Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο το 2023
Συνολικά 186.000 μετανάστες έφτασαν στη νότια Ευρώπη
ΟΗΕ: Τα στοιχεία για νεκρούς ή αγνοούμενους μετανάστες στη Μεσόγειο το 2023
Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι όταν επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη από την αρχή του έτους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Την 24η Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι καταμετρήθηκαν ως νεκροί ή αγνοούμενοι το 2023. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση δύο τρίτων, σε σύγκριση με 1.680 ανθρώπους την ίδια περίοδο το 2022», δήλωσε η Ρούβεν Μενικντιουέλα, η διευθύντρια του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο.
«Χάνονται και ζωές στην ξηρά, μακριά από την προσοχή του κόσμου», επέμεινε. «Το ταξίδι από τη δυτική ή την ανατολική Αφρική και το Κέρας της Αφρικής προς τη Λιβύη και τα σημεία αναχώρησης στην ακτή παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο», ανέφερε. «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ταξιδεύουν από τις χερσαίες οδούς της υποσαχάριας Αφρικής κινδυνεύουν με θάνατο και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε στάδιο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, από την 1η Ιανουαρίου έως την 24η Σεπτεμβρίου 2023, συνολικά 186.000 μετανάστες έφτασαν στη νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα), εκ των οποίων οι 130.000 στην Ιταλία, «μια αύξηση 83% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσον αφορά τις χώρες αναχώρησης, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023, περισσότεροι από 102.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τυνησία και 45.000 από τη Λιβύη. Από αυτούς, 31.000 διασώθηκαν στη θάλασσα ή το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν αναχαιτίστηκε και αποβιβάστηκαν στην Τυνησία και 10.600 στη Λιβύη, πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάλυση του Economist
Οι 27 και τα κράτη μέλη της Mercosur άρχισαν διαπραγματεύσεις το 1999
Δραπέτευσε τον Δεκέμβριο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης στη Νορβηγία
Η 33χρονη παρασύρθηκε από SUV και σύρθηκε για περίπου ένα τετράγωνο
Το όχημα έπεσε ανεξέλεγκτα πάνω στα παιδιά
Πάνω από 800 απαγχονισμοί ήταν προγραμματισμένοι για τις επόμενες μέρες
Η προοπτική στρατιωτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ μοιάζει πλέον πιο μακρινή
O βραβευμένος σκηνοθέτης για τις φονικές διαδηλώσεις στο Ιράν
Χαροπαλεύει ο οδηγός του λεωφορείου ο οποίος απεγκλωβίστηκε τελευταίος από τα σωστικά συνεργεία
«Ξεκινάει μια πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Με αφορμή το Starlink Wi-Fi στα αεροπλάνα
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί τους», έγραψε η τραγουδίστρια
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρθε το 2022
Η δράση τους περιλαμβάνει «πράξεις αμιγούς και άσκοπης βίας που στόχευαν ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν»
Mία ημέρα μετά την κίνηση της
Για τη μια εκ των δυο παραδέχεται εν μέρει την ενοχή του
Νέες λεπτομέρειες τρεις μήνες μετά το θεαματικό χτύπημα
Χιλιάδες χρήστες ανέφεραν προβλήματα στη λειτουργία του
Αφόρητη πίεση από την Ουάσιγκτον προς την Κοπεγχάγη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.