Κοσμος

Προειδοποίηση Ρωσίας: Η παροχή F-16 θα κλιμακώσει τον πόλεμο με την Ουκρανία

«Πεπεισμένος» ο Ζελένσκι ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο μετά τις ανακοινώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Η Μόσχα προειδοποιεί ότι η παροχή F-16 θα κλιμακώσει τον πόλεμο με την Ουκρανία - Η απάντηση Ζελένσκι από την Κοπεγχάγη.
Η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση της Δανίας και της Ολλανδίας να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία © EPA

Ρωσία: Η Μόσχα προειδοποιεί ότι η παροχή F-16 θα κλιμακώσει τον πόλεμο με την Ουκρανία - Η απάντηση Ζελένσκι από την Κοπεγχάγη.

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα την απόφαση της Δανίας και της Ολλανδίας να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα κλιμακώσει την σύγκρουση.

Η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16, τα έξι πρώτα από τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

«Το γεγονός ότι η Δανία αποφάσισε τώρα να δωρίσει 19 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης», σημειώνει ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δανία Βλαντίμιρ Μπάρμπιν σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

«Με το να κρύβεται πίσω από την υπόθεση ότι η Ουκρανία πρέπει να καθορίσει η ίδια τους όρους για την ειρήνη, η Δανία επιδιώκει με τις ενέργειες και τις πράξεις της να μην αφήσει άλλη επιλογή στην Ουκρανία από το να συνεχίσει την στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία», προσθέτει.

Ο Δανός υπουργός Άμυνας Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα της παρασχεθούν μόνον εντός του εδάφους της.

«Παρέχουμε όπλα υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να εκδιώξουν τον εχθρό από το έδαφος της Ουκρανίας. Και για τίποτε πέραν αυτού», σημείωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Άμυνας.

«Αυτοί είναι οι όροι, είτε πρόκειται για άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη ή οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.

Η Δανία θα παραδώσει συνολικά 19 μαχητικά αεροσκάφη. Η Ολλανδία διαθέτει συνολικά 42 F-16, αλλά δεν έχει αποφασισθεί αν θα σταλούν όλα στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και θα συμβάλουν στην ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ρωσία: Η Μόσχα προειδοποιεί ότι η παροχή F-16 θα κλιμακώσει τον πόλεμο με την Ουκρανία - Η απάντηση Ζελένσκι από την Κοπεγχάγη.
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται στο κοινό μπροστά από το κοινοβούλιο της Δανίας στην Κοπεγχάγη © EPA/Mads Claus Rasmussen

Ζελένσκι για τα F-16: «Eίμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρωσία θα χάσει αυτόν τον πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα από την Κοπεγχάγη πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο, την επομένη της ανακοίνωσης της Δανίας και της Ολλανδίας ότι θα εξοπλίσουν με μαχητικά αεροσκάφη F-16 τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Σήμερα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρωσία θα χάσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από το κοινοβούλιο.

«Το ουσιαστικό, αυτό που αποδεικνύουμε με την νίκη μας, με την συνεργασία μας, μαζί, αποδεικνύουμε ότι η ζωή έχει αξία, ότι οι άνθρωποι μετράνε. Η ελευθερία είναι σημαντική, η Ευρώπη είναι σημαντική», είπε.

Ρωσία: Η Μόσχα προειδοποιεί ότι η παροχή F-16 θα κλιμακώσει τον πόλεμο με την Ουκρανία - Η απάντηση Ζελένσκι από την Κοπεγχάγη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν κάθονται σε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 στην αεροπορική βάση Skrydstrup © EPA/Mads Claus Rasmussen

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε ως «ιστορική» την απόφαση της Ολλανδίας και της Δανίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με 61 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Επισκέφθηκε τις δύο χώρες για να επιθεωρήσει τα αεροσκάφη που το Κίεβο ζητά αδιάκοπα από την εισβολή της Μόσχας για να πολεμήσει κατά των ρωσικών δυνάμεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ