Κοσμος

Nokia: Προς απόλυση 14.000 άτομα για να αντιμετωπιστεί το «ασθενέστερο περιβάλλον της αγοράς»

Η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει στην εταιρεία τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nokia: Προς απόλυση 14.000 άτομα για να αντιμετωπιστεί το «ασθενέστερο περιβάλλον της αγοράς»
Nokia: Προς απόλυση 14.000 εργαζόμενοι © EPA/ETIENNE LAURENT

Nokia: Προς απόλυση 14.000 εργαζόμενοι - Η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει στην εταιρεία τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ

Η Nokia πρόκειται να απολύσει έως και 14.000 εργαζομένους σε μια μεγάλη προσπάθεια περικοπής κόστους για να αντιμετωπίσει ένα «ασθενέστερο» περιβάλλον της αγοράς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Ο φινλανδικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας, σημαντικός πάροχος εξοπλισμού 5G που απασχολεί 86.000 άτομα, ανακοίνωσε την κίνηση αυτή στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης που θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της σε 72.000 έως 77.000.

Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει τις δαπάνες προσωπικού κατά 10% έως 15% και να εξοικονομήσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ (421,4 εκατ. δολάρια) μόνο το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας.

Συνολικά, δήλωσε ότι οι μειώσεις αναμένεται να μειώσουν το κόστος της Nokia έως και 1,2 δισ. ευρώ (σχεδόν 1,3 δισ. δολάρια) σωρευτικά μέχρι το τέλος του 2026. Η Nokia δήλωσε ότι θα «ενεργήσει γρήγορα» για να προβεί σε αλλαγές.

«Οι πιο δύσκολες επιχειρηματικές αποφάσεις είναι αυτές που επηρεάζουν τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πέκα Λούντμαρκ στην ανακοίνωση. «Έχουμε εξαιρετικά ταλαντούχους υπαλλήλους στη Nokia και θα υποστηρίξουμε όλους όσους επηρεάζονται από αυτή τη διαδικασία».

Οι πωλήσεις της Nokia μειώνονται δραστικά

Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα που η Nokia ανακοίνωσε χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είπε ότι οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, καθώς «η μακροοικονομική αβεβαιότητα και τα υψηλότερα επιτόκια συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις δαπάνες των φορέων εκμετάλλευσης».

Οι πωλήσεις δικτύων κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 19% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πρόσθεσε η εταιρεία, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης του 5G σε αγορές όπως η Ινδία.

Αυτή την εβδομάδα, η σουηδική ανταγωνίστρια Ericsson προειδοποίησε επίσης ότι οι πωλήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα είναι πιθανότατα χαμηλότερες από το συνηθισμένο, επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις της Nokia για «δύσκολο περιβάλλον και μακροοικονομική αβεβαιότητα».

Ωστόσο, η Nokia διατήρησε τις προοπτικές της για το 2023, προβλέποντας πωλήσεις μεταξύ 23,2 και 24,6 δισ. ευρώ (24,4 και 25,9 δισ. δολάρια) για το σύνολο του έτους.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελκυστικότητα των αγορών μας», δήλωσε ο Πέκα Λούντμαρκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ