Κοσμος

Βίβιαν Σίλβερ: Εκατοντάδες Ισραηλινοί και Άραβες τίμησαν τη μνήμη της ακτιβίστριας που σκοτώθηκε από τη Χαμάς

Ήταν ιδρυτικό μέλος του κινήματος Women Wage Peace για την ειρήνη στην Παλαιστίνη

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίβιαν Σίλβερ: Εκατοντάδες Ισραηλινοί και Άραβες τίμησαν τη μνήμη της ακτιβίστριας που σκοτώθηκε από τη Χαμάς
Μέλη της Women Wage Peace θρηνούν για την ακτιβίστρια Vivian Silver, η οποία σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου © Getty Images / Alexi J. Rosenfeld

Βίβιαν Σίλβερ: Εκατοντάδες τίμησαν τη μνήμη της ακτιβίστριας που σκοτώθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου - Ήταν ιδρυτικό μέλος του κινήματος Women Wage Peace για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Εκατοντάδες άνθρωποι, συγγενείς και φίλοι της Βίβιαν Σίλβερ, Ισραηλινοί και Άραβες, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Γκεζέρ για να τιμήσουν τη μνήμη μιας γυναίκας «έξω από τα καθιερωμένα» και «φορέα ελπίδας», που σκοτώθηκε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Canadian Israeli peace activist Vivian Silver confirmed killed in Hamas attacks

Η οικογένειά της Βίβιαν Σίλβερ πίστευε αρχικά ότι η 74χρονη Καναδο-Ισραηλινή ακτιβίστρια για την ειρήνη, είχε απαχθεί και η Χαμάς την κρατούσε όμηρο στη Γάζα. Οι ελπίδες των συγγενών της γκρεμίστηκαν την Τρίτη, όταν οι ισραηλινές αρχές τους ανακοίνωσαν ότι τα λείψανά της βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν.

Τη δεκαετία του ’70 η Σίλβερ ζούσε στο κιμπούτς Γκεζέρ, στο κεντρικό Ισραήλ αλλά στη συνέχεια μετακόμισε στο Μπεέρι, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν ιδρυτικό μέλος του κινήματος Women Wage Peace (Οι Γυναίκες κάνουν ειρήνη) που προωθούσε την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Δεν ορφάνεψα μόνο εγώ, ορφάνεψαν οι πολλοί φίλοι σου, η χώρα που υιοθέτησες σε νεαρή ηλικία και ένα κίνημα, το κίνημα της ειρήνης», είπε ο γιος της, ο Γιόναταν Ζέιγκεν, στην τελετή που έγινε στο ύπαιθρο.

Son of peace activist feared kidnapped by Hamas speaks out

Το κιμπούτς όπου ζούσε η Σίλβερ είναι μια κοινότητα μη θρησκευτικού χαρακτήρα, αριστερών τάσεων, που ιδρύθηκε το 1946 ως συλλογικό αγρόκτημα. Όπως πολλοί από τους κατοίκους του, η Σίλβερ είχε Παλαιστίνιους και Άραβες φίλους, μία εκ των οποίων, η Γαντίρ Χάνι, μίλησε στην τελετή και αποκάλυψε ότι αντάλλαζαν μηνύματα μεταξύ τους ακόμη και τη στιγμή που οι ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στην κοινότητα.

«Μου είπες ότι ήσουν καλά, όμως άκουγες ήχους έξω από το παράθυρο του καταφυγίου… Περνούσαν τα λεπτά και στα επόμενα μηνύματα που έστειλα δεν έλαβα απάντηση», είπε με δάκρυα στα μάτια η Χάνι.

Η Σίλβερ συχνά παραλάμβανε ασθενείς από τη Γάζα, στους οποίους είχε δοθεί άδεια για να βγουν από τον θύλακα, και τους μετέφερε για νοσηλεία σε ισραηλινά νοσοκομεία. Το κίνημά της, το WWP, τόνισε ότι ήταν ο στυλοβάτης του και πίεζε την κυβέρνηση του Ισραήλ να αναζητήσει μια πολιτική λύση στην πολυετή σύγκρουσή της με τους Παλαιστίνιους.

Η Χάνι ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει το έργο της Σίλβερ. «Όλοι υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξε. Αν ήταν εδώ μαζί μας θα μας έλεγε να μην χάνουμε την ελπίδα και να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε όλοι μαζί. Κανείς δεν μπορεί να θάψει το όραμά της για ειρήνη», πρόσθεσε.

Στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπορούσε κανείς να διακρίνει Ορθόδοξους Εβραίους, βεδουίνους, γυναίκες με μαντίλες και πολλές άλλες ντυμένες στα άσπρα, με τη χαρακτηριστική γαλάζια ταινία του WWP.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ       

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ