Κοσμος

Πώς αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας τα F-16

Δανία και Ολλανδία στέλνουν αεροσκάφη στην εμπόλεμη ζώνη - Ποια η αναμενόμενη συμβολή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαχητικά F-16 θα προμηθεύσουν στο Κίεβο η Δανία και η Ολλανδία - Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
O πρόεδρος Ζελένσκι και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν στην αεροπορική βάση Skydstrup © EPA/Mads Claus Rasmussen

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαχητικά F-16 θα προμηθεύσουν στο Κίεβο η Δανία και η Ολλανδία - Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Tο πράσινο φως δόθηκε από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών επιτρέποντας στη Δανία και την Ολλανδία να δεσμευτούν να στείλουν στην εμπόλεμη Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενδεχομένως μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε ως «ιστορική» την απόφαση της Ολλανδίας και της Δανίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με 61 συνολικά F-16, ενώ επισκέφθηκε τις δύο χώρες για να επιθεωρήσει τα αεροσκάφη που το Κίεβο ζητά αδιάκοπα από την εισβολή της Μόσχας, για να πολεμήσει κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ελλάδα ακολούθησε στην ίδια ευρωπαϊκή γραμμή πλεύσης, υποσχόμενη σύμφωνα με τις δηλώσεις Ζελένσκι να βοηθήσει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό τους, δεδομένου ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών στην Ευρώπη και εμπειρότατους πιλότους εγνωσμένης διεθνώς αποτελεσματικότητας.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος  διαβεβαιώνει με κάθε τρόπο ότι τα πολυαναμενόμενα F-16 θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των Ουκρανών πολιτών και των ουκρανικών εδαφών, ενώ Δανία και Ολλανδία επίσης διευκρίνισαν ότι παρέχουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πλήξουν ρωσικά εδάφη.

Όπως αναφέρει άρθρο της DW, τα F-16 έχουν μακρά ιστορία, η οποία ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 70, και συμμετοχή σε κομβικές διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις έκτοτε, όπως η Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου στον Περσικό Κόλπο το 1991.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαχητικά F-16 θα προμηθεύσουν στο Κίεβο η Δανία και η Ολλανδία - Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο, την επομένη της ανακοίνωσης της Δανίας και της Ολλανδίας ότι θα εξοπλίσουν με F-16 τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις © EPA/Mads Claus Rasmussen

Θεωρούνται, όχι άδικα κατά τους ειδικούς, κορωνίδα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, είναι αεροσκάφη υψηλότατης απόδοσης και σχετικά χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με τεχνικές πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της νατοϊκής βάσης της US-Air Force στο Σπανγκντάλεμ στο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, όπου βρίσκονται σταθμευμένα 20 F-16 και περί τους 4.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θεωρούνται «κλειδί» για το οπλοστάσιο μιας χώρας και την επιχειρησιακή ετοιμότητά της στον αέρα.

Είναι ευέλικτα αναχαιτιστικά αεροσκάφη «πολλαπλών ρόλων», διαθέτουν μεγάλη επιχειρησιακή ακτίνα, εντοπίζουν στόχους ακόμη και υπό τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες, δίνουν στους πιλότους τους τη δυνατότητα λεπτών και ευέλικτων χειρισμών.

Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, ξεχωρίζει επίσης το ότι μπορούν να αναχαιτίσουν αποτελεσματικά και ηλεκτρονικές απειλές, που προέρχονται τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα. 

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι η παροχή F-16 θα κλιμακώσει τον πόλεμο με την Ουκρανία

Η Ρωσία με τη σειρά της καταδίκασε την απόφαση της Δανίας και της Ολλανδίας να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα κλιμακώσει την σύγκρουση.

Η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16, τα έξι πρώτα από τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

«Το γεγονός ότι η Δανία αποφάσισε τώρα να δωρίσει 19 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης», σημειώνει ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δανία Βλαντίμιρ Μπάρμπιν σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

«Με το να κρύβεται πίσω από την υπόθεση ότι η Ουκρανία πρέπει να καθορίσει η ίδια τους όρους για την ειρήνη, η Δανία επιδιώκει με τις ενέργειες και τις πράξεις της να μην αφήσει άλλη επιλογή στην Ουκρανία από το να συνεχίσει την στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία», προσθέτει.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαχητικά F-16 θα προμηθεύσουν στο Κίεβο η Δανία και η Ολλανδία - Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
O πρόεδρος Ζελένσκι στην Αθήνα για τη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων © EPA/Kostas Tsironis

Δανία και Ολλανδία αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη του Κιέβου

Τα F-16 κατασκευάζονται βάσει κοινοπραξίας των ΗΠΑ με το Βέλγιο, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία. Οι δύο τελευταίες αναλαμβάνουν τώρα πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη του Κιέβου.

Η Δανία ανακοίνωσε και αριθμό F-16 που προτίθεται να αποστείλει (19), ενώ η Ολλανδία αν και δεν έχει προσδιορίσει ακόμη αριθμό, φαίνεται διατεθειμένη να παραδώσει έως και 42 αεροσκάφη.

Αμφιλεγόμενο ωστόσο παραμένει σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW το κατά πόσο θα αλλάξουν άρδην τους μέχρι τώρα συσχετισμούς στο ουκρανικό μέτωπο. Ακόμη και αν θεωρηθούν ετοιμοπαράδοτα άμεσα, τα F-16 απαιτούν αρχικά πολύμηνη εκπαίδευση των πιλότων, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι μπορούν να τεθούν πραγματικά στη διάθεση του ουκρανικού στρατού τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

Καθηγητής στρατηγικής του LSE: Δεν αναμένεται να αλλάξουν «τους όρους του παιχνιδιού» τα F-16

Σύμφωνα με τον Μαξιμίλιαν Τερνχάλε, καθηγητή Στρατηγικής στο London School of Economics, τα F-16 δεν αναμένεται να αλλάξουν «τους όρους του παιχνιδιού» στο ουκρανικό μέτωπο (gamechanger), θα δώσουν ωστόσο «ψυχολογική ώθηση» στην Ουκρανία, εμψυχώνοντας τον ουκρανικό λαό και τα στρατεύματα.

Όπως παρατηρεί ο ίδιος, η ρωσική πλευρά«δεν θα παραιτηθεί οικειοθελώς από την υπεροχή που έχει ως τώρα», ενώ κρίσιμο στοιχείο εκτιμά ότι είναι η ταχύτητα, με την οποία τελικά θα αναπτυχθούν τα F-16 επί του πεδίου, ώστε να μην εξαντληθούν περαιτέρω οι χερσαίες ουκρανικές δυνάμεις. 

Ο καθηγητής Στρατηγικής εκτιμά ότι κρίσιμη είναι ταυτόχρονα η αποστολή και από τη Γερμανία πυραύλων Taurus,η οποία θα αποφασιστεί μόνο «εφόσον ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση από το ΝΑΤΟ».

Όπως σχολιάζει από την πλευρά της η εφημερίδα Frankfurter Rundschau, το σίγουρο είναι ότι μέχρι τότε ο πόλεμος θα συνεχίσει να μαίνεται, ενώ ο αριθμός νεκρών και τραυματιών στα ουκρανικά πεδία μάχης ανέρχεται ήδη στις 500.000. 

Σύμφωνα με στρατιωτικές αναλύσεις και στο δίκτυο ZDF, το βέβαιο είναι ότι για τα F-16 ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει και για όλα τα δυτικού τύπου κύρια άρματα μάχης: ότι συμβάλλουν στην καλύτερη προστασία της επικράτειας, στη συγκεκριμένη περίπτωση του εναέριου χώρου, όμως από μόνα τους δεν αρκούν για τη νίκη σε έναν πόλεμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ