Μέτρα για να διασφαλιστεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ζητούν οι Ευρωπαίοι
Έκκληση προς τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων
Ισραήλ: Η Ευρώπη για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη διευκόλυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας
Την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στα συμπεράσματά του για τη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για «συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες». Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι υπήρξε σθεναρή έκκληση από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες προς τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους χωρίς προϋποθέσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τον «υπαρκτό» κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης και αναγνώρισαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μέσω συνεργασίας με χώρες της περιοχής, ιδίως την Αίγυπτο.
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Η Δημοκρατία στο Ισραήλ δέχεται επίθεση»
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατία που δέχεται επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση και πρόσθεσε ότι αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Χαμάς βλάπτει τον Παλαιστινιακό λαό και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας «γρήγορα» και «απρόσκοπτα», σημειώνοντας ότι βοήθεια της ΕΕ, 56 τόνων, έχει ήδη παραδοθεί στη Γάζα και ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν κι' άλλα αεροσκάφη με ευρωπαϊκή βοήθεια στην Αίγυπτο. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα στα 75 εκατ. ευρώ και επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει καμία αντίφαση" μεταξύ της ένδειξης αλληλεγγύης προς το Ισραήλ και της προσπάθειας που γίνεται να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Περνώντας στο θέμα της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει τις εργασίες του, με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως το τέλος του έτους.
Πολλοί ηγέτες έκαναν σαφές ότι βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη της Ουκρανίας με άλλα 50 δισεκ. ευρώ, επεσήμανε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ όπως είπε, οι αμέσως επόμενες προτεραιότητες είναι να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέσω του ταμείου αλληλεγγύης.
Η διαφωνία για «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις»
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η μάχη των λέξεων επικρατούσε έως αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο των «27», με τα κράτη-μέλη να διαφωνούν για το εάν θα ζητήσουν «ανθρωπιστικές παύσεις» -κάτι που αναφέρεται στην κατάπαυση πυρός για τη δημιουργία διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα- ή «ανθρωπιστική παύση».
Αυτό συμβαίνει διότι κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία δεν δέχονται τη φρασεολογία «ανθρωπιστική παύση», διότι κάτι τέτοιο θα είχε τη σημασία της εκεχειρίας και είναι σαν να αναιρείται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό όπως τονίζεται στο διεθνές δίκαιο. Με βάση το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων, εικάζεται ότι θα γίνεται αναφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις, φράση που δείχνει κάτι πιο προσωρινό. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, το άλλο κρίσιμο θέμα της Συνόδου, έγινε μία στρατηγική συζήτηση. Ωστόσο, στο κομμάτι που αφορά στα τρομοκρατικά χτυπήματα, στις Βρυξέλλες και στη Γαλλία, υπογραμμιστηκε η ανάγκη για καταπολέμηση των διακινητών και η συνεργασία με τρίτες χώρες, κάτι που συνδέεται με τις επιστροφές.
Η λύση των δύο κρατών ξανά στο προσκήνιο
Η λύση δύο κρατών είναι το πλαίσιο που προτείνεται για να λυθεί η χρόνια αυτή αιματηρή διαμάχη και προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε αυτό του Ισραήλ. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερα ακανθώδη ζητήματα:
Σύνορα:
Βασικό και κύριο να συμφωνήσουν πού θα χαραχτούν τα σύνορα τους. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει με βάση τα σύνορα του 1967. Αλλά, στη δυτική όχθη το Ισραήλ έχει αυξήσει τον εποικισμό και αυτό θεωρητικά καθιστά ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος μικρότερο ή τη διάσπασή του σε μικρότερα τμήματα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε βρεθεί το ενδεχόμενο το Ισραήλ να κρατήσει ένα μέρος του εδάφους αυτού και να παραχωρήσει σε αντάλλαγμα ένα άλλο στους Παλαιστινίους.
Ιερουσαλήμ:
Δεύτερο ζήτημα είναι τι θα γίνει με την Ιερουσαλήμ. Και οι δύο πλευρές τη διεκδικούν ως πρωτεύουσα, αλλά είναι δύσκολος ο διαχωρισμός γιατί οι εβραϊκοί, μουσουλμανικοί και χριστιανικοί ιεροί τόποι είναι ο ένας δίπλα ή μέσα στον άλλον.
Πρόσφυγες:
Τρίτο ζήτημα τι θα γίνει με τους παλαιστινίους που εκτοπίστηκαν ή εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Αν επιστρέψουν -η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για τουλάχιστον 5 εκατομμύρια- θα μπορούσαν να αλλοιώσουν δημογραφικά τον εβραϊκό χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους που είναι και ο πυρήνας της λύσης των δύο κρατών.
Ασφάλεια:
Και τέταρτο πρέπει και οι δύο να νιώθουν ασφαλείς: Οι Παλαιστίνιοι ότι δεν θα τεθούν υπό νέα κατοχή και το Ισραήλ ότι δεν θα απειλείται υπαρξιακά, όπως γίνεται στην προκειμένη περίπτωση με την παρουσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στο Ισραήλ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ είχε μιλήσει πρόσφατα για τον πατέρα του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.