- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας - Μόλις 17 φορτηγά πέρασαν σήμερα στη Ράφα
Το Ιράν προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «ανεξέλεγκτη» στη Μέση Ανατολή
Λωρίδα της Γάζας: Η μεταφορά ανθρωπιστική βοήθειας, η προειδοποίηση Νετανιάχου στην Αίγυπτο και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Ιράν περί «πυριτιδαποθήκης» στη Μέση Ανατολή
Σε «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα, έφτασε νέα αυτοκινητοπομπή 17 φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ φέρεται να έχει κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς του στον παλαιστινιακό θύλακα, σε απάντηση για την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «ανεξέλεγκτη» στη Μέση Ανατολή.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξήσαμε τις επιθέσεις μας» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι «δεκάδες μαχητές της Χαμάς» σκοτώθηκαν. Πλήγματα στόχευσαν κυρίως την πόλη της Ράφας, στον νότο, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, και την πόλη της Γάζας, στον βορρά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. «Κοιμόμασταν στο σπίτι, ξυπνήσαμε όταν τα παράθυρα έσπασαν και έπεσαν τούβλα. Γλιτώσαμε από θαύμα», είπε μια επιζήσασα, η Ομ 'Αχμαντ Αμπου Σαντζάρ, στη Ράφα.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άλλη εστία έντασης, το βόρειο Ισραήλ, όπου αυξάνονται οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του στρατού και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, η οποία έχει τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο, και είναι σύμμαχος της Χαμάς, ενώ οι κάτοικοι εκκενώνουν την περιοχή των συνόρων και από τις δύο πλευρές. Η Χεζμπολάχ θα έκανε το «λάθος της ζωής της» αν έμπαινε σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, προειδοποίησε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια πρώτη αυτοκινητοπομπή 20 φορτηγών έφθασε χθες Σάββατο. Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζονται 100 φορτηγά την ημέρα για να ικανοποιούνται βασικές ανάγκες των κατοίκων στη Γάζα. Σήμερα επίσης, έξι δεξαμενές καυσίμων αποθηκευμένων στον τερματικό σταθμό της Ράφας παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών. Η έλλειψη καυσίμων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των θερμοκοιτίδων όπου παραμένουν περισσότερα από 120 πρόωρα νεογνά, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης και η ανθρωπιστική κατάσταση στο έδαφος είναι «καταστροφική». Στην πόλη Χαν Γιούνις, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 60 τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν ένα καφέ και καταστήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Στη Ράφα, δεκάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά μπροστά από ένα αρτοποιείο ή περίμεναν να γεμίσουν μπιτόνια με νερό, ενώ άλλοι έψαχναν στα ερείπια κατεστραμμένων σπιτιών. Στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, τα πτώματα πολλών παιδιών κείτονταν στο γεμάτο αίματα δάπεδο ενός νεκροτομείου.
«Η κατάσταση μπορεί να γίνει "ανεξέλεγκτη" στη Μέση Ανατολή» προειδοποιεί το Ισραήλ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «ανεξέλεγκτη» στη Μέση Ανατολή εάν οι δύο χώρες «δεν τερματίσουν αμέσως τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα. Σήμερα η περιοχή είναι σαν πυριτιδαποθήκη... Θα ήθελα να προειδοποιήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό καθεστώς ότι εάν δεν βάλουν αμέσως τέλος στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα, όλα είναι πιθανά ανά πάσα στιγμή και η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν από την Τεχεράνη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διεθνής κοινότητα φοβάται τυχόν διάχυση του πολέμου που άρχισε στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, και μια μεγαλύτερη ανάμιξη κυρίως της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων στην περιοχή για να αποτρέψουν μια γενικευμένη ανάφλεξη. Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε ότι «οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός στη συνέχιση της σύγκρουσης, της γενοκτονίας, της σφαγής και του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μπορεί να έχει βαριές συνέπειες» για την περιοχή και «κατά των συμφερόντων των επιτιθέμενων χωρών».
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι, πυροβολήθηκαν, κάηκαν ζωντανοί ή ακρωτηριάστηκαν την ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4.651 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τους συνεχείς βομβαρδισμούς που πραγματοποιούνται ως αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στο Ισραήλ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.