Κοσμος

«Μη ρεαλιστική η μετακίνηση 1 εκατ. Παλαιστινίων σε 24 ώρες»: Οι αντιδράσεις για την εκκένωση της Γάζας

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες»

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας
Άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας © EPA/MOHAMMED SABER

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, διεθνείς οργανώσεις και χώρες-σύμμαχοι της Παλαιστίνης προειδοποιούν για την εκκένωση της Γάζας

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού προς τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν εντός 24 ωρών την περιοχή εν αναμονή της χερσαίας εισβολής.

Πέρα από τους «παραδοσιακούς» αραβόφωνους και μη συμμάχους της Παλαιστίνης, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις διεθνών οργανώεσων: η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Γάζα μετατρέπεται σε «τρύπα της κόλασης», ο ίδιος ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είναι αδύνατον να απομακρυνθούν ευάλωτοι ασθενείς. 

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την απομάκρυνση 1 εκατ. Παλαιστινίων μέσα σε μια μέρα, ενώ διεθνείς ηγέτες από χτες ζητούν να εξασφαλιστεί η προστασία των αμάχων.

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος -παραδοσιακή διαμεσολαβήτρια μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης - και η Ιορδανία βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς καλούνται να κρατήσουν τις ισορροπίες, ενώ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τεράστιο κύμα Παλαιστίνιων προσφύγων.

Ο Αμπάς συνέκρινε τους εκτοπισμούς στη Γάζα με την εξορία των Παλαιστινίων το 1948

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε σήμερα εναντίον του μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων, τον οποίο συνέκρινε με την εξορία του 1948.

Ο Αμπάς «απορρίπτει πλήρως τη μετακίνηση» των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας «επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με μια δεύτερη Νάκμπα (καταστροφή στα αραβικά) για το λαό μας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το Wafa, αναφερόμενος στους περίπου 760.000 Παλαιστινίους που διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στη διάρκεια του πολέμου του 1948 και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Αίγυπτος και Ιορδανία απέναντι σε προσφυγικό κύμα

Η Αίγυπτος, η μοναδική χώρα εκτός του Ισραήλ που διαθέτει πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: να ανοίξει τα σύνορά της για τους Παλαιστίνιους, διακινδυνεύοντας το ενδεχόμενο το Ισραήλ να μην τους επιτρέψει ποτέ να επιστρέψουν στη Γάζα, ή να τους αφήσει κάτω από τις ισραηλινές βόμβες;

Σημειώνεται ότι το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό έπειτα από τρεις ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Αν οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας, από τους οποίους το Ισραήλ ζήτησε να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα - περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι-- εγκαταλείψουν την περιοχή, θα πρόκειται για μεγαλύτερο όγκο προσφύγων από αυτόν του 1948, όταν εγκατέλειψαν τις εστίες τους περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι.

Χθες Πέμπτη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι τόνισε ότι οι κάτοικοι της Γάζας «πρέπει να παραμείνουν στη γη τους».

Ο βασιλίας Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, άλλη χώρα της περιοχής, απέρριψε σήμερα «την εξαγωγή της κρίσης στις γειτονικές χώρες και την επιδείνωση του ζητήματος των Παλαιστίνιων προσφύγων», οι οποίοι είναι ήδη περίπου 6 εκατ. σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το ένα τρίτο στη χώρα του.

Κατά συνέπεια η βασική ανησυχία της Αιγύπτου και της Ιορδανίας αυτή τη στιγμή είναι να συγκεντρώσουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Αμάν, κοντά στο Μεγάλο Τζαμί Χουσέιν, έπειτα από έκκληση των ιορδανών Αδελφών Μουσουλμάνων και οργανώσεων της αριστεράς και της νεολαίας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται επιτόπου.

Το Γερμανικό Πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου πως δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν διαδηλωτές που προσπάθησαν να φθάσουν στην περιοχή των συνόρων με τη Δυτική Όχθη. Βίντεο που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya δείχνει αστυνομικούς να εκτοξεύουν δακρυγόνα για να απωθήσουν διαδηλωτές.

Η ιορδανική εφημερίδα Al-Ghad ανέφερε πως εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνονται με αυτοκίνητα και περπατώντας προς την περιοχή των συνόρων με τη Δυτική Όχθη. Το ιορδανικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε χθες πως δεν θα επιτραπούν διαδηλώσεις στα σύνορα.

Μπορέλ: «Μη ρεαλιστική» η μετακίνηση 1 εκατ. Παλαιστινίων σε 24 ώρες

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι είναι «μη ρεαλιστική» η προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα στο νότιο τμήμα του θύλακα μέσα σε 24 ώρες.

«Σίγουρα, οι άμαχοι πρέπει να προειδοποιούνται για επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά είναι απολύτως μη ρεαλιστικό ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν σε 24 ώρες», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ύστερα από συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών η Κίνα

Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο σωστός τρόπος επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης είναι να προχωρήσει η «λύση δύο κρατών» και να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν τον προσήκοντα ρόλο τους στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», είπε ο Γουάνγκ Γι.

Και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και Παλαιστίνιους μαχητές.

Λευκός Οίκος: Δύσκολο εγχείρημα η εκκένωση της Γάζας

Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Είναι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC.

«Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί προσπαθούν να το κάνουν - να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός στόχος τους», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση αμάχων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Προφανώς, δεν θέλουμε να δούμε κανέναν άμαχο να τραυματίζεται», ανέφερε αργότερα σε άλλη συνέντευξή του στο CNN. «Υποστηρίζουμε την ασφαλή διέλευση από τη Γάζα και σίγουρα αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινούνται με ασφάλεια μέσα στη Γάζα».

«Οι Παλαιστίνιοι, είναι και αυτοί επίσης θύματα. Δεν το ζήτησαν αυτό. Δεν κάλεσαν τη Χαμάς και είπαν, ξέρετε, "Πηγαίνετε να πλήξετε το Ισραήλ"».

Πούτιν: Οι απώλειες αμάχων από μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα ήταν απαράδεκτες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα είχε αποτέλεσμα ένα επίπεδο απωλειών αμάχων που θα ήταν «απολύτως απαράδεκτο».

Ο Πούτιν, ο οποίος μιλούσε από το Μπισκέκ του Κιργιστάν, είπε πως η χρήση βαρέος οπλισμού σε περιοχές κατοικιών «εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές».

«Και το πιο σημαντικό, οι απώλειες αμάχων θα είναι πλήρως απαράδεκτες. Τώρα το κυριότερο πράγμα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε.

Mάλιστα, συνέκρινε την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό με την πολιορκία της σοβιετικής πόλης Λένινγκραντ από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οργισμένος ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος Ράφα στην Αίγυπτο, μετά την άφιξη του πρώτου αεροπλάνου που μεταφέρει τουρκική βοήθεια στην Αίγυπτο.

Σε ομιλία στη Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στη Γάζα σε συνεργασία με την Αίγυπτο και πως οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις επαφές για την απελευθέρωση ομήρων και την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία ανέφερε πως ο Ερντογάν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την ανθρωπιστική κατάσταση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα.

Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν πως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πως οι δυτικές χώρες πρέπει να κάνουν βήματα για να μειώσουν τις εντάσεις, όπως ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

O Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος είπε ότι παρουσιάστηκε στο Ισραήλ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «αλλά και ως Εβραίος».

«Τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε 'Παρουσιάζομαι στην περιοχή ως μουσουλμάνος'; Κοιτάξτε, δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε έναν Εβραίο, έναν Τούρκο, έναν άλλο. Πρέπει κατ΄αρχάς να προσεγγίζουμε τον άλλον ως ένα ανθρώπινο ον», είπε.

«Δεν βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά που έγιναν μάρτυρες, μητέρες;» συνέχισε ο Ερντογάν ενώπιον ενός φόρουμ αρχηγών κρατών και εκπροσώπων από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν προσεγγίζουμε ποτέ τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο», επέμεινε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποστολή ενός αεροπλανοφόρου ανοικτά του Ισραήλ ενώ η Τουρκία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Γάζας στη Ράφα της Αιγύπτου.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η εντολή του Ισραήλ στους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια μέσα σε 24 ώρες ενόψει της σχεδιαζόμενης χερσαίας επίθεσής του είναι «εντελώς απαράδεκτη», απάνθρωπη και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το να αναγκάζεις 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα --που έχουν υποστεί αδιακρίτως βομβαρδισμούς για μέρες και που στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα τρόφιμα-- να μετακινηθούν σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Περιμένουμε από το Ισραήλ να πάρει πίσω αυτό το σοβαρό λάθος και να σταματήσει επειγόντως τις ανηλεείς ενέργειές του εναντίον της Γάζας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Για έγκλημα κάνει λόγο ο Αραβικός Σύνδεσμος

Η εντολή που έδωσε το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί «αναγκαστική μετακίνηση» και αποτελεί «έγκλημα», κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Ο γενικός γραμματέας του παναραβικού οργανισμού εκτίμησε επίσης ότι «αυτό που διαπράττει το Ισραήλ δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση σχεδιασμένη ή μελετημένη για την εκρίζωση των ομάδων που ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον του αλλά μια φρικτή πράξη εκδίκησης (...) για να τιμωρήσει τους ανυπεράσπιστους αμάχους στη Γάζα», σε έκτακτο μήνυμά του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

UNRWA (ΟΗΕ): «Φρίκη» το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλα τα κράτη να επιμείνουν στην πλήρη τήρηση του ανθρωπιστικού δικαίου στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Απευθύνουμε παγκόσμια έκκληση, μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση από κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως εκείνα με επιρροή, να επιμείνουν για την πλήρη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα.

Το γραφείο του ΟΗΕ επανέλαβε τις εκκλήσεις στο Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Αυτή η εντολή επηρεάζει περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν με ελάχιστα ή καθόλου μέσα μεταφοράς και με σχεδόν καθόλου εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, εν μέσω συνέχισης των εχθροπραξιών», είπε η Σαμντασάνι.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σημείωσε επίσης μια αύξηση της αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής ρητορικής μίσους σε όλο τον κόσμο, προσέθεσε.

«Καλούμε τους πολιτικούς και τους υπόλοιπους ηγέτες να μιλήσουν ανοιχτά, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, εναντίον αυτής της ρητορικής, και να λάβουν σαφή μέτρα για να σταματήσουν οποιαδήποτε υποστήριξη εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους που αποτελεί παρακίνηση σε διάκριση, εχθρότητα ή βία», δήλωσε η Σαμντασάνι.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χαρακτήρισε «φρικτή» τη δήλωση του Ισραήλ που κάλεσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε 24 ώρες και είπε πως ο θύλακας μετατρέπεται γρήγορα σε «κολαστήριο».

«Το κάλεσμα από τις Ισραηλινές Δυνάμεις να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι που ζουν στη βόρεια Γάζα μέσα σε 24 ώρες είναι φρικτό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φιλίπ Λαζαρίνι, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

«Η κλίμακα και η ταχύτητα της υπό εξέλιξη ανθρωπιστικής κρίσης είναι τρομακτική. Η Γάζα μετατρέπεται γρήγορα σε κολαστήριο και βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.