Κοσμος

Τα fake news για την απόπειρα δολοφονίας του Μαχμούντ Αμπάς

Σε εξέλιξη και ο «πόλεμος» της προπαγάνδας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fake news η απόπειρα δολοφονίας του Παλαιστίνου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς ©EPA/ALAA BADARNEH / POOL

Μαχμούντ Αμπάς: Fake news η απόπειρα δολοφονίας του - Μεταδόθηκε από τουρκικά ΜΜΕ - Διαψεύσθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή και την Πρεσβεία στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της προπαγάνδας και των fake news που «συνοδεύουν» σταθερά κάθε πόλεμο, χωρίς να εξαιρείται η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, το απόγευμα της Τρίτης (7/11) κυκλοφόρησε μια «είδηση» ότι σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

Την ψευδή είδηση μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και το CNN turk, και έγινε αναπαραγωγή από πολλά ελληνικά site.

Ωστόσο, το τουρκικό δημοσίευμα δεν υιοθετήθηκε από κανένα έγκριτο διεθνές μέσο ενημέρωσης (ούτε αραβόφωνο), αντίθετα διενεργήθηκε προσπάθεια διασταύρωσης μιας τόσο σοβαρής πληροφορίας.

Τα fake news για την απόπειρα δολοφονίας του Μαχμούντ Αμπάς

Εκείνοι που δημοσίευσαν την ψευδή είδηση χρησιμοποίησαν και ένα βίντεο, που υποτίθεται ότι έδειχνε τη στιγμή της απόπειρας δολοφονίας του Μαχμούντ Αμπας, την ώρα που βρισκόταν μέσα στο θωρακισμένο όχημά του.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, υποτίθεται ότι είχε διενεργηθεί ένοπλη επίθεση στο προεδρικό κονβόι αυτοκινήτων στη Ραμάλα. Μάλιστα, υποτίθεται ότι από τα πυρά έπεσε νεκρός ένας από τους σωματοφύλακες του Αμπάς.

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Τόσο η «είδηση» ήταν ψευδής, όσο και το βίντεο, στο οποίο καταγράφεται -σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- ανταλλαγή πυρών μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών και Παλαιστίνιων αστυνομικών.

Τα δημοσιεύματα διέψευσε αρχικά με ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ αργότερα ακολούθησε και σχετική ανακοίνωση της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Στς ανακοινώσεις επισημαίνεται ότι τέτοιο συμβάν δεν συνέβη ποτέ.

Λίγο αργότερα η αρχική ανάρτηση του βίντεο από κάποιους λογαριασμούς στο Χ «κατέβηκε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwsrjstz0l1t) Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwst4sgfmnwp)

H συνάντηση Αμπάς με Μπλίνκεν

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή -συναντήθηκε με τον Αμπάς στη Ραμάλα, ενώ μετέβη και στην Τουρκία- δήλωσε πριν από δύο 24ωρα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο μέλλον της Λωρίδας της Γάζας.

Το Reuters σχολίαζε ότι ο Μπλίνκεν προσπαθεί να ξεκινήσει συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την πλήρη καταστροφή της Χαμάς που το Ισραήλ λέει ότι είναι ο στόχος της.

Ο Αμπάς τόνισε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι η Γάζα είναι «αναπόσπαστο μέρος» του κράτους που θέλουν οι Παλαιστίνιοι, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οποιοσδήποτε ρόλος της Παλαιστινιακής Αρχής στη διακυβέρνηση της Γάζας θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης στη σύγκρουση δεκαετιών.

«Θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης που περιλαμβάνει όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Αμπάς σύμφωνα με το WAFA. 

Η συνάντηση στη Ραμάλα διήρκεσε περίπου μία ώρα, ωστόσο δεν έγιναν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

H στάση του Ισραήλ για τη Γάζα

Σήμερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι στο ζήτημα της επόμενης μέρας στη Γάζα, την ευθύνη της ασφάλειας θα έχει το Ισραήλ.

«Επ' αόριστον θα έχουμε την ευθύνη για τη συνολική ασφάλεια γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει όταν δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, και αυτό που βλέπουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε βαθμό που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ