Κοσμος

Το μωρό που γεννήθηκε στα συντρίμμια των σεισμών στη Συρία, χαμογελά στην αγκαλιά του θετού της πατέρα

Όταν εντοπίστηκε από διασώστες ήταν ενωμένη με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Άφραα χαμογελά στην αγκαλιά του θετού πατέρα της έξι μήνες μετά τον φονικό σεισμό στη Συρία
© Youtube / AP

Συρία - Σεισμός: Το κοριτσάκι που γεννήθηκε στα συντρίμμια έξι μήνες μετά - Η υιοθεσία και τα πρώτα χαμόγελα

Η μικρή Άφραα, το κοριτσάκι που γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της στη Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν δύο «δίδυμοι σεισμοί» 7,8 Ρίχτερ έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, απολαμβάνει την αγκαλιά των θετών της γονέων. 

Από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού της στα συντρίμμια έγινε σύμβολο ελπίδας και πρώτο θέμα διεθνώς. Είχε ήδη χάσει τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια της και όταν οι διασώστες την εντόπισαν ήταν ακόμη «ενωμένη» με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα της. Η οικογένεια της θείας της την αγκάλιασε και την έκανε μέλος της, δίνοντάς της το όνομα της μητέρας της. 

Δεκάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο προσφέρθηκαν να την υιοθετήσουν. Όταν το κοριτσάκι, όμως, βγήκε από το νοσοκομείο βρέθηκε στην αγκαλιά των συγγενών της, της θείας και του θείου της που έγιναν δεύτεροι γονείς της, υιοθετώντας την.  

«Χρειάστηκε να κάνει η γυναίκα μου τεστ DNA για να βεβαιωθούν οι αρχές πως υπάρχει βιολογική συγγένεια με το μωρό» λέει στο AP ο θείος και θετός πατέρας της Άφραα, Χαλίλ ελ Σαγουάντι. «Αυτό το κορίτσι είναι κόρη μου. Την νιώθω ακριβώς όπως τα παιδιά μου» λέει ο Χαλίλ, ο οποίος τα βράδια επιστρέφει στους καταυλισμούς καθώς τα βιολογικά του παιδιά είναι ακόμη τραυματισμένα από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.500 θάνατοι και 10.400 τραυματισμοί αναφέρθηκαν μόνο στη βορειοδυτική Συρία, σε περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες και στην οποία ζουν περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Εκτιμάται ότι το 43% των τραυματιών είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ το 20% των τραυματιών είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών.

«Όταν η Άφραα μεγαλώσει θα της διηγηθώ την ιστορία της»

Μιλώντας στο AP, ο θετός της πατέρας, Χαλίλ, δηλώνει ότι «Όταν η Άφραα μεγαλώσει, θα της διηγηθώ την ιστορία της. Το πώς σώθηκε, ενώ οι γονείς και τα αδέλφια της σκοτώθηκαν στον καταστροφικό σεισμό».

Αν και οι γιατροί στο νοσοκομείο έδωσαν στο μωρό το όνομα Άγια (Aya) που στα αραβικά σημαίνει «σημάδι από τον Θεό», οι νέοι της γονείς την ονόμασαν Άφραα, όπως έλεγαν και την άτυχη μητέρα της. «Μας έχουν κάνει πολλές προσφορές να φύγουμε μαζί με την Άφραα και να ζήσουμε στο εξωτερικό, αλλά αρνηθήκαμε» λέει ο Χαλίλ, που δηλώνει πως θέλει να παραμένει στη χώρα του, τη Συρία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που την έχουμε κοντά μας, γιατί μας θυμίζει τους γονείς και τα αδέλφια της. Μοιάζει πολύ με τον πατέρα της και την αδελφή της Ναγουάρα» δηλώνει ο θετός πατέρας του κοριτσιού. 

Με πληροφορίες από AP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ