνικά όπλα; Ναι, έχει, αλλά αν τους ρωτήσετε γι' αυτό, θα σας πουν πως δεν έχουν. Ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, επιτιθέμενος προς το Ισραήλ.

Για τους ομήρους ο τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όσον αφορά τον αριθμό τους, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στην άλλη πλευρά; Το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερους στα χέρια του».

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την τουρκική πλευρά, μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων, αναφέρεται: Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική.

Γερμανία: Σε ψυχρό κλίμα η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συναντά τον Γερμανό Πρόεδρο Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο © ΕΡΑ / FILIP SINGER

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι κάθε μέρα που δεν σταματά η αιματοχυσία είναι απώλεια για την ανθρωπότητα.

Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν από κοινού πως η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη για μια διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Μετά την εθιμοτυπική συνάντηση με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ακολούθησε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, για τις ουσιαστικές πολιτικές συνομιλίες.

Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Ερντογάν - Σολτς               

Η επίσκεψη επισκιάζεται από το χάσμα που έχουν προκαλέσει στις γερμανοτουρκικές σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος». Η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στην απάντηση που θα δώσει ο κ. Σολτς, ο οποίος, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, αποφάσισε να μην ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά «να συζητήσει με έναν δύσκολο αλλά σημαντικό εταίρο», ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx1aimi80n4h)

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονται το μεταναστευτικό και η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ