Κοσμος

«Η Wagner προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ»

Συνάντηση του Πολωνού πρωθυπουργού με τον Λιθουανό πρόεδρο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πολωνός πρωθυπουργός
Ο Πολωνός πρωθυπουργός © PAP

Πολωνία: Η Wagner προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας μετά τη συνάντηση με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ανατολική Πολωνία ανάμεσα στον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα, μετά την αυξημένη ανησυχία της Πολωνίας για τις κινήσεις της Wagner στα σύνορά της. 

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στον διάδρομο του Σουβάλκι, μια αραιοκατοικημένη αλλά στρατηγικά σημαντική περιοχή του πολωνικού εδάφους μεταξύ της Λευκορωσίας και του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ που ενώνει τις χώρες της Βαλτικής με άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα Μοραβιέτσκι για τις κινήσεις της Wagner

«Μέλη της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner μεταφέρονται κοντά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για να αποσταθεροποιήσουν τη στρατιωτική συμμαχία» δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι, σήμερα, Πέμπτη (3/8), ύστερα από τη συνάντηση με τον Λιθουανό πρόεδρο.

«Πρέπει να ξέρουμε ότι ο αριθμός των προκλήσεων θα αυξηθεί», σημείωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Συνάντηση Πολωνού πρωθυπουργού και Λιθουανού πρέδρου
Συνάντηση Πολωνού πρωθυπουργού και Λιθουανού πρέδρου ©PAP

«Η οργάνωση Wagner είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», προειδοποίησε ο Πολωνός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η παρουσία των μισθοφόρων της Wagner στη Λευκορωσία είναι ένας τρόπος για τη Ρωσία «να δοκιμάσει την αντίδραση της Πολωνίας αλλά και των συμμάχων μας».

Ο Μοραβιέτσκι είπε επίσης αναφορικά με την πίεση που δέχεται στα σύνορα του ότι «τα πολωνικά σύνορα και τα σύνορα της Λιθουανίας είναι τα σύνορα του ελεύθερου κόσμου που σταματούν την πίεση από τον δεσποτισμό από την ανατολή. Στα σύνορά μας έχουν σταματήσει διάφορες υβριδικές επιθέσεις, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια».

Θέτει το ζήτημα για κλείσιμο των συνόρων λόγω Wagner ο Ναουσέντα

Ο Ναουσέντα από την πλευρά του δήλωσε ότι αριθμός των μισθοφόρων της Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να ξεπερνά τις 4.000.

«Δεν πρέπει μόνο να μιλήσουμε για τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο αλλά επίσης τι θα πρέπει να γίνει εάν αυτή η κατάσταση γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων με τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Ναουσέντα. 

«Αυτό θα πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο μεταξύ της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας», συμπλήρωσε. Πάντως σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμός LRT της Λιθουανίας η χώρα έχει ήδη λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των σχεδίων για την ανάπτυξη του στρατού».

Τόσο η Πολωνία όσο και η Λιθουανία έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι οι μισθοφόροι της Wagner ενδέχεται παριστάνοντας τους αιτούντες άσυλο να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν έτσι σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα μπορούσαν να είναι ομάδες προσφύγων, μεταναστών που μεταφέρθηκαν παράνομα με στόχο να προκαλέσουν κάποιου είδους προβλήματα» στα σύνορα, είπε ο Αμπραμαβίτσιους.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι έχει προειδοποιήσει ότι «θα οδηγήσουμε στην πλήρη απομόνωση της Λευκορωσίας και το καθεστώς της Λευκορωσίας πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη».

Ήδη, ακόμη και η τακτική κυκλοφορία σε αυτά τα σύνορα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω των αμοιβαίων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Βαρσοβία και το Μινσκ.

Η «εκπαίδευση των Λευκορώσων στρατιωτών»

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθοφόροι της Wagner «εξορίστηκαν» στη Λευκορωσία μετά την «ανταρσία» κατά του Κρεμλίνου και σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο άρχισαν να εκπαιδεύουν τον στρατό της Λευκορωσίας. 

Το προηγούμενο Σάββατο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι μια ομάδα 100 μελών της Wagner έφθασε στη λευκορωσική πόλη Γκρόντνο κοντά στα πολωνικά σύνορα, περιγράφοντας την κατάσταση ως «όλο και πιο επικίνδυνη».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκάσενκο αρχικά αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί, ωστόσο αργότερα ανασκεύασε και από τις δηλώσεις του επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι ομάδες της Wagner κινούνται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

 Αλεξάντερ Λουκασένκο
Αλεξάντερ Λουκασένκο © ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μήνυμα Λουκασένκο προς την Πολωνία

«Αίφνης, άκουσα πρόσφατα, ότι η Πολωνία έγινε έξαλλη επειδή δήθεν κάποιο απόσπασμα μέχρι εκατό άτομα έρχεται εδώ» ήταν το αρχικό σχόλιο του Λευκορώσου προέδρου, ο οποίος στη συνέχεια άλλαξε «τροπάρι» και διαμήνυσε στη Βαρσοβία πρέπει να τον ευγνωμονεί που έχει υπό τον έλεγχο του τους μισθοφόρους της Wagner.

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αστειεύτηκε κατά τη συνάντησή που είχε μαζί του τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι «ορισμένοι από τους μαχητές της Wagner επιθυμούσαν να εισέλθουν στην Πολωνία και να κάνουν ένα ταξίδι στη Βαρσοβία και το Ρζεσόφ».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε την Τρίτη δηλώσεις του Λουκασένκο ο οποίος είπε ότι οι Πολωνοί «θα πρέπει να προσεύχονται που κρατάμε (τους μισθοφόρους της Wagner) και τους φροντίζουμε. Διαφορετικά, χωρίς εμάς, θα είχαν περάσει και θα είχαν διαλύσει το Ρζεσόβ και τη Βαρσοβία προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Γι' αυτό δεν πρέπει να με κατηγορούν, πρέπει να μου λένε ευχαριστώ».

Το Ρζεσόφ είναι μια πόλη στη νοτιοανατολική Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Λουκασένκο βοήθησε τον Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιτρέποντάς του να τον ξεκινήσει εν μέρει από το έδαφος της Λευκορωσίας και επιτρέποντας τη χρήση των βάσεων του για την εκπαίδευση των ρωσικών στρατευμάτων.

Δεν έχει δεσμεύσει τα δικά του στρατεύματα στον πόλεμο, αλλά έχει πει ότι θα επωφεληθούν από την εκπαίδευση της Wagner, η οποία συμμετείχε σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Πρέπει να διδάξω τον στρατό μου, γιατί ένας στρατός που δεν πολεμάει είναι μισός στρατός», είπε.

«Η Wagner προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ»
Εξοπλισμός που παρέδωσε η Wagner στη Ρωσία μετά το «αντάρτικο» © RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT/ EPA

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ