Κοσμος

Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει δεύτερη παρτίδα λυμάτων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Οι αντιδράσεις της Κίνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιχθυοπωλείο στην Ιαπωνία
© Unsplash

Φουκουσίμα: Συνεχίζεται η απόρριψη λυμάτων από το εργοστάσιο - Οι αντιδράσεις της Κίνας

Η Ιαπωνία θα αρχίσει να απελευθερώνει μια δεύτερη παρτίδα λυμάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης, μια άσκηση που εξόργισε την Κίνα και άλλους όταν ξεκίνησε τον Αύγουστο.

Στις 24 Αυγούστου, η Ιαπωνία άρχισε να απορρίπτει στον Ειρηνικό μέρος των 1,34 εκατ. τόνων λυμάτων που έχουν συγκεντρωθεί από τότε που ένα τσουνάμι κατέστρεψε την εγκατάσταση το 2011.

«Οι επιθεωρήσεις μετά την πρώτη απόρριψη έχουν ολοκληρωθεί ... Η (δεύτερη) απόρριψη θα ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου», δήλωσε την Πέμπτη η Tokyo Electric Power (Tepco).

Αντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία

Η Κίνα απαγόρευσε όλες τις ιαπωνικές εισαγωγές θαλασσινών μετά την πρώτη απελευθέρωση, η οποία έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου, παρά την επιμονή του Τόκιο ότι η επιχείρηση δεν ενέχει κανένα κίνδυνο.

Η Ρωσία, της οποίας οι σχέσεις με την Ιαπωνία είναι επίσης ψυχρές, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα της απαγόρευσης των θαλασσινών.

Στην πρώτη φάση, περίπου 7.800 τόνοι νερού απελευθερώθηκαν στον Ειρηνικό από το προγραμματισμένο σύνολο των 1,34 εκατομμυρίων τόνων, που ισοδυναμεί με περισσότερες από 500 ολυμπιακές πισίνες.

Η Tepco λέει ότι το νερό έχει φιλτραριστεί από όλα τα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, το οποίο βρίσκεται εντός των ασφαλών επιπέδων. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από την ατομική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η Κίνα κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι χρησιμοποιεί τον ωκεανό σαν "υπόνομο", κατηγορίες που επανέλαβε στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος Μανασσή Σογκαβάρε, ο οποίος έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με το Πεκίνο.

Η απελευθέρωση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί χώρος για να αρχίσει τελικά η απομάκρυνση των άκρως επικίνδυνων ραδιενεργών καυσίμων και υπολειμμάτων από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ