Κοσμος

Κινητός κινηματογράφος στη Σκωτία κινδυνεύει να κλείσει μετά από 25 χρόνια προβολών «on the road»

Το ειδικά κατασκευασμένο όχημα κάνει περιοδείες στα νησιά και τα Χάιλαντς από το 1998

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκωτία: Κινητός κινηματογράφος σε κίνδυνο μετά από 25 χρόνια στον δρόμο - Bουλευτές κλήθηκαν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Απειλείται η λειτουργία του κινητού κινηματογράφου της Σκωτίας © Screen Machine

Σκωτία: Κινητός κινηματογράφος σε κίνδυνο μετά από 25 χρόνια στον δρόμο - Bουλευτές κλήθηκαν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Κινητός κινηματογράφος που λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια στη Σκωτία κινδυνεύει να κλείσει λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Το Screen Machine, ένα φορτηγό με ένα μικρό σινεμά μέσα στο τρέιλερ του, κάνει περιοδείες στα Νησιά και τα Χάιλαντς της Σκωτίας από το 1998, σύμφωνα με το BBC.

Το ειδικά κατασκευασμένο όχημα είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών και έχει μισθωθεί ένα άλλο φορτηγό μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ωστόσο δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να συνεχιστούν οι περιοδείες και το νέο έτος.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Regional Screen Scotland αναφέρει ότι ένας νέος κινηματογράφος θα κοστίσει τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και ότι θα χρειαστούν έως και 18 μήνες για να κατασκευαστεί.

Σκωτία: Κινητός κινηματογράφος σε κίνδυνο μετά από 25 χρόνια στον δρόμο - Bουλευτές κλήθηκαν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Ο κινητός κινηματογράφος απέκτησε πιστό κοινό και προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή © Screen Machine

Σημαντική πίεση στη χρηματοδότηση του πολιτισμού στη Σκωτία

Η βραβευμένη με BAFTA (βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) σκηνοθέτης ταινιών και τηλεοπτικών σειρών Ρόμπιν Χάιγκ μεγάλωσε με τον κινητό κινηματογράφο, όταν ζούσε στο ψαροχώρι Ντόρνι.

«Το να μην έχεις το Screen Machine είναι σαν να μην έρχεται το αγαπημένο μέλος της οικογένειάς σου για επίσκεψη», δήλωσε στο BBC.

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί βουλευτές της Σκωτίας, οι οποίο κλήθηκαν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για έναν νέο κινηματογράφο.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας αναφέρει ότι παρά τη σημαντική πίεση στη χρηματοδότηση πολιτιστικών οργανισμών, συνεργάζεται στενά με τον κλάδο.

Σε περισσότερες από 40 κοινότητες στα Χάιλαντς και τα νησιά περιοδεύει ο κινητός κινηματογράφος

Η Regional Screen Scotland λειτουργεί από το 1998 τον κλιματιζόμενο κινητό κινηματογράφο 80 θέσεων που πραγματοποιεί περιοδείες σε περισσότερες από 40 κοινότητες στα Χάιλαντς και τα Νησιά.

Η ιδέα ενός πλήρως αυτόνομου κινητού κινηματογράφου ξεκίνησε στη Γαλλία.

Το 1995 η περιοχή των Χάιλαντς της Σκωτίας κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την πιθανή μεταφορά από τη Γαλλία του μοντέλου Cinemobile, όπως ονομαζόταν.

Ο κινητός κινηματογράφος έγινε πραγματικότητα στη Σκωτία από τη συνεργασία της Επιχείρησης των Χάιλαντς και Νήσων, του Συμβουλίου Κινηματογράφου της Σκωτίας και του τότε Περιφερειακού Συμβουλίου των Χάιλαντς.

Ο κινητός κινηματογράφος απέκτησε πιστό κοινό και προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή. Αφού πραγματοποίησε δύο έκτακτες επισκέψεις στις δυνάμεις του ΟΗΕ στη Βοσνία, το SSVC, το όργανο που παρέχει ψυχαγωγία στις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρήγγειλε τον δικό του κινηματογράφο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ