Κοσμος

Χαβάη: Ο Τζο Μπάιντεν την Δευτέρα στην κατεστραμμένη κοινότητα Μάουι

«Οι κάτοικοι θα έχουν λόγο στην αποκατάσταση των ζημιών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνοί από τις φονικές πυρκαγιές πάνω από τη Χαβάη
© EPA / HAWAII WING CIVIL AIR PATROL / HANDOUT

Χαβάη:  Ο Τζο Μπάιντεν την Δευτέρα στο Μάουι - «Οι κάτοικοι της πόλης Λεχάινα ότι θα έχουν τον έλεγχο της προσπάθειας αποκατάστασης των ζημιών»

H επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών των ΗΠΑ (FEMA) Ντιάν Κρίσγουελ δήλωσε σήμερα, ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διαβεβαιώσει τους κατοίκους της πόλης Λεχάινα ότι θα έχουν τον έλεγχο της προσπάθειας αποκατάστασης των ζημιών, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα στην κατεστραμμένη κοινότητα Μάουι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με την πρώτη κυρία προγραμματίζουν να επισκεφτούν την ιστορική πόλη της Χαβάης και να συναντηθούν με τα συνεργεία αντιμετώπισης καταστροφών που έφτασαν πρώτα στην περιοχή, με τοπικούς αξιωματούχους, αλλά και με θύματα, ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά και άμεσα για την πραγματική έκταση της καταστροφής, όπως δήλωσε η Κρίσγουελ στην εκπομπή του CNN «State Of The Union».

Χαβάη: Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής

Να σημειωθεί ότι ήδη από τις 10 Αυγούστου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τη Χαβάη, όπου από τις πυρκαγιές καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς μια πόλη στο Μάουι 

Με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που «θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Μάουι» εξήγησε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης του νησιού, όπου η τουριστική πόλη Λαχέινα, η παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, ουσιαστικά ισοπεδώθηκε.

Οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης.

Πύρινη κόλαση στη Χαβάη 

Στο κέντρο της πόλης, «εκτός από μερικά κτίρια εδώ κι εκεί, όλα έχουν μετατραπεί σε ερείπια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομικός που ζήτησε να μην κατονομασθεί. Η ζώνη «δεν έχει ερευνηθεί καθόλου ούτε έχει καθαριστεί», πρόσθεσε, εξηγώντας πως περιμένει ότι οι διασώστες θα ανακαλύψουν πτώματα. «Δεδομένης της ποσότητας των υλικών που έχουν απανθρακωθεί (...) δεν πιστεύω πως υπάρχει τίποτα ζωντανό εκεί μέσα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ