Κοσμος

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στο Ισραήλ: Στους 1.354 οι νεκροί - Χιλιάδες τραυματίες

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας με υψωμένα τα χέρια φωνάζει μπροστά από συντρίμμια σπιτιού στη Γάζα
Ισραήλ - Νέος απολογισμός νεκρών και τραυματιών © Getty Images / Ashraf Amra/Anadolu

Ισραήλ: Ο νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τους 1.354, όπως ανέφερε σήμερα το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μετά τον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών βομβαρδισμών σε αυτή την παλαιστινιακή περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος.

«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους 1.354 και ο αριθμός των τραυματιών τους 6.049», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση, πέντε ημέρες μετά τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που σφυροκοπά από το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας. Προηγούμενος απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε την αυγή έκανε λόγο για περίπου 1.200 νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «χερσαίο ελιγμό» στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο. «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.

«Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί»,  πρόσθεσε ο αξιωματικός. «Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί», συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η «εξάλειψη» της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε εξάλλου. «Αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους υψηλόβαμους ηγέτες τους, όχι μόνον στη στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους κυβερνητικούς τους αξιωματούχους ως τον (Γιάχια) Σινουάρ (σ.σ.: ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα). Αυτοί εμπλέκονται άμεσα» στη φονική επίθεση του Σαββάτου, που συγκλόνισε το Ισραήλ και λόγω της βαρβαρότητάς της, κατέληξε ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Ο οικονομικός αντίκτυπος από την επίθεση της Χαμάς

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαρακτήρισε σήμερα «θλιβερή» τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς και εκτίμησε ότι αυτή απειλεί να αμαυρώσει την ήδη «χλιαρή» παγκόσμια οικονομική προοπτική.

«Παρακολουθούμε στενά πώς εξελίσσεται η κατάσταση, πώς επηρεάζει, κυρίως τις πετρελαϊκές αγορές», είπε η Γκεοργκίεβα και επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και στις αντιδράσεις των αγορών, αλλά είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τον οικονομικό αντίκτυπο. «Με λίγα λόγια, αυτό είναι ένα νέο σύννεφο στον όχι και ασφαλέστερο ορίζοντα για την παγκόσμια οικονομία, ένα νέο σύννεφο που σκοτεινιάζει τον ορίζοντα και, φυσικά, που δεν χρειαζόταν», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου κατά τις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τελεσίγραφο από τον υπ. Ενέργειας του Ισραήλ

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Ίσραελ Κατς, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης, ούτε ανθρωπιστική βοήθεια, όσο το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο από το Ισραήλ.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του. Περίπου 150 Ισραηλινοί, ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα έχουν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας αφού ορκίσθηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, υπεύθυνο για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Κατά την έκτη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στους δύο εχθρούς που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, απ' όπου εκτοξεύθηκαν ομοβροντίες ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ. Όλα αυτά μερικές ώρες πριν από την άφιξη στο Ισράηλ του επικεφαλης της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για μια επίσκεψη υποστήριξης προς το σύμμαχο των ΗΠΑ. «Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του στο πλαίσιο της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που σχημάτισε επίσης χθες με τον Μπένι Γκαντζ, έναν από τους κύριους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Η Χαμάς είναι ο Νταές (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Νταές», πρόσθεσε αφού χαρακτήρισε την επίθεση «αγριότητα πρωτοφανή μετά το Ολοκαύτωμα». Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανάπαυσης για τους εβραίους, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ με οχήματα, αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα, και σκότωσαν περισσότερους από 1.000 αμάχους μέσα στο δρόμο, στα σπίτια τους ή σε ένα ρέιβ πάρτυ, σπέρνοντας τον τρόμο κάτω από μια βροχή ρουκετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για το Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ